Browar Klimek Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Witam Na swoim kocie mam już za sobą 10 (udanych) warek. Dzisiaj jednak muszę prosić o pomoc ponieważ po fermentacji burzliwej wyszło mi że jest nadal 10Blg Zazwyczaj po odfermentowaniu wychodziło 3-5blg lecz za bardzo się tym nie przejmowałem lecz 10Blg to trochę za dużo. Fermentacja przez pierwsze 3 -4 dni przebiegała bardzo bardzo gwałtownie po tym czasie wszystko ustało. Dziś dobiega 8 dzień fermentacji od zadania drożdzy i postanowiłem zlać piwo znad osadu do drugiego fermentora w celu chmielenia na zimno. W zmaku wyszło bardzo dobre Piwo warzyłem z receptury dodanej do zestawu lecz postanowiłem troszeczkę zmienić temperatury zacierania w celu uzyskania bardziej wytrawnego piwa. Proszę o pomoc czy mam dokupić drożdze i dodać czy jeszcze poczekać i powinno zejść Blg? Piwo to Americn India Pale Ale 16Blg Zacieranie Zaspy w 60°C 62°C - 50minut 73°C -20minut 76°C - 5m Sfiltrowano 25l do 6blg wyszło 16blg po filtracji Gotowanie 60minut 30g Zeus na 60min 20g Zeus na 30min 30g Ekuanot na 15min 30g Ekuanot na 1min Na 15m 1/2 whirflock Po schłodzeniu wyszło 20l i 17blg Drożdże zadano 23.02.2020r. 20.00 Temperatura pomieszczenia 21-22°C Fermentacja przez pierwsze 3 dni bardzo burzliwa Cicha fermentacja: 2.03.2020r. Wyszło 19l oraz 10blg -chmielenie na zimno chmielem Glacier 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Napisz jakie drożdże dodałeś? Na pewno balingomierz masz skalibrowany do zera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Błąd że oddzieliłeś niedofermentowane piwo od drożdży. W takich sytuacjach podnosi się im temperaturę żeby podjęły dalszą fermentację. Napisz jakie miałeś drożdże, ile ich dałeś, w jakiej temperaturze fermentowały. Nieważne jest ile dni piwo fermentuje tylko do ilu odfermentowało. Wtedy decydujemy co dalej robić. Edytowane 2 Marca 2020 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 8 dni fermentacji burzliwej przy 17 blg ? Ja bym to trzymał 3 tygodnie na burzliwej i dopiero zlał znad osadu. Chmielił na zimno na 5 dni przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 No jak już zlałeś znad drożdży i nie zebrałeś gęstwy, to Ci to piwo raczej szybko nie przefermentuje... Najlepsze co możesz zrobić to dodać świeżych drożdży i napowietrzyć raz jeszcze. Druga opcja to podniesienie temperatury i poczekanie miesiąca. Może wtedy zejdzie niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się