eltomek Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Hej, Mam w planach budowę kegeratora, ale zainteresował mnie ten film @kopyr https://blog.kopyra.com/index.php/2013/05/17/instalacja-do-wyszynku-piwa/ Dotychczas myślałem, że nie da się nalać ciepłego piwa z kega, bo będzie się nadmiernie pieniło i w efekcie nie naleję piwa, a samą pianę. Ale skoro wychodzi jednak, że można z powodzeniem serwować piwo, które w kegu jest ciepłe to pomyślałem, że może skonstruowałbym sobie taką chłodnicę sam. Mam lodówkę podblatową, której używam do fermentacji piwa, nie mieszczą mi się do niej jednak kegi, jednak gdybym zanurzył spiralę w fermentorze wypełnonym wodą to piwo przepływowo by się schłodziło (lodówka ta potrafi schłodzić 20 litrów płynu do ok 4 stopni, nie jest to lód, ale tyle powinno wystarczyć). Wtedy tylko parę dziur w lodówce, kolumna w blacie kuchennym i już. Czy to jest aż tak proste? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 Da się lać ciepłe piwo bez piany pod warunkiem że nie jest przegazowane. tak samo jak przegazowane piwo które schłodzisz nawet do 0 bedzie sie pieniło. Ogromna większość kegów jest przechowywana w "cieple" schładza sie je tylko do wyszynku Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 Pamiętaj, że zaletą kegeratora jest to, że piwo jest cały czas schłodzone, a zatem nie psuje się. Możesz opróżniać keg nawet przez kilka tygodni, najdłużej trzymałem chyba 3 miesiące. Przy schładzaniu szokowym tego efektu mieć nie będziesz. Natomiast jest to dobre rozwiązanie stosowane przez amerykańskich piwowarów domowych, chłodnica w lodówce turystycznej zasypana lodem. Nie potrzebujesz prądu, a jedynie CO2 do wypychania piwa z kega. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manowar Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 1 godzinę temu, manowar napisał: Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre? Przez miesiąc spokojnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now