x1d Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: na dole 62 w rurce 61 w koszu 58 trochę lipa A ja dziś miałem 64 na sterowniku i 67 nad górnym sitem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Brzeczka przelewająca sie przez rurke to błąd, Brzeczka ma przelewać sie przez młóto inaczej to nie ma sensu. Nie wiem jakie mam temp, nie mam ocieplonego kociołka, zacieram w garazy w którym obecnie jest 8'C. Wydajność zacierania mam na poziomie 80-85% w zależności od blg. ps nie po to kupuje taki garnek by stać przy nim i mieszać łyżką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 34 minuty temu, anteks napisał: ps nie po to kupuje taki garnek by stać przy nim i mieszać łyżką A ja powiem więcej, nie ważne czy wyjdzie mi 70% czy 80% byle wychodziła wydajność powtarzalna. Znając ją zawszę można skorygować recepturę. Również jestem zdania że nie po to jest ten sprzęt żeby stać z łychą i mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 No właśnie nie chodzi o procentową wydajność, to nie są duże oszczędności, zresztą wiele receptur oscyluje raczej koło 60-70%. Ważniejsze jest jak piszesz utrzymanie powtarzalności, ale chyba najważniejsze założonej temperatury w środku kosza, co jak się okazuje nie jest oczywiste. Z moich obserwacji zależy ona od szybkości przepływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 28 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: A ja powiem więcej, nie ważne czy wyjdzie mi 70% czy 80% byle wychodziła wydajność powtarzalna. Znając ją zawszę można skorygować recepturę. Również jestem zdania że nie po to jest ten sprzęt żeby stać z łychą i mieszać. Ja sie zgodzę z wami, bo w tym celu kupiłem kociołek żeby się zacierało a ja mogłem robić coś innego w tym czasie, tyle ze ja miałem wydajność gdzieś poniżej 40, a jak trochę postałem to skoczyła ona w końcu do 73 procent, A jak troche przestałem mieszac to spadła do 65 procent ale tutaj zawaliliśmy na innym polu i wysładzanie chyba zawiodło i teraz co jest przyczyną - temp zacierania? - dodana ekstra woda o której nie wiedziałem czyli u mnie jakieś niecałe 5l pod koszem - czy wszystko to co wyżej plus mieszanko w koszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 35 minut temu, x1d napisał: ale chyba najważniejsze założonej temperatury w środku kosza Ja wielu na tym Forum odpowiem browar to nie apteka. Jeśli się zaciera w 65-66 stopniach to w koszu będzie ok 62 stopni. Jak ktoś chce na słodko to niech zaciera w wyższej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 Do tej pory warzyłem w najprostszym kotle Klarsteina ze sterownikiem zewnętrznym Malinowego i mieszadlem mechanicznym Teraz mam klona CB5, niestety bez kosza który ma dojechać. I zanim zacznę warzyć mam pytanie. Co myślicie o tym by zacierać w koszu z wykorzystaniem pompy i mechanicznego mieszadła? Zakładałem ze zostawię na dnie kosza ok 5-10 cm złoza bez mieszania a reszte bede mieszał mechanicznie. Nastepnie na koniec, np na 10 min wyłączę już mieszadło i sama pompa dokończy układanie złoża do filtracji. Sterownik Malinowy da rade to obsłużyć tak aby proces był automatyczny. Ma to sens? Wydajność powinna wzrosnąć.Jakieś wady, na co uważać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 43 minuty temu, JsKefir napisał: Do tej pory warzyłem w najprostszym kotle Klarsteina ze sterownikiem zewnętrznym Malinowego i mieszadlem mechanicznym Teraz mam klona CB5, niestety bez kosza który ma dojechać. I zanim zacznę warzyć mam pytanie. Co myślicie o tym by zacierać w koszu z wykorzystaniem pompy i mechanicznego mieszadła? Zakładałem ze zostawię na dnie kosza ok 5-10 cm złoza bez mieszania a reszte bede mieszał mechanicznie. Nastepnie na koniec, np na 10 min wyłączę już mieszadło i sama pompa dokończy układanie złoża do filtracji. Sterownik Malinowy da rade to obsłużyć tak aby proces był automatyczny. Ma to sens? Wydajność powinna wzrosnąć.Jakieś wady, na co uważać? nie zamieszasz bo na środku jest rurka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 4 minuty temu, anteks napisał: nie zamieszasz bo na środku jest rurka uwaga słuszna ale: 1 rurkę można przenieść na bok, 2 można tez zrezygnować z rurki co przy mieszaniu nie powinno być jakimś większym nadużyciem 3 myślę tez o zbudowaniu mieszadła na bazie rurki nie pręta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 2 minuty temu, JsKefir napisał: uwaga słuszna ale: 1 rurkę można przenieść na bok, 2 można tez zrezygnować z rurki co przy mieszaniu nie powinno być jakimś większym nadużyciem 3 myślę tez o zbudowaniu mieszadła na bazie rurki nie pręta Można tez zacierac w zwykłym garze na kuchence gazowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Postanowiłem olać filtracje na dnie kotła i widzę same plusy. Przestało mi się przypalać na dnie cokolwiek. I dosć szybki obiego wody jest teraz. problem jedynie z temperaturą w koszu zaciernym. Co do zlewania po gotowaniu. to zlewam szlanke lub dwie mułu potem leci klarowna brzeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) W dniu 26.02.2020 o 21:03, Ravage miodosytnik napisał: Postanowiłem olać filtracje na dnie kotła Co masz na myśli pisząc, że olałes filtrację? Wywaliłeś bazoke? @Pabllo_Lodz Sam robiłeś hopstopera, czy gdzieś kupiłeś pod ten kociołek? Wczoraj robiłem 2 warki, Belgian Double i Witbier. Słody śrutowane na jednym śrutowniku, taka sama grubość. Pierwsze rewelacja, zero problemów z zacieraniem, zero mieszania, brzeczka do fermentorów poszła praktycznie kryształ. Drugie dramat, fakt dużo słodów przenicznych i płatki, ale klej od samego początku, żeby brzeczka przelatywała przez młóto musiałem cały czas wachlować łyżką, zlewanie też dramat, znowu szorowanie bazoki. Do tego przypalony kociołek (pompka nie zaciągała brzeczki przez apchana bazookę). Pomyślałem, że piewsze co zmienię to wywalę bazoke i dodam taki hopstoper jak u CIebie. Edytowane 1 Marca 2020 przez drhambone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 6 godzin temu, drhambone napisał: Co masz na myśli pisząc, że olałes filtrację? Wywaliłeś bazoke? Używałem filtratora sprężynowego ale przytykał się, pompa zwalniała z przelewem. A jak go wywaliłem i bazooki nawet nie próbowałem . Z początku odlewam odrobine brzeczki z mułem i zlewam do fermentora. CZytałem i pytałem i nie jest to wielkim problemem dla piwa jak ten syf wleje sie do fermentora. Chmiele w hopspiderze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 8 godzin temu, drhambone napisał: Sam robiłeś hopstopera, czy gdzieś kupiłeś pod ten kociołek? Sam robiłem siatka z allegro rozmiar oczka 09x09 mm sprawdza się idealnie. Drobniejsza lubi się zapychać, robiłem pszenicę 50/50% i zero zapychania. Ja bym filtra nie wywalał, nie komentuje @Ravage miodosytnik, ale im mniej osadu w fermentatorze to tym mniejsze straty. Moja ostatnia warka tu opisana może służyć za przykład, w czwartek zalałem dwa corneliusy po 18 l (lałem na wagę) i jeszcze 3 kufle mi zostały do wypicia plus jedna butelka trafiła w ręce brata. Jedyne straty to ok. 0,7 litra drożdży na następną warkę. Wcześniej jak właśnie lałem osady do fermentatora to i 2l miałem strat z fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 @Pabllo_Lodz Tle tylko ze jak pisałem osad zlewam sobie do garnka najpierw. I jak z kranu zacznie leciec czysta brzeczka to wtedy leje juz do wiadra, a tam to poprostu jako syf wywalam. może ten hopstoper będzie fatyczni lepszy. Ale od kiedy to wywaliłem przestałem tez mieć probemy z przypalonym dniem w taki ostry sposób. Chodź pewnie chetnie bym wolał takie rozwiazanie zrobić jak ty ale narazie nie mam możliwosci ani pomysłu skąd to wziaść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 @Pabllo_Lodz Czy ty w tym hopsotoperze masz wąż sprężynowy czy mi się zdaje możesz go naciągną i zrobić z bliska fote i opisac jak to budowałes. moze faktycznie w to zainwestuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 13 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: rozmiar oczka 09x09 mm 0,9x0,9mm czy 0,09x0,09mm? Na allegro widzę taką i taką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 @Pabllo_LodzTaka sie nada? https://marxam.pl/hop-stopper-hop-stopper-nierdzewny-ze-srubunkiem,c494,p4271,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 2 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: Używałem filtratora sprężynowego ale przytykał się, pompa zwalniała z przelewem. A jak go wywaliłem i bazooki nawet nie próbowałem . Z początku odlewam odrobine brzeczki z mułem i zlewam do fermentora. CZytałem i pytałem i nie jest to wielkim problemem dla piwa jak ten syf wleje sie do fermentora. Chmiele w hopspiderze Robię podobnie, z tym, że na koniec nalewam do wiadra przez hopspider. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 2 minuty temu, x1d napisał: Robię podobnie, z tym, że na koniec nalewam do wiadra przez hopspider. jest to ciekawy pomysł przetestuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 11 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Chmiele w hopspiderze A jaki chmiel używasz granulat czy szyszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 13 minut temu, jac007 napisał: A jaki chmiel używasz granulat czy szyszkę. granulat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 9 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: @Pabllo_Lodz Tle tylko ze jak pisałem osad zlewam sobie do garnka najpierw. I jak z kranu zacznie leciec czysta brzeczka to wtedy leje juz do wiadra, a tam to poprostu jako syf wywalam. może ten hopstoper będzie fatyczni lepszy. Ale od kiedy to wywaliłem przestałem tez mieć probemy z przypalonym dniem w taki ostry sposób. Na dnie nie mam żadnych filtrów, ale do chmielenia używam hopstopera, a przy zlewaniu dodatkowo brzeczkę przepuszczam przez hopstoper z siatki nylonowej. System jak dotąd sprawdza się dobrze. Dodatkowo mam siatkę na koszu z mesh 0,9. Drobne przypalenia są, pewnie od mąki, ale jakoś nie przeszkadzają w całym procesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 9 godzin temu, drhambone napisał: 0,9x0,9mm czy 0,09x0,09mm? Na allegro widzę taką i taką Siatka 09x09mm to nie siatka ma filtrować tylko osad i chmiel. Robienie z gęściejszej to proszenie się o kłopoty, bo podczas zacierania mąka nie wróci na górę kosza tylko zakleji wszystko. Zrobienie jest proste: 1. Kupujemy siatkę i nożyczkami docinamy na wcześniej zaplanowany kształt 2. Potrzebujemy rurkę o dł. 20 cm, fi 12mm stal 304, redukcję 1/4 na 1/2 mufową i śrubunek nierdzewny 1/2 z Gw zewnętrznym i wewnętrznym, 40 cm płaskownika stal 304 2mm gr. 3. Składamy dwie siatki, wstępnie zagniatamy w kilku miejscach siatkę, płaskownik dopasowujemy długość i zginamy na pół wiercimy na końcu płaskownika otwór 3mm i skręcamy śrubką nierdzewną, w środek wkładamy rurkę 12mm i ustawiamy sobie płaskownik do siatki. 4. Wkładamy rurkę z płaskownikiem w siatkę i ustawiamy tak żeby rurka wystawała ok. 2 cm, dokładnie zaginamy siatkę i w kilku punktach wiercimy otwory 3 mm i skręcamy na śrubki 3mm one od razu bedą dystansem od dna. 5. przy rurce zagniatamy dokładnie i naciągamy wężyk silikonowy (ja używam 8mm o ściance 4mm), skręcamy opaską nierdzewną. 6. Na śrubunek nakręcamy na teflon redukcję i wciskamy w wężyk silikonowy, również skręcamy opaską nierdzewną.(ja redukcję od strony 1/4 rozwierciłem wiertlem 12mm i wsadziłem rurkę na wcisk), drugą część śrubunku z gwintem wewnętrznym nakręcacie w miejsce bazuki. To tyle każdy średnio ogarnięty jest w stanie zrobić sobie sam, z ilości siatki 304 z allegro wyjdzie i hoopstoper i siatka na dno kosza i jeszcze zostanie. Wszystkie elementy oprócz siatki można kupić na szt. u jednego sprzedawcy na allegro, rurki, płaskownik na cm, śrubki na szt. Nie potrzeba spawarki, zgrzewarki, wystarczy wkrętarka, wiertło 3mm do stali SS i trochę umiejętności. kazona 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 8 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: granulat Granulat jest strasznie upierdliwy ja teraz używam tylko szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się