bigiwow Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Jestem po dwóch warkach na cb5. Dwukrotnie po zacieraniu, wysładzaniu i wyjęciu kosza zaciernego na wierzchu unosi się szara brudna piana. Pozbyłem się jej durszlakiem, tak jak przy gotowaniu rosołu zbiera się szum. Po zebraniu piany i zagotowaniu brzeczki wszystko było ok. Niestety nie zrobiłem zdjęcia. Spotkał się ktoś z was z taką pianą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Piane mam podczas gotowania, przed zagotowaniem, po wysładzaniu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 22 minuty temu, bigiwow napisał: Jestem po dwóch warkach na cb5. Dwukrotnie po zacieraniu, wysładzaniu i wyjęciu kosza zaciernego na wierzchu unosi się szara brudna piana. Pozbyłem się jej durszlakiem, tak jak przy gotowaniu rosołu zbiera się szum. Po zebraniu piany i zagotowaniu brzeczki wszystko było ok. Niestety nie zrobiłem zdjęcia. Spotkał się ktoś z was z taką pianą? Normalne zjawisko. Niedawno było: bigiwow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheatek Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Cześć, planuje kupić kociołek coobra CB5(jakby ktoś chciał sprzedać to zapraszam PW). Mam kilka pytań odnośnie jego modyfikacji, gdyż wszędzie można wyczytać, że filtry dołączone do zestawu nie do końca spełniają swoją rolę. Czego potrzebuje, żeby swobodnie warzyć mocno chmielone piwa (>100g chmielu)? Wystarczy hopspider/hopstopper? Jeśli tak to jaki? Może wystarczy chmielenie w woreczkach? Jaka modyfikacja kosza zaciernego jest najlepsza, żeby zapomnieć o problemach z filtracją itd.? Zasypy moich piw zazwyczaj są proste, ale też nie chciałbym się ograniczać. Czytałem, że kolega lewatywa wykonuje takie elementy do kociołków, ktoś mógłby potwierdzić ich działanie, lub doradzić co byłoby najlepszym wyborem? Sam kociołek to dość duży wydatek, chciałbym kupić wszystko na raz, zacząć używać i zapomnieć o kwocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Wszystkie rzeczy które robi kolega lewatywa do CB5 działają bardzo dobrze , skontaktuj się z nim i on ci pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Cześć! Szukam porady. Przymierzam się do zakupu automatycznego kotła tylko pytanie jakiego? Póki co warzylem warki ok 20/25L tradycyjną metodą lecz chce bardziej ustabilizować proces w czym pewnie pomoże mi kocioł. Pytanie jaki kocioł polecacie? Budżet jaki chce przeznaczyć to max 2,5tyś zł. W jakie dodatki/modyfikacje się doposażyć aby wszystko grali jak należy. Trochę się naczytalem I powiem szczerze że mam metlik w głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 8 godzin temu, hadi0615 napisał: Cześć! Szukam porady. Przymierzam się do zakupu automatycznego kotła tylko pytanie jakiego? Póki co warzylem warki ok 20/25L tradycyjną metodą lecz chce bardziej ustabilizować proces w czym pewnie pomoże mi kocioł. Pytanie jaki kocioł polecacie? Budżet jaki chce przeznaczyć to max 2,5tyś zł. W jakie dodatki/modyfikacje się doposażyć aby wszystko grali jak należy. Trochę się naczytalem I powiem szczerze że mam metlik w głowie. Też miałem mętlik w głowie . Dołożyłem siana i kupiłem Grainfather'a. Nie żałuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 51 minut temu, witur napisał: Też miałem mętlik w głowie . Dołożyłem siana i kupiłem Grainfather'a. Nie żałuję Zamieniłem GF na Klarsetin 50L nie żałuje.. Jeszcze kasa została na modyfikacje kociołka, które trzeba zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Pabllo_Lodz napisał: Zamieniłem GF na Klarsetin 50L nie żałuje.. Jeszcze kasa została na modyfikacje kociołka, które trzeba zrobić. Możesz mi powiedzieć na który model się zdecydowałeś oraz jakie modyfikacje trzeba zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) 5 godzin temu, hadi0615 napisał: Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał: Zamieniłem GF na Klarsetin 50L nie żałuje.. Jeszcze kasa została na modyfikacje kociołka, które trzeba zrobić. Nie żałujesz bo jest więcej litrów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 21 godzin temu, hadi0615 napisał: Możesz mi powiedzieć na który model się zdecydowałeś oraz jakie modyfikacje trzeba zrobić? Wszystko jest w tym wątku. 15 godzin temu, witur napisał: Nie żałujesz bo jest więcej litrów ? Nie żałuję bo Klarstein kosztował mnie 850 zł (powystawowy - nowy), do tego sterownik CBpi3 i mam ful wypas. Nawet oryginalny sterownik GF za 499 zł podejdzie i za 1200 zł jest full wypas. Uwierz mi nie kocioł robi piwo, piwo robisz TY. Jak masz doświadczenie i dobrze ustawisz przepływ to nie ważne na czym warzysz.. Reszta już jest w tym temacie łącznie ze zdjęciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) GF tez sam niczego nie zrobi a te kociołki sa bardzo podobne, różnią się bardziej dla estetów niż funkcjonalne Tez mam Klarstaina 50L (to samo co CB5), kupiony z odzysku za 700zł plus doposażenie do st czyli kosz i rurka (od CB5, taniej nie znalazlem), razem niecałe 1000zł Mój ma sterownik 4 etapowy wiec od biedy by wystarczył Postawiłem jednak na budowę sterownika CBpi3 i działa super. Jedyna modyfikacja to dodatkowa siatka na dno 1000 zakup na allegro i nożyczki. Miałem już hopspidera i uzywam. Wymontowałem filtr denny, nie montowałem żadnego hopstoppera. Nic się nie zapycha i działa super Chłodnice zanurzeniowa już wcześniej zrealizowałem (moim zdaniem najsensowniejszy system) z rurki miedzianej 8mm (gazownicy samochodów wykorzystują odpowiednie w otulinie która zdjąć łatwiej niż ze zwykłego kabla, miedz miękka, łatwo się kształtuje i w tej wersji tania, ja mam bodaj 12m) jest kilka pomysłów na grupie Uważam ze 1,5tysia to duże pieniądze bo i tak trzeba cos dorobić, przerobić, 2,5 bym nie dał A możliwości zrobienia dwóch warek na raz - ok45L przy 13BLG jest dodatkowa korzyścią Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Nie miałem zamiaru w bawienie się w przerabianie i cudowanie , kupiłem wszystko w jednym . I na pewno nikt mnie nie powie że chłodnica zanurzeniowa jest bardziej wydajna niż przeciwbieżna xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 3 godziny temu, witur napisał: I na pewno nikt mnie nie powie że chłodnica zanurzeniowa jest bardziej wydajna niż przeciwbieżna xD Nigdzie nie pisałem jakiej chłodnicy używam.. Na tą chłodnicę też jeszcze zostanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie zamierzam nikogo przekonywac Wyraziłem własne zdanie Aczkolwiek uważam że higienicznie chłodnica zanurzeniowa jest najlepsza, ale to moja opinia. z drugiej strony zbudowanie takiej przeciwbieżnej jest dziecinnie łatwe bo wczesniej moja chłodnica zanurzeniowa była przeciwbieżną ale nie miałem zaufania do jej czystości po płukaniu i koniecznym ożycia ciężkiej chemi. Całe szczęście wyjecie jej ze szlaucha było szybsze niż włożenie jej do srodka Myślę, że gdybym dokupił przeciwbieżną to mój zestaw wyszedłby taniej Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 wchodzi 47 ale realnie 45 Ja nie ożywam hopstopera (nie mam nic na wylocie )za to przy zlewaniu przepuszczam przez worek BIAB z Ali Zbieram tez piane łyzka cedzakowa z góry poodczas gotowania Ostatnia modyfikacja to umieściłem w talerzyku górnym sonde z termometrem (rurke nierdzewna z gwintem 1/2" BSP na termometr kupiłem na Ali - nie znam nazwy ) oakazało się przy pełnej warce z 13kg zasypu ze w środku kosza mam temp o jakieś 4-5 st mniejszą niz przy dnie przy włączonej recyrkulacji. Do tego podniesienie temp następowało po ok 15-20 min więc te zwłoke nalezy zaplanowac Przestały mnie dziwić ostatnie warki (te po zmianie systemu), że sa takie wytrawne skoro Ale zacierało sie w 64st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 11 godzin temu, JsKefir napisał: Przestały mnie dziwić ostatnie warki (te po zmianie systemu), że sa takie wytrawne skoro Ale zacierało sie w 64st Jestem po 13 warkach na swoim CB5 i dokładnie to samo zauważyłem z temperaturą w koszu. Dwie ostatatnie warki zrobiłem już z mierzeniem temp. w koszu i korekcją. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jutro butelkowanie pierwszej z nich. Do tej pory piwa wychodziły bardzo wytrawne, ale to mi akurat pasowało Zauważyłem tez jeszcze jedną rzecz, czym mniej słodu do zacierania, tym większa wydajność. Ostatnio 13kg pale ale, wyszło jakieś 57%, a kilka warek wcześniej niecałe 8,8kg z zestawu BA Angiellski Porter wyszło 74%. Czy u Was jest podobnie? Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) No dzisiaj była porazka 5kg Alae, 5kg wiedeńskiego i 3 przenicznego i chcialem zobaczyc jak to z ta bezwladnoscią... przerwa białkowa zaczalem od 60, zasyp spadło do 50 i d... Mimo ustawionej 68 w zasypie ledwo przez 30 min podeszlo pod 54... a potem sie zatkalo Mieszanie itd kicha krótko mówiac temp wody mierzona przy dnie nie ma znaczenia bo to co jest w koszu zależy od wielkości zasypu, przepuszczalności itd. więcej nie podejdę do 52st i zaczynam od 68 -wsyp przy 72 to jest szansa ze się ułoży jedno jest pewne - potrzebna jest sonda w środku kosza bo otwiera oczy, szczegolnie gdy sie chce robic ALE prawda jest ze zwykly kocioł z mieszadłem był bardziej przewidywalny choc filtrowanie upierdliwe Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 5 minut temu, JsKefir napisał: No dzisiaj była porazka 5kg Alae, 5kg wiedeńskiego i 3 przenicznego i chcialem zobaczyc jak to z ta bezwladnoscią... przerwa białkowa zaczalem od 60, zasyp spadło do 50 i d... Mimo ustawionej 68 w zasypie ledwo przez 30 min podeszlo pod 54... a potem sie zatkalo Mieszanie itd kicha krótko mówiac temp wody mierzona przy dnie nie ma znaczenia bo to co jest w koszu zależy od wielkości zasypu, przepuszczalności itd. więcej nie podejdę do 52st i zaczynam od 68 -wsyp przy 72 to jest szansa ze się ułoży jedno jest pewne - potrzebna jest sonda w środku kosza bo otwiera oczy, szczegolnie gdy sie chce robic ALE prawda jest ze zwykly kocioł z mieszadłem był bardziej przewidywalny choc filtrowanie upierdliwe To przez przeniczy ? A tek poważnie to ile brzeczki i jakie blg chciałeś osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 45 litrów mniej wiecej 13 blg i w sumie tyle wyszlo choć miało być gęsto i słodko a wyjdzie wytrawnie zapewne To były końcówki magazynowe, moze dlatego. Ostatnio było 10kg ALe i 2,3 przenicy tej samej i poszlo po sznurki wiec moze ten wiedeń był zbyt stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, JsKefir napisał: No dzisiaj była porazka 5kg Alae, 5kg wiedeńskiego i 3 przenicznego Za drobno śrutowane i za gęste. Ile wody do zacierania? Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 9 godzin temu, JsKefir napisał: 45 litrów mniej wiecej 13 blg i w sumie tyle wyszlo choć miało być gęsto i słodko a wyjdzie wytrawnie zapewne To były końcówki magazynowe, moze dlatego. Ostatnio było 10kg ALe i 2,3 przenicy tej samej i poszlo po sznurki wiec moze ten wiedeń był zbyt stary Ja daje 1-4 i nie mam problemów, oczywiście pod warunkiem że sam śrutuje. Przy słodach śrutowanych przez sklep zawsze sie zatyka ps U mnie przy 10kg wyszło by ze spokojem 45l 13blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 12 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał: Za drobno śrutowane i za gęste. Ile wody do zacierania? 35L - więcej sie nie da zlalem nawet 4l aby sprawdzić czy ciśnienie pomoże ale nie pomogło wiec wrocilo do gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, anteks napisał: Ja daje 1-4 i nie mam problemów, oczywiście pod warunkiem że sam śrutuje. Przy słodach śrutowanych przez sklep zawsze sie zatyka ps U mnie przy 10kg wyszło by ze spokojem 45l 13blg Ja daje 1-4... ??? piszesz o ilości wody ? może kiedyś wyjdzie. trza się uczyć jakie śrutowanie? moze zamówię onaczej, bo sam raczej srutowac nie bede Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się