polak744 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Cześć, planuję popełnić stouta i wpadłem na pomysł, aby na cichą fermentację dorzucić do niego jakieś owocowe przetwory. Rozważam dżem, powidła śliwkowe, albo słoik na kompot z całymi wiśniami w środku. O ile w tym ostatnim przypadku nie widzę problemu z filtracją, bo owoce są w całości, więc powinno pójść dość łatwo, o tyle w przypadku dżemu, czy powideł owoce są dość mocno rozdrobnione, więc obawiam się gushingu. Czy ktoś warzył kiedyś coś podobnego? Jak to wgl jest z dodawaniem na cichą dodatków, które zawierają znaczne ilości cukru? Drożdże dadzą jeszcze radę rozłożyć ten cukier? Czy zostanie on w piwie i będę miał raczej słodkiego stouta? Jancewicz, Robert87 i zasada 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 11 godzin temu, polak744 napisał: Drożdże dadzą jeszcze radę rozłożyć ten cukier? Czy zostanie on w piwie i będę miał raczej słodkiego stouta To będzie jak w przysłowiu ,mądry polak744 po szkodzie A tak na poważnie, to daj wiśnie jak chcesz, z powidłami to po prostu zobacz co się stanie, wrzuć do litrowego słoika z woda i zastaw na 2 tygodnie, zobaczysz czy opadnie i w jaki sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Właśnie mam lekką IPA w fermentatorze i 1 kg wiśni mrożonych plus pulpa mango 1.3 kg. Owoce zmiksowane blenderem i dane na cichą. Fermentacja ruszyła sobie bez problemu a owoce po dwóch dniach układają się tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się