eltomek Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Hej, Chcę dziś uwarzyć AIPA 16*P, mam wodę o takich parametrach: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=Z8H0H7X Nie potrafię określić ile i jakiej soli sypnąć tak, aby wszystko zawierało się rozsądnych limitach. Wg profilu "jasny i chmielowy" brakuje mi sporo siarczanów, ale jak wrzucę odpowiednio gipsu to wychodzę ponad zakres z wapniem, jak zamiast tego dorzucę 7g soli Epsom to wychodzę poza zakres z magnezem i boję się o metaliczny posmak w piwie. Co robić? Zdrówka /e EDIT: wydaje mi się, że sypnięcie 5g gipsu powinno być rozsądnym balansem pomiędzy siarczanami, chlorkami i wapniem. EDIT2: poprawiony link do raportu wody Edytowane 26 Stycznia 2020 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Wg tych parametrów albo masz wodę w której jest zero sodu, chlorków i siarczanów, albo nie podałeś tych danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 4 minuty temu, skazi napisał: Wg tych parametrów albo masz wodę w której jest zero sodu, chlorków i siarczanów, albo nie podałeś tych danych. Podałem złego linka w swoim poście, już poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się