sierra10 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam wszystkich użytkowników forum. Przedwczoraj nastawiłem moj pierwszy zestaw z brewkita i niestety podejrzewam że zbiornik fermentacyjny jest nieszczelny. Objawy są takie, że rurka czasem bulgocze a czasem nie (występują kilkugodzinne przerwy), denko jest cały czas mocno wybrzuszone. Z doświadczeń przy fermentacji wina wiem że początek fermentacji bywa zazwyczaj bardzo burzliwy, tak że z rurki "wali" non stop. Piwo fermentuje w temp. pokojowej. W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów: jeśli rzeczywiście zbiornik jest nieszczelny to czym można go uszczelnić? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 jest szansa ze takie przerwy są spowodowane różnicami temperatur. Ja miałem coś takiego u siebie, rano nic a wieczorem gdy się temperatura podniosła zaczęło wesoło bulgotać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Otwórz baniak i zobacz co się dzieje, powąchać też nie zaszkodzi. Do burzliwej fermentacji zbiornik nie musi być szczelnie zamknięty, pokrywę wystarczy tylko położyć na nim, byle się nie kurzyło do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam wszystkich użytkowników forum.Przedwczoraj nastawiłem moj pierwszy zestaw z brewkita i niestety podejrzewam że zbiornik fermentacyjny jest nieszczelny. Objawy są takie, że rurka czasem bulgocze a czasem nie (występują kilkugodzinne przerwy), denko jest cały czas mocno wybrzuszone. Z doświadczeń przy fermentacji wina wiem że początek fermentacji bywa zazwyczaj bardzo burzliwy, tak że z rurki "wali" non stop. Piwo fermentuje w temp. pokojowej. W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów: jeśli rzeczywiście zbiornik jest nieszczelny to czym można go uszczelnić? pozdrawiam Rzeczywiście zdejmij dekiel i zobacz, czy ci rurki nie zatkało. Ja też dekiel kładę luźno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 O powąchać też nie zaszkodzi. Tylko jak to mówią nie "sztachnij" się, bo przy burzliwej ucierpi nos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi