Browar Klimek Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Witam Na swoim kocie mam już za sobą 10 (udanych) warek. Dzisiaj jednak muszę prosić o pomoc ponieważ po fermentacji burzliwej wyszło mi że jest nadal 10Blg Zazwyczaj po odfermentowaniu wychodziło 3-5blg lecz za bardzo się tym nie przejmowałem lecz 10Blg to trochę za dużo. Fermentacja przez pierwsze 3 -4 dni przebiegała bardzo bardzo gwałtownie po tym czasie wszystko ustało. Dziś dobiega 8 dzień fermentacji od zadania drożdzy i postanowiłem zlać piwo znad osadu do drugiego fermentora w celu chmielenia na zimno. W zmaku wyszło bardzo dobre Piwo warzyłem z receptury dodanej do zestawu lecz postanowiłem troszeczkę zmienić temperatury zacierania w celu uzyskania bardziej wytrawnego piwa. Proszę o pomoc czy mam dokupić drożdze i dodać czy jeszcze poczekać i powinno zejść Blg? Piwo to Americn India Pale Ale 16Blg Zacieranie Zaspy w 60°C 62°C - 50minut 73°C -20minut 76°C - 5m Sfiltrowano 25l do 6blg wyszło 16blg po filtracji Gotowanie 60minut 30g Zeus na 60min 20g Zeus na 30min 30g Ekuanot na 15min 30g Ekuanot na 1min Na 15m 1/2 whirflock Po schłodzeniu wyszło 20l i 17blg Drożdże zadano 23.02.2020r. 20.00 Temperatura pomieszczenia 21-22°C Fermentacja przez pierwsze 3 dni bardzo burzliwa Cicha fermentacja: 2.03.2020r. Wyszło 19l oraz 10blg -chmielenie na zimno chmielem Glacier 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Napisz jakie drożdże dodałeś? Na pewno balingomierz masz skalibrowany do zera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Błąd że oddzieliłeś niedofermentowane piwo od drożdży. W takich sytuacjach podnosi się im temperaturę żeby podjęły dalszą fermentację. Napisz jakie miałeś drożdże, ile ich dałeś, w jakiej temperaturze fermentowały. Nieważne jest ile dni piwo fermentuje tylko do ilu odfermentowało. Wtedy decydujemy co dalej robić. Edytowane 2 Marca 2020 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 8 dni fermentacji burzliwej przy 17 blg ? Ja bym to trzymał 3 tygodnie na burzliwej i dopiero zlał znad osadu. Chmielił na zimno na 5 dni przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 No jak już zlałeś znad drożdży i nie zebrałeś gęstwy, to Ci to piwo raczej szybko nie przefermentuje... Najlepsze co możesz zrobić to dodać świeżych drożdży i napowietrzyć raz jeszcze. Druga opcja to podniesienie temperatury i poczekanie miesiąca. Może wtedy zejdzie niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi