grzesiuu Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zakażenia a rodzaje drożdży... no właśnie chyba jedna wareczka pójdzie w kanał ..he he .. i tak dobrze na tyle litrów co się spiło. Mam pytanie dla tych którym się więcej razy "noga potknęła" bo na razie eksperymentuje nadal i coś mnie tak naszło że użyłem innych drożdży i tu zonk. Czy rodzaj drożdży może mieć wpływ na prawdopodobieństwo zakażenia? Tak ostatnio się troszkę bawiłem kiedy jest granica ... więc różne przelewania robiłem, klarowanie żelatyną itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Moim zdaniem najgorzej jest utrzymać piwo na drożdżach górnych w lecie kiedy są wysokie temperatury, lata mnóstwo małych muszek i ogólnie powietrze nie jest tak czyste jak w zimie. W dolniakach rzadziej się coś rozwija bo temperatura wstrzymuje nieco te procesy. Takie przynajmniej jest moje zdanie w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 no ja też uważam że dolniaki rzadziej się infekują. Ale jest tu pewne ryzyko: infekcja potrafi się utaić, przynajmniej ja tak miałem, po zlaniu w butle wszystko było ok, więc użyłem gęstwy jeszcze raz. Póki butelki są w piwnicy to jest ok, ale jak się je do ciepłego wyniesie to od razu zarastają a na tej gęstwie następny wyszedł kwas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zastanówcie się w jakiej temperaturze fermentują dolniaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 no w niskich i bakterie się dużo gorzej w nich rozwijają. Dlatego też trzymamy jedzenie w lodówkach i na sali operacyjnej jest zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 No mądre tutaj wnioski widzę się pojawiły. A odnośnie sali operacyjnej to spotkałem takiego typa co powiedział że jakby miał leżeć na łóżku w szpitalu to najpierw myślałby o samobójstwie..no powiedzmy w cudzysłowiu " dziwny jest ten świat" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi