wykasz Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 (edytowane) Zapomniałem na śmierć, zamawiając surowce, zamówic płatków pszenicznychdo witbier'a. Przeszukałem dzis wszystkie sklepy w okolicy, w tym większe sieci handlowe, niestety pustka... Jako, że zapasy surowców ma duże, raczej nie bede składal nowego zamówienia. Stad pytanie, czy mozna je czyms zastapic? Czy w ostatecznosci można je zastapic owsianymi/jeczmiennymi, lub słodem pszenicznym? Ew. czymś co mam w garażu i co zwane jest otrębami pszennymi? Z moich rozważań wynika że nie bowiem brak im skrobii. Edytowane 2 Lipca 2010 przez wykasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Pszenica zakupiona u rolnika.W razie niewstrzelenia się w dzień targowy,mąka pszenna,najlepiej pełnoziarnista (czyli "najgorsza").Słód pszeniczny,to nie jest to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Możesz poszukać w sklepach Kuti - to pęczak pszenny - powinno być ok. Słód pszeniczny to trochę co innego... Patrz też tutaj: http://www.piwo.org/forum/t311-Witbier-dla-zaawansowanych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Łoł,sekundę przed Staśkiem Zapomniałem dodać,pszenicę(mąkę) musisz przed zacieraniem skleikować.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 (edytowane) Kleikowałbym i płatki zapewne. Chyba zaryzykuję make, na przyszłość się zaopatrzę w właściwy surowiec. Tu jeszcze pytanie czy zastosowac tę samą ilosc maki co płatków (wagowo). Dzięki za sugestie. PS. Nie wiem czy dostanę mąkę pełnoziarnistą. Czy nie dało by się jej odtworzyć mieszając mąkę z otrębami pszennymi? Pytanie o ich jakosc... PS 2. Czasami warto popytać rodziny, mam w domu pszenice, więc to jej użyje Wagowo zastosować tę samą ilość co płatków? Edytowane 2 Lipca 2010 przez wykasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Do "witka" sugeruje zwykłą niesłodowaną pszenice, będzie najbliżej orginału. Pszenica poiwinna być taka jak na mąke (inne bywają mocno zanieczyszczone), można kupić u rolnika, na targu lub w młynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Kleikowałbym i płatki zapewne. Chyba zaryzykuję make, na przyszłość się zaopatrzę w właściwy surowiec.Tu jeszcze pytanie czy zastosowac tę samą ilosc maki co płatków (wagowo). Dzięki za sugestie. PS. Nie wiem czy dostanę mąkę pełnoziarnistą. Czy nie dało by się jej odtworzyć mieszając mąkę z otrębami pszennymi? Pytanie o ich jakosc... PS 2. Czasami warto popytać rodziny, mam w domu pszenice, więc to jej użyje Wagowo zastosować tę samą ilość co płatków? Pszenicy daj wagowo,tyle co płatków-ja daję ponad 50%. Powodzenia przy filtracji!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Powodzenia przy filtracji!! Wiesz, ze psychiczne znęcanie się nad ludźmi jest karalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Ja z powodzeniem zastosowałem kaszkę mannę. Co do filtracji to niestety Jacek (szop007) nie składał życzeń niepotrzebnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Powodzenia przy filtracji!! Wiesz' date=' ze psychiczne znęcanie się nad ludźmi jest karalne?[/quote'] Spokojnie,też jutro warzę wit-ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 Powodzenia przy filtracji!! Wiesz' date=' ze psychiczne znęcanie się nad ludźmi jest karalne?[/quote'] Spokojnie,też jutro warzę wit-ka Jestem w trakcie filtracji.... Mam nadzieję,że koledze wykasz lepiej idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 Gorszą filtracje miałem tylko w roggenie ale to jest już prawdziwe ekstremum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 3 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 (edytowane) Ja docieram do etapu filtracji po mece z dekokcyjnym zacieraniem pszenicy. Nie wiem co mnie naszło wczoraj tyle wypic, a do tego w ogole nie spac cała noc. Witbier'a muszę przełożyć na iny dzien, nie wiem czy zdaze jeszcze dzis pilsa nastawic. Edytowane 3 Lipca 2010 przez wykasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się