eltomek Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Hej, Mam w planach budowę kegeratora, ale zainteresował mnie ten film @kopyr https://blog.kopyra.com/index.php/2013/05/17/instalacja-do-wyszynku-piwa/ Dotychczas myślałem, że nie da się nalać ciepłego piwa z kega, bo będzie się nadmiernie pieniło i w efekcie nie naleję piwa, a samą pianę. Ale skoro wychodzi jednak, że można z powodzeniem serwować piwo, które w kegu jest ciepłe to pomyślałem, że może skonstruowałbym sobie taką chłodnicę sam. Mam lodówkę podblatową, której używam do fermentacji piwa, nie mieszczą mi się do niej jednak kegi, jednak gdybym zanurzył spiralę w fermentorze wypełnonym wodą to piwo przepływowo by się schłodziło (lodówka ta potrafi schłodzić 20 litrów płynu do ok 4 stopni, nie jest to lód, ale tyle powinno wystarczyć). Wtedy tylko parę dziur w lodówce, kolumna w blacie kuchennym i już. Czy to jest aż tak proste? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Da się lać ciepłe piwo bez piany pod warunkiem że nie jest przegazowane. tak samo jak przegazowane piwo które schłodzisz nawet do 0 bedzie sie pieniło. Ogromna większość kegów jest przechowywana w "cieple" schładza sie je tylko do wyszynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Pamiętaj, że zaletą kegeratora jest to, że piwo jest cały czas schłodzone, a zatem nie psuje się. Możesz opróżniać keg nawet przez kilka tygodni, najdłużej trzymałem chyba 3 miesiące. Przy schładzaniu szokowym tego efektu mieć nie będziesz. Natomiast jest to dobre rozwiązanie stosowane przez amerykańskich piwowarów domowych, chłodnica w lodówce turystycznej zasypana lodem. Nie potrzebujesz prądu, a jedynie CO2 do wypychania piwa z kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 1 godzinę temu, manowar napisał: Podepnę się i podpytam... Mam schładzarkę nablatową... Keg będzie stał w temp. pokojowej - keg raczej nierdzewka niż pet. Ile czasu mogę serwować piwo żeby było dobre? Przez miesiąc spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się