zgoda Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Wężyków igielitowych (w odróżnieniu od silikonowych). Nigdy nie mogę się połapać, jakie mam. Dopiero jak takiego wygotuję i zmatowieję to wiem, że był igielitowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Odnośnie tematu. Jeśli chodzi o sterylizację chemiczną, przy jakich środkach powinno się stosować odzież ochronną (rękawice, maseczki, okulary). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Jeśli chodzi o sterylizację chemiczną, przy jakich środkach powinno się stosować odzież ochronną (rękawice, maseczki, okulary). W przypadku piro nie należy wdychać oparów SO2 - i to chyba tyle. Nie jestem pewien, czy trzeba się zabezpieczać używając wybielaczy chlorowych, skoro w normalnym użytkowaniu (zgodnie z przeznaczeniem) są całkiem bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Jeśli chodzi o sterylizację chemiczną, przy jakich środkach powinno się stosować odzież ochronną (rękawice, maseczki, okulary). W zasadzie wcale nie musisz. Przy pracy z wodorotlenkiem (kretem) zalecane sa rękawice gumowe, ale nie zauważyłem żadnych złych objawów na rękach. Przy środkach chlorowych uważaj, zeby ich nie wąchać prosto z butelki. Przy używaniu wybielinki lepiej nie wkładaj ładnego ubrania: jedna kropeleczka i zostaje na zawsze biała plamka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 (edytowane) A czy przy użytkowaniu pirosiarczynu sodu potrzebne są rękawice ? Pytam ponieważ mam pewien problem z tym preparatem... Edytowane 14 Lipca 2010 przez orion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Jeżeli przeszkadza Ci zapach SO2, to załóż - zostaje na długo na rękach. Ja sobie z tym daję radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Mnie po pirosiarczanie piekły ręce jak się trochę więcej z nim bawiłem a po krecie takie śliskie się robiły. Ja teraz dmucham na zimne i rękawice do całej chemii biorę. A opary to trzeba unikać koniecznie jeden większy wdech tego świństwa (piro) i już jakoś tak stoi na przełyku. Z clo2 jakby nie było takich problemów ale po co kombinować jak założenie rękawiczek to chwila a wąchać tego świństwa nie ma po co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Wypytuje się tak ponieważ po odkażaniu (pirosiarczynem sodu) butelek miałem jazdę bez trzymanki. Na drugi dzień pojawiły się wypryski na rekach niemal do łokcia które okropnie swędziały i na innych częściach ciała (nogi, klatka piersiowa, szyja). Wyczytałem że może być alergiczny wyprysk kontaktowy. Dzięki tej akcji wiem że jestem jednak na coś uczulony Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 orion po prostu go nie pij poczekaj na piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Co do pirosiarczanu ma nie przyjemny zapach ale szkodliwy nie jest (ojciec farmaceuta/chemik ). Jak się będzie wdychać to nic się nie stanie ale nie polecam bo zapach piękny nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 orion po prostu go nie pij poczekaj na piwko Jeśli chodzi o piwowarstwo domowe - szlifuje cierpliwość, jeszcze w takie upalne dni. Jeśli chodzi chemikalia to do wszystkiego w rękawicach będę podchodził a do pirosiarczynu w masce dodatkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 szlifuje cierpliwość ja 4 rok ćwiczę i nic z tego. Obecnie spijam piwo 5-dniowe. Co mnie ciesz już jest fest nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 szlifuje cierpliwość ja 4 rok ćwiczę i nic z tego. Obecnie spijam piwo 5-dniowe. Co mnie ciesz już jest fest nagazowane. Patrząc na was jestem aniołem cierpliwości - moje ostatnie stoi w butelkach już 2 tygodnie, a jeszcze go nie spróbowałem. Wcześniejsze spróbowałem po 3 tygodniach i dałem sobie spokój na następne 3, bo się nie ułożyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 a ja chciałbym się zapytać o najlepszą metodę sterylizację butelek piro lub oxi jak się nie ma specjalnego sterylizatora, czy lepiej moczyć w roztworze, czy użyć np butelki po płynie do mycia szyb, czy może coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Płukać albo użyć spryskiwacza do kwiatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ja przelewam piro z butelki do butelki i ustawiam do góry dnem w skrzynce, po ocieknięciu je napełniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Ja przelewam piro z butelki do butelki i ustawiam do góry dnem w skrzynce, po ocieknięciu je napełniam. Ale skrzynkę tez musisz mieć wyczyszczoną żeby bakterie się nie przeniosły na szyjkę z butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Ja przelewam piro z butelki do butelki i ustawiam do góry dnem w skrzynce, po ocieknięciu je napełniam. Ale skrzynkę tez musisz mieć wyczyszczoną żeby bakterie się nie przeniosły na szyjkę z butelki No właśnie, ja przestałem tak robić bo szyjki się brudziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Chciałbym wysterylizować sobie fermentatory poprzez zalanie ich do pełna na jakiś czas wodą z jakimś środkiem. Do dyspozycji mam podchloryn i wodorotlenek sodu. Nie bardzo wiem tylko w jakich stężeniach to zrobić. Ile tej chemii na 30 litrów? Czytałem i mam mętlik. Czy mieszać to z zimną wodą czy ciepłą? Wyczytałem, że wodorotlenek tylko do zimnej a w innym miejscu, że ktoś go wrzątkiem zalał w butelkach. Szkoda, ze na wiki nie ma takich konkretów. Chyba, że ich nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 najpierw weź 2 łyżki wodorotlenku w litrze wody i tym umyj fermentor - niech to sobie poleży kilka godzin co jakiś czas zamieszaj. Potem zrób dezynfekcję podchlorynem - 2 łyżki w litrze i też dobrze pobujać a potem dobrze wypłukać wrzątkiem. A do dezynfekcji jest dużo lepszy ClO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 U mnie sprawdza się butelka ACE (pewnie równie dobry będzie każdy inny wybielacz bezzapachowy) + zimna woda. Wypełniam fermentor do pełna, zakrywam pokrywkę i zostawiam na kilka dni (3-4), potem zawartość przelewam do następnego fermentora itd... Po takim zabiegu fermentory są bielutkie i prezentują się jak nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi