Jump to content

Drożdże Saflager S-189 - jaka temperatura fermentacji?


Muchor

Recommended Posts

Wybaczcie, jeżeli moje pytanie będzie trochę dziwne, ale szperałem po różnych stronach i nagle coś mi się przestało zgadzać. Są takie drożdże S-189, dają minimalnie różne rezultaty od popularniejszych W-34/70. Co mnie zdziwiło, to że na niektórych paczkach tych drożdży podany jest dość wysoki przedział temperatur (a są to dolniaki): 15-20 stopni Celsjusza. Z kolei na innych paczkach są podane "standardowe" wartości temperatury dla drożdży dolnej fermentacji tj. 12-15 stopni. Oto linki z przykładami:

15-20 stopni:   https://allegro.pl/oferta/drozdze-saflager-s-189-dolna-fermentacja-do-piwa-8490445081

12-15 stopni:   https://www.northernbrewer.com/products/saflager-s-189

jak sobie klikniecie na te linki i spojrzycie na opis drożdży na opakowaniu, no to takie liczby tam będą.

 

Fermentis na swojej stronie ma link z ogólnym opisem szczepu (https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafLager-S-189.pdf) i tu jest podane 12-15 stopni. Nowsza charakterystyka tych drożdży ma takie same dane (https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/11/SafLager-S-189.pdf) . Czyżby mieli różne szczepy/różne opakowania na różne rynki?

 

Producent sam zaznacza, że te drożdże mogą dodać aromatów kwiatowych i ziołowych (it tends to present noticeable herbal and floral notes to lager beers). Być może to właśnie dzięki wyższej temperaturze fermentacji, bo jednak napotkałem w kilku miejscach informacje, że S-189 dają całkiem czysty profil nawet przy temperaturach do 19 stopni. Interesujące jest porównanie tego samego piwa przy pomocy tych drożdży i standardowych W34/70 - http://brulosophy.com/2016/12/15/yeast-comparison-saflager-w-3470-vs-saflager-s-189-exbeeriment-results/

I od razu się przyznam, że tak - szukam kamienia filozoficznego, czyli drożdży lagerowych które dadzą dobry rezultat w temperaturze typu 16-19 stopni. Po prostu, nie mam lodówki i nie bardzo mam warunki na fermentację dolniaków, ale mnie korci... No i te S-189 by mi spokojnie wystarczyły, aby myśleć o własnych dolniakach. Natomiast być może gonię za jakąś chimerą, której po prostu nie ma. Tak czy owak - jeżeli ktoś z Was miał coś do czynienia z tymi drożdżami, to chętnie przeczytam Wasze opinie.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, Muchor napisał:

I od razu się przyznam, że tak - szukam kamienia filozoficznego, czyli drożdży lagerowych które dadzą dobry rezultat w temperaturze typu 16-19 stopni

Nie ma takich rzeczy.

 

S-189 akurat nie używałem, ale historie o drożdżach lagerowych dających odpowiedni profil w temperaturach ejlowych można włożyć między bajki. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Oskaliber napisał:

Nie ma takich rzeczy.

Jak nie , jak tak ;)

Godzinę temu, Oskaliber napisał:

ale historie o drożdżach lagerowych dających odpowiedni profil w temperaturach ejlowych można włożyć między bajki.

Taką bajkę opowiada Bootleg Biology o swoich kveikach Oslo. Pytanie raczej polega na tym, jak mocno ktoś w tą bajkę uwierzy i znajdzie lagerowy profil .

"OSLO can comfortably produce beautifully clean, lager-like beers at temperatures as high as 98F (37C) without noticeable off flavors. "

Kluczową frazą jest "lager-like beers" ;)

Moim zdaniem prawie lager, nigdy nie będzie lagerem i nie ma się co oszukiwać.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, dziękuję za uwagi kolegów dotyczące ogólnej kwestii stosowania drożdży dolnej fermentacji w temperaturach ejlowych - są cenne i chętnie je przeczytałem. Ale meritum mojego posta dotyczyło jednak kwestii optymalnej temperatury dla drożdży S-189. Czy w tej sprawie mogę liczyć na jakiś głos (najlepiej poparty doświadczeniem)?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.03.2020 o 19:42, Joosto napisał:

Jak nie , jak tak ;)

Taką bajkę opowiada Bootleg Biology o swoich kveikach Oslo. Pytanie raczej polega na tym, jak mocno ktoś w tą bajkę uwierzy i znajdzie lagerowy profil .

"OSLO can comfortably produce beautifully clean, lager-like beers at temperatures as high as 98F (37C) without noticeable off flavors. "

Kluczową frazą jest "lager-like beers" ;)

Moim zdaniem prawie lager, nigdy nie będzie lagerem i nie ma się co oszukiwać.

Lagerowe kveiki to jeszcze większe bajki, niż drożdże lagerowe dające odpowiedni profil w temperaturach ejlowych ;) 

Może i faktycznie są one stosunkowo czyste, ale nigdy nie będą to rasowe lagery.

 

11 godzin temu, Muchor napisał:

Hmmm, dziękuję za uwagi kolegów dotyczące ogólnej kwestii stosowania drożdży dolnej fermentacji w temperaturach ejlowych - są cenne i chętnie je przeczytałem. Ale meritum mojego posta dotyczyło jednak kwestii optymalnej temperatury dla drożdży S-189. Czy w tej sprawie mogę liczyć na jakiś głos (najlepiej poparty doświadczeniem)?

Poparty doświadczeniem to nie, bo jak już mówiłem tego szczepu nie używałem, ale gdybym to robił, to bym zdecydowanie fermentował w niższym przedziale i nawet bym się nad tym nie zastanawiał. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.