Skocz do zawartości

słód karmelowy 600 VikingMalt


Alfi2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chciałbym spytać czy miał ktoś doświadczenie z zasypem tego słodu w granicach 10% zasypu i jaki wpływ miało to na smak. 

Ciężko znaleźć o tym słodzie informacje .  Bardzo ciekawi mnie czy tak ciemna barwa nie niesie za sobą zbyt mocnych posmaków palonych.

Jakby ktoś miał doświadczenie z tym słodem i mógłby opisać swoje wrażenia, a także dodać % zasypu jaki zastosował , byłbym bardzo wdzięczny.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok dziękuję bardzo za wskazówkę, czyli celować max w okolicach 5%? Chciałbym go użyć do schwarzbiera :) (zapomniałem dodać)

I kolejna sprawa niby karmelowe dajemy od początku zacierania, tak ciemny karmelowy też dać od początku czy na ostatnie 5-15 min?

Edytowane przez Alfi2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Alfi2 napisał:

Chciałbym go użyć do schwarzbiera

Hmmm, musisz sobie uświadomić smak tego słodu,to jest takie trochę palone,ale w 80% to spalony cukier, czyli taki jakby lakier, albo zaprawka do wódki jak dawniej się robiło z palonego cukru.

Bezpieczniej będzie dać jakiś palony słód albo palone surowe ziarno.

 

Kiedyś robiłem pszenne ciemne, dałem 220g do wysładzania (całość zasypu jakieś 4 kg) i było w miarę ok,no ale to było pszenne i tam się ten karmel trochę pogubił

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.