Mecalac18 Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Czesc to moja pierwsza warka. Zestaw slodów i chmieli z poska Ipa od piwoszarnia, drozdze gozdawa pure ale yeast 7. Poczatek burzliwej na na 13 blg. 3 tygodnie spadlo na 5,5. Przelałem na cicha i zeszlo w dwa tygodnie do 4,5 . Czy mozna butelkować czy to juz za długo cicha? . Do cichej wrzucilem dodatkowy chmiel wg instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Tutaj masz wątek o tych drożdżach Ja ich nie znam ale wg producenta odfermentowanie jest wysokie więc zakładam 75-80%. Powinno odfermentować do ok 3 plato. Tobie zeszło do 4,5 czyli jakież 65% tak więc raczej masz niedofermentowane piwo. Być może za wcześnie zlałeś na cichą. Na przyszłość kup lepiej jakieś porządne drożdże, nie będzie stresu i problemów z fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mecalac18 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Mialem z zestawu. Na bledach sie uczy. Czyli co proponujecie ? Wylac to? Zapomnialem dodac ze przelalem na cicha bo przez tydzien mie spadlo nawet 0,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Nie no, nie wylewaj. Z wpisów innych wynika że drożdże lubią zatrzymać fermentację i wznowić ją po jakimś czasie. Zabutelkuj i wypij zanim zrobią się granaty w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mecalac18 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 I ostatnie pytanie. Ta cholerna warka konczy zaczela mi bulkac na cichej. Poczekac czy spadnie blg czy nie zmieni sie juz raczej nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mecalac18 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 I ile dac glukozy jezeli to nie dofermentowalo zeby nie przesadzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) To jest jak wróżenie z fusów. Nie wiesz czy nie dofermentowało bo drożdze strajkują (nie znam tych drożdży) czy niżej już nie zejdzie bo odjechała ci temperatura zacierania. Po miesiącu od warzenia ja bym poprostu butelkował i dał normalną ilość cukru do refermentacji wg kalkulatora. Edytowane 29 Lutego 2020 przez mkrawc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mecalac18 Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 przelalem to rano do banki z kranem i chcialem teraz rozlac. Zaczelo bulkac z rurki i napieło dekiel bardzo. Duzo gazu. Nielepiej to wylac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Godzinę temu, Mecalac18 napisał: przelalem to rano do banki z kranem i chcialem teraz rozlac. Zaczelo bulkac z rurki i napieło dekiel bardzo. Duzo gazu. Nielepiej to wylac ? Jakiej bańki z kranem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mecalac18 Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Do fermentora z kranikiem cicha mialem w fermentorze bez kranika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Przelałeś do wiadra by rozlać i zaczęło fermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 4 godziny temu, Mecalac18 napisał: przelalem to rano do banki z kranem i chcialem teraz rozlac. Zaczelo bulkac z rurki i napieło dekiel bardzo. Duzo gazu. Nielepiej to wylac ? Wystarczy że temperatura się podniesie i uzbiera się gazu by dawać takie oznaki. Jeżeli oddzieliłeś od chmelu, którym chmieliłeś na zimno, to potrzymaj to jeszcze w tym pojemniku parę dni i sprzawdź odfermentowanie, jeżeli się nie zmieni - butelkuj. Niskie odfermentowanie może być też spowodowane zbyt małą ilością drożdży, w zestawach często dają na 10l. Na pewno nie wylewaj, bo nie będziesz mógł porównać z następnymi Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się