Browar Klimek Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Witam Na swoim kocie mam już za sobą 10 (udanych) warek. Dzisiaj jednak muszę prosić o pomoc ponieważ po fermentacji burzliwej wyszło mi że jest nadal 10Blg Zazwyczaj po odfermentowaniu wychodziło 3-5blg lecz za bardzo się tym nie przejmowałem lecz 10Blg to trochę za dużo. Fermentacja przez pierwsze 3 -4 dni przebiegała bardzo bardzo gwałtownie po tym czasie wszystko ustało. Dziś dobiega 8 dzień fermentacji od zadania drożdzy i postanowiłem zlać piwo znad osadu do drugiego fermentora w celu chmielenia na zimno. W zmaku wyszło bardzo dobre Piwo warzyłem z receptury dodanej do zestawu lecz postanowiłem troszeczkę zmienić temperatury zacierania w celu uzyskania bardziej wytrawnego piwa. Proszę o pomoc czy mam dokupić drożdze i dodać czy jeszcze poczekać i powinno zejść Blg? Piwo to Americn India Pale Ale 16Blg Zacieranie Zaspy w 60°C 62°C - 50minut 73°C -20minut 76°C - 5m Sfiltrowano 25l do 6blg wyszło 16blg po filtracji Gotowanie 60minut 30g Zeus na 60min 20g Zeus na 30min 30g Ekuanot na 15min 30g Ekuanot na 1min Na 15m 1/2 whirflock Po schłodzeniu wyszło 20l i 17blg Drożdże zadano 23.02.2020r. 20.00 Temperatura pomieszczenia 21-22°C Fermentacja przez pierwsze 3 dni bardzo burzliwa Cicha fermentacja: 2.03.2020r. Wyszło 19l oraz 10blg -chmielenie na zimno chmielem Glacier 50g Link to comment Share on other sites More sharing options...
tangomagic Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Napisz jakie drożdże dodałeś? Na pewno balingomierz masz skalibrowany do zera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 (edited) Błąd że oddzieliłeś niedofermentowane piwo od drożdży. W takich sytuacjach podnosi się im temperaturę żeby podjęły dalszą fermentację. Napisz jakie miałeś drożdże, ile ich dałeś, w jakiej temperaturze fermentowały. Nieważne jest ile dni piwo fermentuje tylko do ilu odfermentowało. Wtedy decydujemy co dalej robić. Edited March 2, 2020 by anatom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek83 Posted March 4, 2020 Share Posted March 4, 2020 8 dni fermentacji burzliwej przy 17 blg ? Ja bym to trzymał 3 tygodnie na burzliwej i dopiero zlał znad osadu. Chmielił na zimno na 5 dni przed butelkowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 No jak już zlałeś znad drożdży i nie zebrałeś gęstwy, to Ci to piwo raczej szybko nie przefermentuje... Najlepsze co możesz zrobić to dodać świeżych drożdży i napowietrzyć raz jeszcze. Druga opcja to podniesienie temperatury i poczekanie miesiąca. Może wtedy zejdzie niżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now