Muchor Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Na razie bym chciał spróbować kilku-kilkunastu gotowych mieszanek. Na własne składanie przepisów przyjdzie czas.Jestem wyznawcą Kubusia Puchatka, i jego zasady, że najprzyjemniejszy moment w jedzeniu miodu to odkręcanie słoiczka. Dlatego nie chce się spieszyć, tutaj akurat droga jest celem :-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 3 minuty temu, Muchor napisał: Na własne składanie przepisów przyjdzie czas. Kolegom zapewne nie chodziło o samodzielne składanie przepisów a o zamówienie składników samodzielnie, na bazie istniejących już, sprawdzonych receptur Kaniutek i Muchor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Kolegom zapewne nie chodziło o samodzielne składanie przepisów a o zamówienie składników samodzielnie, na bazie istniejących już, sprawdzonych recepturNo okay, a które receptury uznać za wystarczająco dobre? Na przykład - chcę uwarzyć Grodziskie. Na wiki.piwo.org są trzy receptury, bardzo różne. Dla początkującego pewnie ten przepis Anteksa jest najprostszy. Ale niekoniecznie prostota ma być tutaj dobrym kryterium.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Nie chce jakoś zachwalac Homebeer, ale jeśli chodzi o gotowe zestawy czy dobieranie składników samemu to wychodzi identyczna cena, sprawdzałem. Ewentualnie warto dokupić trochę chmielu. balabon i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 1 godzinę temu, Muchor napisał: a które receptury uznać za wystarczająco dobre? Wszystkie! Pokuszę sie o brawurowe twierdzenie, że dobroć piwa tylko podrzędnie wynika z samego zasypu. Znacznie wiecej dobroci jest w zacieraniu i fermentacji. Jakikolwiek przepis użyjesz, piwo będzie dobre, jesli je dobrze zrobisz. Jesli skonocisz, najlepszy przepis nie pomoże. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Wszystkie! Pokuszę sie o brawurowe twierdzenie, że dobroć piwa tylko podrzędnie wynika z samego zasypu. Znacznie wiecej dobroci jest w zacieraniu i fermentacji. Jakikolwiek przepis użyjesz, piwo będzie dobre, jesli je dobrze zrobisz. Jesli skonocisz, najlepszy przepis nie pomoże.Bardzo ładna rada :-) Dziękuję - wezmę ją sobie do serca i będę zacierał z czułością, a fermentował z miłością ;-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 I pił z godnością Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Zacieraj z pieśnią na ustach i muzyką w sercu. Spróbowałem dziś po dwóch tygodniach American Wheat i smak młóta/szmaty zniknął. Za to pojawiła się cukierkwość i delikatny bimberek? Trochę dziwne, bo fermentowało w temp. otoczenia 16c. Nie chmieliłem na zimno, może aromat by przykrył Edytowane 6 Lutego 2020 przez advisorylyrics Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 W dniu 5.02.2020 o 15:47, Muchor napisał: Na przykład - chcę uwarzyć Grodziskie. Czy piłeś Grodziskie i świadomie wybierasz ten styl? Ja popełniłem błąd: najpierw uwarzyłem grodziskie, a potem dopiero kupiłem jedną butle w sklepie na test. Butlę sklepową wylałem, a swoją warkę rozdaję (szwagrowi smakuje ). Grodziskie to akurat bardzo specyficzny styl ze słodami wędzonymi. Na pięciu testujących jeden polubił, drugi dał radę wypić, trzy poszły w zlew. Oczywiście nikomu nie odradzam, tylko uprzedzam, że to specyficzny styl i nie każdemu podejdzie. W sezonie często wędzę wędliny, ryby etc. Jak dla mnie Grodziskie idealnie odzwierciedla wodę po studzeniu wędzonek. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Czy piłeś Grodziskie i świadomie wybierasz ten styl? Ja popełniłem błąd: najpierw uwarzyłem grodziskie, a potem dopiero kupiłem jedną butle w sklepie na test. Butlę sklepową wylałem, a swoją warkę rozdaję (szwagrowi smakuje ). Grodziskie to akurat bardzo specyficzny styl ze słodami wędzonymi. Na pięciu testujących jeden polubił, drugi dał radę wypić, trzy poszły w zlew. Oczywiście nikomu nie odradzam, tylko uprzedzam, że to specyficzny styl i nie każdemu podejdzie. W sezonie często wędzę wędliny, ryby etc. Jak dla mnie Grodziskie idealnie odzwierciedla wodę po studzeniu wędzonek. Tak, jak najbardziej - pierwszy raz piłem to piwo na ubiegłorocznym festiwalu piwowarów domowych w Warszawie. I mnie zachwycił, marzę o tym aby zrobić to samemu. I raczej myślę o lecie, bo to piwo mu bardziej podchodzi właśnie na upały.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Ja kupuje zestawy w centrum piwowarstwa. Mają kilka receptur od piwowarów.Jedyny minus to to że nigdy nie wiesz z jakich roczników są chmiele.Z zestawów jestem zadowolony. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Potwierdzam wpływ pH. Dzisiaj kolejna warka z zakwaszeniem wody do wysładzania (pH obniżone do 5.5) i wszystko o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Potwierdzam wpływ pH. Dzisiaj kolejna warka z zakwaszeniem wody do wysładzania (pH obniżone do 5.5) i wszystko o.k. A jak wysładzasz? Wiki opisuje trzy metody, są różnice według was?Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Wysładzanie ciągłe (dolewki przed odsłonięciem młóta). Raz wysładzałem na raty. Różnicy nie zauważyłem, poza czasem i ochładzaniem młóta czekając na ułożenie filtra od nowa. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Wysładzanie ciągłe (dolewki przed odsłonięciem młóta). Raz wysładzałem na raty. Różnicy nie zauważyłem, poza czasem i ochładzaniem młóta czekając na ułożenie filtra od nowa.Rozumiem, że to oznacza dolewanie gorącej wody na wierzch złoża przez jakiś talerzyk lub sito, tak aby młóto było stale zakryte?Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Oczywiście, młóto zakryte 2-3 cm i dolewanie po kawałku przez durszlak Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Cześć Podepnę się pod temat, bo mam identyczną sytuację z Polskim Pale Ale ze Spiritferm. Po zakończeniu fermentacji cichej, piwo smakowało dosłownie jak kilka tygodni wcześniej brzeczka, było wyraźnie czuć słód, piwo ogólnie wyszło słodkie, pomimo odfermentowania do 2 BLG. Nie było widać żadnych oznak infekcji, piwo klarowne pomimo tego, że nie użyłem środka do klarowania jak zalecała instrukcja. Teraz jest od jakichś 12 dni jest w butelkach i powoli ten smak zanika, ale dalej go czuć. Natomiast słodycz pozostała. W tym samym dniu warzyłem IPA na tej samej wodzie. Tutaj wszystko ok. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balabon Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Mam Pale Ale z innej firmy i też jest mocno słodki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się