wykasz Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 (edited) Zapomniałem na śmierć, zamawiając surowce, zamówic płatków pszenicznychdo witbier'a. Przeszukałem dzis wszystkie sklepy w okolicy, w tym większe sieci handlowe, niestety pustka... Jako, że zapasy surowców ma duże, raczej nie bede składal nowego zamówienia. Stad pytanie, czy mozna je czyms zastapic? Czy w ostatecznosci można je zastapic owsianymi/jeczmiennymi, lub słodem pszenicznym? Ew. czymś co mam w garażu i co zwane jest otrębami pszennymi? Z moich rozważań wynika że nie bowiem brak im skrobii. Edited July 2, 2010 by wykasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Pszenica zakupiona u rolnika.W razie niewstrzelenia się w dzień targowy,mąka pszenna,najlepiej pełnoziarnista (czyli "najgorsza").Słód pszeniczny,to nie jest to... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Możesz poszukać w sklepach Kuti - to pęczak pszenny - powinno być ok. Słód pszeniczny to trochę co innego... Patrz też tutaj: http://www.piwo.org/forum/t311-Witbier-dla-zaawansowanych.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Łoł,sekundę przed Staśkiem Zapomniałem dodać,pszenicę(mąkę) musisz przed zacieraniem skleikować.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wykasz Posted July 2, 2010 Author Share Posted July 2, 2010 (edited) Kleikowałbym i płatki zapewne. Chyba zaryzykuję make, na przyszłość się zaopatrzę w właściwy surowiec. Tu jeszcze pytanie czy zastosowac tę samą ilosc maki co płatków (wagowo). Dzięki za sugestie. PS. Nie wiem czy dostanę mąkę pełnoziarnistą. Czy nie dało by się jej odtworzyć mieszając mąkę z otrębami pszennymi? Pytanie o ich jakosc... PS 2. Czasami warto popytać rodziny, mam w domu pszenice, więc to jej użyje Wagowo zastosować tę samą ilość co płatków? Edited July 2, 2010 by wykasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Do "witka" sugeruje zwykłą niesłodowaną pszenice, będzie najbliżej orginału. Pszenica poiwinna być taka jak na mąke (inne bywają mocno zanieczyszczone), można kupić u rolnika, na targu lub w młynie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Kleikowałbym i płatki zapewne. Chyba zaryzykuję make, na przyszłość się zaopatrzę w właściwy surowiec.Tu jeszcze pytanie czy zastosowac tę samą ilosc maki co płatków (wagowo). Dzięki za sugestie. PS. Nie wiem czy dostanę mąkę pełnoziarnistą. Czy nie dało by się jej odtworzyć mieszając mąkę z otrębami pszennymi? Pytanie o ich jakosc... PS 2. Czasami warto popytać rodziny, mam w domu pszenice, więc to jej użyje Wagowo zastosować tę samą ilość co płatków? Pszenicy daj wagowo,tyle co płatków-ja daję ponad 50%. Powodzenia przy filtracji!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wykasz Posted July 2, 2010 Author Share Posted July 2, 2010 Powodzenia przy filtracji!! Wiesz, ze psychiczne znęcanie się nad ludźmi jest karalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Ja z powodzeniem zastosowałem kaszkę mannę. Co do filtracji to niestety Jacek (szop007) nie składał życzeń niepotrzebnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Powodzenia przy filtracji!! Wiesz' date=' ze psychiczne znęcanie się nad ludźmi jest karalne?[/quote'] Spokojnie,też jutro warzę wit-ka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Powodzenia przy filtracji!! Wiesz' date=' ze psychiczne znęcanie się nad ludźmi jest karalne?[/quote'] Spokojnie,też jutro warzę wit-ka Jestem w trakcie filtracji.... Mam nadzieję,że koledze wykasz lepiej idzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Gorszą filtracje miałem tylko w roggenie ale to jest już prawdziwe ekstremum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wykasz Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 (edited) Ja docieram do etapu filtracji po mece z dekokcyjnym zacieraniem pszenicy. Nie wiem co mnie naszło wczoraj tyle wypic, a do tego w ogole nie spac cała noc. Witbier'a muszę przełożyć na iny dzien, nie wiem czy zdaze jeszcze dzis pilsa nastawic. Edited July 3, 2010 by wykasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now