Cristian7 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Witam piwowarów, Mam problem z ilością cukru potrzebna do refermentacji. Do tej pory robiłem same piwa górnej fermentacji. W wiekszości przypadków fermentacja zaczynała w 17stopniach i dochodziło do 22 stopni. Jeżeli robiłem cichą to piwo stało w 15 stopniach. Później przy butelkowaniu podawałem temp 20stopni i na tej podstawie obiczałem ilość cukru do refermentacji. Nigdy nie było problemów. Terez zaczynają sie schody. Mam do zabutelkowania 2 piwa: jednego pilsa oraz IPA 1. Pils fermentował w 9 stopniach przez 3tyg, a na ostatnie dwa dni podnisłem temp do 14stopni. Nastęonie piwo przelałem do innego wiadra i zostawiełem na 2 tyg w temperatuch 5stopni 2. Ipa fermentowała standardwo jak dla mnie czyli od 17 do 22 stopni, pozniej przelane na cichą gdzie stało w 15 stopniach, ale tym razem zrobilem cold crush w 2stopniach przez osttnie 2 dni I teraz zastanawiam się jaką temperature podać w kalulatorze do obliczenia cukru do refermentacji. Czy bedzie to najwyższa zanotowana temperatura podczas fermentacji, czy temperatura butelkowania. Skoro piwo bylo fementowana na początku w wyzszej temperaturze gdzie rozpuszczalnośc gazu jest gorsza, a pozniej zdrobilem cold crush i dodatkow przelałem piwo co powinno jeszcze dodadtkowo odgazować piwo, to czy nie powinienem podac wyzszej temp butelkowania w kalkulatorze. Proszę o pomoc lub wskazanie w miarę możliwości ciekawych artykułów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Dajesz najwyższą temperature jaka była w całym procesie. Nie wiem jak z przelewaniem. W kalkulatorach tego nie ma chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 w żadnym kalkulatorze tego nie znalazłem. Spróbuję dać najwyższa temperature zanotowaną podczas fermentacji. Zobaczymy co bedzie, najwyżej następnym razem poprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się