e-prezes Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) A czy nie można po prostu kupić banderol na sprzedawane butelki, nakleić jej na kapsle i na szyjki podobnie, jak jest na winie, czy gorzałce i sprawy nie komplikować? Nie, bo za mało urzędasów będzie miało coś do powiedzenia. A może coś się zmieniło? Widać, że nie miałeś nigdy do czynienia z pobieraniem banderol dla składu podatkowego. Na to też jest odpowiednia procedura i nie wygląda to tak prosto jak Ci się wydaje. Nie chcę się na ten temat rozpisywać, bo w piwowarstwie ich się nie stosuje. BTW, szykują się drobne (a niektóre już wprowadzono) zmiany rozporządzeń, a co za tym idzie niektóre odnośniki i procedury mogą nie być aktualne. W miarę możliwości przejrzę to. Najważniejsza to połączenie administracji podatkowej, skarbowej i celnej w jedną strukturę pod nazwą Krajowa Administracja Skarbowa, a co za tym idzie zmieni się co najmniej jedna z kluczowych ustaw. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez e-prezes camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlatyco2 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja wszystko robię ręcznie, począwszy od projektowania etykiet, drukowania na atramentówce, wycinania i naklejania. Pewnie gdybym miał 10 000 butelek okleić, to kupił bym maszynkę, która to robi. Stówkę można ręcznie, w piwnicy, przy okazji z przyjemnością sącząc butelkę ze starszego urobku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Porobisz jeszcze kilkanaście - kilkadziesiąt warek to CI przejdzie;) anmar i ASadam 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Tak jak już gdzieś pisałem... niech piwowarstwo domowe takim zostanie! Wszelkie pomysły legalizacji sprzedaży piwa domowego należy uznać za nierealne. Jak już należy się skupić na tym, by maksymalnie uprościć procedury otwierające nieduże browary, bez uszczerbku na celach służb skarbu państwa. Ale przede wszystkim dążyć do ujednolicenia urzędniczych decyzji w tej materii. Poza tym to samo za czym postuluje wielu drobnych przedsiębiorców. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Czy ktoś z userów browarników komercyjnych zauważył różnicę po 1 marca? Akcyza wróciła do kompetencji skarbowych. Może to za wcześnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 tak, jeden wielki burdel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Czy ktoś z userów browarników komercyjnych zauważył różnicę po 1 marca? Akcyza wróciła do kompetencji skarbowych. Może to za wcześnie... Celnik ( ze 30 lat w firmie ) rozkłada ręce nie wie nawet gdzie mam warkę zgłosić , co napisać burdel przy tym to świątynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Tego się obawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Szybkie pytanie: Jaki zapis wymagany jest w planie zagospodarowania terenu aby myśleć o założeniu browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Godzinę temu, Swiaderny napisał: Szybkie pytanie: Jaki zapis wymagany jest w planie zagospodarowania terenu aby myśleć o założeniu browaru? Przeznaczenie podstawowe lub uzupełniające - tereny produkcyjne. Jeżeli będzie to browar restauracyjny - działalność usługowa. Ale proponuję podejść do UM lub starostwa i porozmawiać z szefem wydziału architektury gdzie dokumentacja będzie składana. To oni interpretują zapisy w planie i wydają ostateczną decyzję o pozwoleniu na budowę. Czasami przechodzą rzeczy, które uważam, że nie powinny przejść, a czasami jest wręcz odwrotnie - pomimo tego, że uważam, że jest zgodność z planem to urzędnik ma wątpliwości. Kuchnia czy restauracja to jest produkcja żywności, a pomimo tego może być realizowana na terenach usługowych, wiec być może także uda się wykłucić browar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 2 godziny temu, korzen16 napisał: Przeznaczenie podstawowe lub uzupełniające - tereny produkcyjne. Jeżeli będzie to browar restauracyjny - działalność usługowa. Ale proponuję podejść do UM lub starostwa i porozmawiać z szefem wydziału architektury gdzie dokumentacja będzie składana. To oni interpretują zapisy w planie i wydają ostateczną decyzję o pozwoleniu na budowę. Czasami przechodzą rzeczy, które uważam, że nie powinny przejść, a czasami jest wręcz odwrotnie - pomimo tego, że uważam, że jest zgodność z planem to urzędnik ma wątpliwości. Kuchnia czy restauracja to jest produkcja żywności, a pomimo tego może być realizowana na terenach usługowych, wiec być może także uda się wykłucić browar. Mam złożyć propozycję do urbanisty odnośnie planu całego obrębu. Zaproponuję wpis o 'drobną wytwórczość' i 'produkcję rzemieślniczą'. Zawsze to jakiś punkt odniesienia na przyszłość. Wpis o przeznaczenie przemysłowe niestety nie przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Raczej produkcja rzemieślicza. Idealnie bylo by gdyby pojawił się zapis:"produkcja rzemieślnicza typu mikrobrowar itp" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Jakieś definicje prawne 'produkcji rzemieślniczej' posiadasz? Dz.U.? Bo ja tylko temat wiki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Może tu http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDu20030800717 to trochę nie moja działka, a urbanistów. Myślę że korzystają także ze słownika języka polskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się