Pabllo_Lodz Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 36 minut temu, JsKefir napisał: 35L - więcej sie nie da zlalem nawet 4l aby sprawdzić czy ciśnienie pomoże ale nie pomogło wiec wrocilo do gara I Ty się dziwisz że miałeś problem? 35/13 = 2.69 l/kg odjąć ok. 5l martwej strefy to zacierałeś w ok 2l/kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 W sumie badam możliwości tego gara uwazam ze problem zapchania się to nie problem ilości wody bo tydzień wcześniej było 35/12 i poszło bez problemu ale było 10kg Ale i 2kg przenicy. Ilość wody do słodu to raczej problem wydajności lub suchej pompy - tu problemu nie było Moim zdanie problem był w słodzi zleżałym wiedeńskim lub jego srutowaniu - jak próbowałem mieszać w koszu to strasznie dużo jakby mąki podnosiło Albo wyglada na to ze max to 12kg zasypu na 35l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) 20 godzin temu, JsKefir napisał: W sumie badam możliwości tego gara uwazam ze problem zapchania się to nie problem ilości wody Im mniej wody to tym bardziej zbija się wsad jak zacierasz. Im luźniejszy wsad, tym łatwiej się zaciera. Można śrutować grubiej i zwiększyć czas zacierania co da tą samą wydajność i brak problemów. Jestem podczas warki BLACK IPA wsad mam 10,5 kg słodów ok. 41 L gotowego piwa o ok. 15 blg. Zmielone jak ostatnio i dość ładnie się zaciera z dość szybkim przepływem. Dam znać jak skończę ile wyszło i jakie BLG. Edycja po wysładzaniu otrzymałem ok 48 l ok. 13.8 Brix, jak mi to nie wykipi.. Końcowy wynik ok. 42 l - 1 L strat czyli do fermentatora 41L 15,1 BLG Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Ten sam garnek... podaj dokładna recepture, w raz z ilościa wody do etapów, przerwami, temperaturami, czasami. Chętnie bym powtórzył Twój proces aby sie czegos nauczyc. Mi przy 10,5kg nie wyszłoby 15 ale moze uda mis ie wreszcie czegos wiecej dowiedzieć o tym garku. ps... piszesz wydłużenie czasu zacierania... jak to rozumiec Dla mnie std to 62 - 30min, 72-30min, 78-10min - tak miałem przy mieszadle mechanicznym gdy temp była szybko uzyskiwana. W Ale nie ma problemu - można zacierać jednotemperaturowo 68st i wówczas 60 czy 90 to prosty schemat jeśli natomiast podniosę 62st przez 45 min, potem zanim dojde do 72 to właściwie niewiele "cukru" zostanie na 72st -wyjdzie wytrawne, prędzej pilzner niż cos słodkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Receptura jest na forum, śrutuję śrutownikiem z forum od Patryka i przerwę mam ustawioną na 1.3mm. Podczas ostatniej warki zauważyłem że temp w koszu zaciernym jest mniejsza o 3-4 stopnie (środek i w miarę głęboko) niż temp. na czujniku. Spowodowało to że postanowiłem zacierać w 66 stopniach, czas 60 minut ze względu na grube śrutowanie, następnie 73 stopnie 40 minut. Realnie to po zaczęciu odliczania jeszcze 20 minut temperatura wzrastała do 71 stopni w koszu, czyli zacieranie 20 minut. Mashqut 81 stopni 20 minut i znów po rozpoczęciu odliczania jeszcze 10 minut temp. rosła do 78 stopni w koszu. Jeśli ktoś nie sprawdza temp. w koszu i ustawi 62 stopnie, a ma realnie 58 - 59 stopni i potem 20 minut w 72 stopniach to realnie zaciera w 66-68 stopniach 20 minut. Miałem dobry przepływ, pompka przymknięta na 1/3 zaworka, 2/3 otwarte. Nic nie przelewało się rurką, wszystko wracało koszem, a temp. jak wyżej napisałem. Receptura jest w tym wątku. Paweł Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Pablloasz szczelone 1.3mm, duzo jak dla mnie, ja ustawilem teraz 0.85, i pieknie sie zacieralo, przeplyw prawie na max ustawiony, wydajnosc wyszla prawie ze idealnie, 0.5 sropnia zabraklo, i mialem duzo ziarna ktore bylo w calosci, tylko luska peknieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Możecie Pany stwierdzić na jakiej szczelinie śrutują sklepy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 18 minut temu, witur napisał: Możecie Pany stwierdzić na jakiej szczelinie śrutują sklepy? złe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zadałem juz pytanie swojemu dostawcy o grubość śrutowania i czy można zmienić Tak naprawdę wygląda na to ze trzeba poczynić kilka prób z rożnymi sondami na długośc Moze się okazać ze połowa słodu zaciera się w temp 62-65st przez 60min a druga w tym samym czasie z 58-62. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 8 minut temu, JsKefir napisał: Zadałem juz pytanie swojemu dostawcy o grubość śrutowania i czy można zmienić Tak naprawdę wygląda na to ze trzeba poczynić kilka prób z rożnymi sondami na długośc Moze się okazać ze połowa słodu zaciera się w temp 62-65st przez 60min a druga w tym samym czasie z 58-62. Są sklepy które pytaja czy to do automatu, ze swojego doświadczenia powiem że jest kicha odnośnie drugiej części pytania to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Możecie Pany stwierdzić na jakiej szczelinie śrutują sklepy?Patrzac na slod ktory srutowalem sam na tej mniejszej szczelinie, czyli jakies 0,7 - 0,8 to wlasnie taka grubosc byla na slodach ktore zamawialem z na prxyklad twojbrowar. Nie powiem nie bylo zle, ale przy minimalnie wiekszej szczelinie jest znaczna roznica, teraz mysle jak by to bylo gdyby dac jeszcze wieksza, tak jak Pabloo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Marchelli napisał: Pablloasz szczelone 1.3mm, duzo jak dla mnie, ja ustawilem teraz 0.85, i pieknie sie zacieralo, przeplyw prawie na max ustawiony, wydajnosc wyszla prawie ze idealnie, 0.5 sropnia zabraklo, i mialem duzo ziarna ktore bylo w calosci, tylko luska peknieta Lewatywa pisał że ustawia szczelinę śrutownika Patryka na 1.8 mm i zaciera 90 minut, przy 0.80 (to w moim śrutowniku od Patryka wersja droższa do zboża) jest minimum i miałem problemy. Na 1.25 - 1.3 mm nie mam problemów tylko dłużej zacieram. Wysładzałem ok. 20 minut, z tym iż ja mam ciągłe wysładzanie i wysładzam do objętości jaką chcę uzyskać. Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, JsKefir napisał: Zadałem juz pytanie swojemu dostawcy o grubość śrutowania i czy można zmienić Każdy śrutownik od innego producenta inaczej śrutuje. Ja piszę o śrutowniku z forum ten mam i ten przetestowałem. Mam wersję droższa, którą można zboża śrutować. Ale na zdrowy rozum łatwiej grubiej śrutowane dłużej zatrzeć niż za drobno śrutowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ja tez mam srutownik od Patryka, w tej wersji gdzie oba walki sie kreca, i mozna ustawic duzo mniejsza szczeline niz 0.8, teraz ustawilem lekko wiecej i nie mam problemow z filtrowaniem, czy wysladzaniem,i robie podobnie, wiecej wody do zacierania, a wysladzam zawsze do zalozonej objetosci, a czasowo nie potrzebuje az tak dlugo zacierac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 8.02.2020 o 10:34, Pabllo_Lodz napisał: Rozpocząłem warkę Black IPA według receptury @scooby_brew Miałem troszkę problemów, jeden to bardzo gęsty zacier, pewnie powodem było to że słód ma 1 rok. Dolałem 4,5L wody ale i tak gęsto, bardzo mały przepływ wody, zwiększyłem czas zacierania. Na zdjęciach już brzeczka leci do fermentatora, brzeczka kryształ po mimo dawki 200g chmielu. Efekt to mocne 14 brix, a ile to niedługo uzupełnię. Jeśli dobrze oznakowałem fermentator, to otrzymałem 36L(po sprawdzeniu poprawności oznakowania okazało się że otrzymałem 41L) do fermentatora. Bardzo dużo osadu. Im luźniejszy zacier tym lepiej, następnym razem dam mniej słodu podstawowego, a podciągnę ekstraktem niechmielonym. Oraz nowy słód, bo ten ma rok 1 i 3 miesiące Hoopstoper dał radę super, przypomnę razem 200g chmielu. BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Black IPA Brewer: Asst Brewer: Style: Black IPA TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 46,01 l Post Boil Volume: 42,71 l Batch Size (fermenter): 40,00 l Bottling Volume: 38,49 l Estimated OG: 15,596 Plato Estimated Color: 46,0 EBC Estimated IBU: 49,1 IBU Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 76,9 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 9,50 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) Słód 1 86,4 % 0,50 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC Słód 2 4,5 % 0,50 kg Crystal 150 (170,0 EBC) Słód 3 4,5 % 0,50 kg Wheat, Torrified (3,3 EBC) Słód 4 4,5 % 50,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 60,0 mi Chmiel 5 29,3 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 6 9,3 IBUs 50,00 g Fuggle [4,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 7 7,6 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 2,9 IBUs Mash Schedule: CB5 - Black IPA Total Grain Weight: 11,00 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Masch In Dodaj 27,60 l wody i ciepła do 58,0 C przez 2 58,0 C 10 min Saccharification Podgrzej aby uzyskać 66,0 C przez 5 min 66,0 C 80 min 72.2 Podgrzej aby uzyskać 72,8 C przez 4 min 72,8 C 15 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min 77,6 C 10 min Sparge: Wysładzanie 27,59 l wody o temp 78,6 C Notes: ------ Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com ------------------------------------------------------------------------------------- Taki sam zasyp, różnica że dałem słodu podstawowego 9kg, o 0.5kg mniej i więcej wody do zacierania. To samo ustawienie śrutownika, słód Castle Malting 5kg (uwaga, miał z 2-3 lata, ale super zapach i szkoda było wyrzucić ) i reszta słody świeże Strzegom. I już poszło lajtowo, oraz lepsza wydajność. Po mimo że słodu podstawowego mniej o 0.5kg i 1blg więcej, ilość podobna może ciut teraz więcej. Więc pewnie zależy od słodów czy sklep sprzeda świeże czy nie. Mnie już nie chce się ryzykować dla tego większa szczelina i dłuższe zacieranie. Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Mam do was pytanie. Jak fermentujecie piwa z tego kociołka? W jednym fermentorze czy np. rozdzielacie na 2? Wiadomo mam sprzęt na 25L warki dlatego się nad tym zastanawiam. Pewnie dla procesu lepiej to fermentować w jednym zbiorniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Jak Ci wygodniej, jak dzielisz na dwa to możesz różnie fermentować, chmielić na zimno jedno drugie nie. W jednym to robisz jedno takie samo piwo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Czyli w dwóch fermentorach też jestem w stanie zrobić jedno takie samo piwo (zachowując proporcje)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ja daje dwa rożne chmiele na zimno i ma dwa podobne choć rożne piwka. Jak poznam sprzęt to chce sprawdzić na dwóch rożnych drożdżach i będzie porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Witam Odświeżę trochę temat. Mam klon cobry czyli Royal i maiłem problemy z wydajnością ale chyba wynika to z ustawienia sprzętu. Jeżeli w parametrach sprzętu nie ustawie martwej przestrzeni to stosunek słodu do wody mam 3/1 w BS3 i przy wadze słodu 7,2 to woda na początek jest podana 22,3 litra a wysładzanie 20 litrów przy 30 litrowej brzeczce więc jest OK. Jednak po uwzględnieniu martwej przestrzeni około 4,5 litra to się wszystko rozjeżdża. BS3 podaje większą ilość wody na początku lecz nie zmniejsza przy wysładzaniu oraz w BS3 gęstość początkowa też się nie zmienia. Jak to ustawić, chociaż może to pytanie powinno być w dziale odnośnie programu BS3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 2 godziny temu, andrzej.b napisał: Witam Odświeżę trochę temat. Mam klon cobry czyli Royal i maiłem problemy z wydajnością ale chyba wynika to z ustawienia sprzętu. Jeżeli w parametrach sprzętu nie ustawie martwej przestrzeni to stosunek słodu do wody mam 3/1 w BS3 i przy wadze słodu 7,2 to woda na początek jest podana 22,3 litra a wysładzanie 20 litrów przy 30 litrowej brzeczce więc jest OK. Jednak po uwzględnieniu martwej przestrzeni około 4,5 litra to się wszystko rozjeżdża. BS3 podaje większą ilość wody na początku lecz nie zmniejsza przy wysładzaniu oraz w BS3 gęstość początkowa też się nie zmienia. Jak to ustawić, chociaż może to pytanie powinno być w dziale odnośnie programu BS3? Jeżeli używasz pompy, to zacierasz w całej wodzie niezależnie ile jest jej pod koszem. Lepiej więcej wody do zacierania (nawet 5:1), a mniej do wysładzania. Kluczowa przy zacieraniu jest regulacja przepływu, a osiąga się ją praktycznie metodą prób i błędów, bo wpływ na to ma grubość śrutowania, rodzaj słodu, użycie lub nie dodatkowego sita. Zły przepływ ma wpływ na temperaturę wody w koszu, czyli realną temperaturę zacierania. No i przy walce o wydajność nie zapominaj, że kilo słodu to koszt kilku złotych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 10 godzin temu, andrzej.b napisał: Witam Odświeżę trochę temat. Mam klon cobry czyli Royal i maiłem problemy z wydajnością ale chyba wynika to z ustawienia sprzętu. Jeżeli w parametrach sprzętu nie ustawie martwej przestrzeni to stosunek słodu do wody mam 3/1 w BS3 i przy wadze słodu 7,2 to woda na początek jest podana 22,3 litra a wysładzanie 20 litrów przy 30 litrowej brzeczce więc jest OK. Jednak po uwzględnieniu martwej przestrzeni około 4,5 litra to się wszystko rozjeżdża. BS3 podaje większą ilość wody na początku lecz nie zmniejsza przy wysładzaniu oraz w BS3 gęstość początkowa też się nie zmienia. Jak to ustawić, chociaż może to pytanie powinno być w dziale odnośnie programu BS3? Gdzie ustawiasz te parametry sprzętu? Co sie rozjeżdża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Tak mam ustawione parametry sprzętu. Jeżeli wprowadzę np. 4 litry martwej przestrzeni to program nie zmniejsza ilości wody do wysładzania. Np. bez martwej przestrzeni 24L na początek i 13 wysładzanie z martwa przestrzenią 28L na poczatek i 13 wysładzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Jutro będę pierwszy raz używał coobry cb5 i mam pytanie. Na 9.5 kg słodu ile wody maksymalnie do zacierania mogę użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 W dniu 7.05.2020 o 16:21, andrzej.b napisał: Tak mam ustawione parametry sprzętu. Jeżeli wprowadzę np. 4 litry martwej przestrzeni to program nie zmniejsza ilości wody do wysładzania. Np. bez martwej przestrzeni 24L na początek i 13 wysładzanie z martwa przestrzenią 28L na poczatek i 13 wysładzanie Warzył byś bez tego i nie było by problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się