Jump to content

Ilość cukru do refermentacji...


Recommended Posts

Witam piwowarów,

 

Mam problem z ilością cukru potrzebna do refermentacji. Do tej pory robiłem same piwa górnej fermentacji. W wiekszości przypadków fermentacja zaczynała w 17stopniach i dochodziło do 22 stopni. Jeżeli robiłem cichą to piwo stało w 15 stopniach. Później przy butelkowaniu podawałem temp 20stopni i na tej podstawie obiczałem ilość cukru do refermentacji. Nigdy nie było problemów. 

Terez zaczynają sie schody. Mam do zabutelkowania 2 piwa: jednego pilsa oraz IPA

1. Pils fermentował w 9 stopniach przez 3tyg, a na ostatnie dwa dni podnisłem temp do 14stopni. Nastęonie piwo przelałem do innego wiadra i zostawiełem na 2 tyg w temperatuch 5stopni

2. Ipa fermentowała standardwo jak dla mnie czyli od 17 do 22 stopni, pozniej przelane na cichą gdzie stało w 15 stopniach, ale tym razem zrobilem cold crush w 2stopniach przez  osttnie 2 dni

 

I teraz zastanawiam się jaką temperature podać w kalulatorze do obliczenia cukru do refermentacji. Czy bedzie to najwyższa zanotowana temperatura podczas fermentacji, czy temperatura butelkowania. Skoro piwo bylo fementowana na początku w wyzszej temperaturze gdzie rozpuszczalnośc gazu jest gorsza, a pozniej zdrobilem cold crush i dodatkow przelałem piwo co powinno jeszcze dodadtkowo odgazować piwo, to czy nie powinienem podac wyzszej temp butelkowania w kalkulatorze. 

 

Proszę o pomoc lub wskazanie w miarę możliwości ciekawych artykułów.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

w żadnym kalkulatorze tego nie znalazłem. Spróbuję dać najwyższa temperature zanotowaną podczas fermentacji. Zobaczymy co bedzie, najwyżej następnym razem poprawie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.