Kuboslaw Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Witam Warzyłem swoje pierwsze piwo jakiś tydzień temu i teraz czekam na koniec fermentacji. Podczas wrażenia popełniłem dwa błędy i nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ na smak i ogólnie na piwo 1. Do wysładzaniu użyłem tylko 6 litrów wody a nie 15 i wyszło mi 12 litrów w fermentorze a nie zakładane 20 :( 2. Dałem zbyt dużo drożdży Jakie będą tego konsekwencje ? Czy jest szansa że to piwo będzie jeszcze dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 21 minut temu, Kuboslaw napisał: Jakie będą tego konsekwencje ? 1. Uzyskasz mniej piwa, za to mocniejszego. 2. Prawdopodobnie wcale nie za dużo, a nawet jeśli to w nieznacznym stopniu, to nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Osobiście uważam,że mniej wysładzania-lepsze piwo.Zwłaszcza przy piwach w których,chmieł gra drugie skrzypce.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 9 godzin temu, Kuboslaw napisał: 2. Dałem zbyt dużo drożdży Ile dokladnie? Ile Blg miala brzeczka po chlodzeniu a przed zadaniem drożdży? 9 godzin temu, Kuboslaw napisał: Czy jest szansa że to piwo będzie jeszcze dobre Tak, pod warunkiem zadania odpowiedniej liczby drożdży w dobrej kondycji i prawidłowo przeprowadzonej fermentacji. No chyba, że popełniłeś jakieś karygodne błędy w recepturze. 8 godzin temu, Thorgall napisał: Osobiście uważam,że mniej wysładzania-lepsze piwo.Zwłaszcza przy piwach w których,chmieł gra drugie skrzypce. Rozwiniesz myśl? Ja wolę uzyskać brzeczkę o oczekiwanym ekstrakcie i litrarzu, aby mieć pewność, że balans pomiędzy goryczką a słodowością jest taki jak w recepture Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuboslaw Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 O ile dobrze pamętam na początku miał 16 a przed fermentacją 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuboslaw Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 2 godziny temu, wizi napisał: Ile dokladnie? Ile Blg miala brzeczka po chlodzeniu a przed zadaniem drożdży? Tak, pod warunkiem zadania odpowiedniej liczby drożdży w dobrej kondycji i prawidłowo przeprowadzonej fermentacji. No chyba, że popełniłeś jakieś karygodne błędy w recepturze. Rozwiniesz myśl? Ja wolę uzyskać brzeczkę o oczekiwanym ekstrakcie i litrarzu, aby mieć pewność, że balans pomiędzy goryczką a słodowością jest taki jak w recepture O ile dobrze pamętam na początku miał 16 a przed fermentacją 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 4 minuty temu, Kuboslaw napisał: O ile dobrze pamętam na początku miał 16 a przed fermentacją 14 Na początku czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuboslaw Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Na początku czyli podczas gotowania ( w połowie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 1 minutę temu, Kuboslaw napisał: Na początku czyli podczas gotowania ( w połowie ) I w czasie gotowania spadło blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuboslaw Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Nie dopiero po wysłodzeniu spadło z 16 na 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Rozwiniesz myśl? Ja wolę uzyskać brzeczkę o oczekiwanym ekstrakcie i litrarzu, aby mieć pewność, że balans pomiędzy goryczką a słodowością jest taki jak w receptureTo są oczywiście moje subiektywne odczucia.Zauważyłem to podczas robienia kawy z ekspresu. Robię dwie kawy,używając takiej samej ilości wody i kawy. Jedną przepuszczając przez ziarna całą wodę(200ml). Drugą przepuszczając przez kawę 30ml wody i dolewając do esencji zagotowaną wodę z czajnika(170ml).Kawy powinny smakować podobnie,a jest kolosalna różnica. Kawa mniej(wypłukiwana) jest bardziej aromatyczna.To samo zauważyłem przy warzeniu piwa.Piwa robione z samej brzeczki przedniej,lub wysładzanie w małej ilości wody smakują dużo lepiej.Porównując do piw w których żyłuje wydajność na maksa.Da się to wyczuć jeśli robimy piwa"słodowe",i nie przykryjemy wszystkiego chmielem.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 4 godziny temu, Kuboslaw napisał: Nie dopiero po wysłodzeniu spadło z 16 na 14 Gotuje się po wysładzaniu. Napisz ile miała brzeczka jak ją schłodziłeś po chmieleniu. Tak czy inaczej w przypadku 12 l Ale jedna paczka (10g+) powinna spokojnie wystarczyć na 14 czy 16 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się