Alfi2 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Dzień dobry, Chciałbym spytać czy miał ktoś doświadczenie z zasypem tego słodu w granicach 10% zasypu i jaki wpływ miało to na smak. Ciężko znaleźć o tym słodzie informacje . Bardzo ciekawi mnie czy tak ciemna barwa nie niesie za sobą zbyt mocnych posmaków palonych. Jakby ktoś miał doświadczenie z tym słodem i mógłby opisać swoje wrażenia, a także dodać % zasypu jaki zastosował , byłbym bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 10% to szaleństwo lekkie, palonych mało wniesie, więcej przypalonego cukru. Robiłem max 300g na jakieś 5 kg zasyp , ale we flandryjskim i było ok, w normalnym piwie byłby dramat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Ok dziękuję bardzo za wskazówkę, czyli celować max w okolicach 5%? Chciałbym go użyć do schwarzbiera (zapomniałem dodać) I kolejna sprawa niby karmelowe dajemy od początku zacierania, tak ciemny karmelowy też dać od początku czy na ostatnie 5-15 min? Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Alfi2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Alfi2 napisał: Chciałbym go użyć do schwarzbiera Hmmm, musisz sobie uświadomić smak tego słodu,to jest takie trochę palone,ale w 80% to spalony cukier, czyli taki jakby lakier, albo zaprawka do wódki jak dawniej się robiło z palonego cukru. Bezpieczniej będzie dać jakiś palony słód albo palone surowe ziarno. Kiedyś robiłem pszenne ciemne, dałem 220g do wysładzania (całość zasypu jakieś 4 kg) i było w miarę ok,no ale to było pszenne i tam się ten karmel trochę pogubił marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się