Jump to content

Czy piwo nalewane z kega przez schładzarkę się nie pieni nadmiernie?


Recommended Posts

Hej,

Mam w planach budowę kegeratora, ale zainteresował mnie ten film @kopyr https://blog.kopyra.com/index.php/2013/05/17/instalacja-do-wyszynku-piwa/

 

Dotychczas myślałem, że nie da się nalać ciepłego piwa z kega, bo będzie się nadmiernie pieniło i w efekcie nie naleję piwa, a samą pianę. Ale skoro wychodzi jednak, że można z powodzeniem serwować piwo, które w kegu jest ciepłe to pomyślałem, że może skonstruowałbym sobie taką chłodnicę sam. Mam lodówkę podblatową, której używam do fermentacji piwa, nie mieszczą mi się do niej jednak kegi, jednak gdybym zanurzył spiralę w fermentorze wypełnonym wodą to piwo przepływowo by się schłodziło (lodówka ta potrafi schłodzić 20 litrów płynu do ok 4 stopni, nie jest to lód, ale tyle powinno wystarczyć). Wtedy tylko parę dziur w lodówce, kolumna w blacie kuchennym i już.

 

Czy to jest aż tak proste? ?

Link to comment
Share on other sites

Da się lać ciepłe piwo bez piany pod warunkiem że nie jest przegazowane. tak samo jak przegazowane piwo które schłodzisz nawet do 0 bedzie sie pieniło. Ogromna większość kegów jest przechowywana  w "cieple" schładza sie je tylko do wyszynku

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Pamiętaj, że zaletą kegeratora jest to, że piwo jest cały czas schłodzone, a zatem nie psuje się. Możesz opróżniać keg nawet przez kilka tygodni, najdłużej trzymałem chyba 3 miesiące. Przy schładzaniu szokowym tego efektu mieć nie będziesz.
Natomiast jest to dobre rozwiązanie stosowane przez amerykańskich piwowarów domowych, chłodnica w lodówce turystycznej zasypana lodem. Nie potrzebujesz prądu, a jedynie CO2 do wypychania piwa z kega.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, manowar napisał:

Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre?

Przez miesiąc spokojnie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.