kokesz43 Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Witam, dziś zamierzam zabrać się za taki zestaw https://browamator.pl/ba-pale-ale-11-zestaw-na-20-l-piwa-z-zacieranie,3,37,948 Czy dobrym pomysłem jest, by dodać do zacieru jeszcze dodatkowo 1kg slodu pale ale w celu podbicia mocy piwa? Moim zdaniem może być trochę za cienkie. Zastanawiam się też nad dodaniem 30g Marynki na goryczke oraz 30g citry pod koniec na 5 minut. Piwo zamierzam zlac w keg 19l cornelius. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 4 godziny temu, kokesz43 napisał: Witam, dziś zamierzam zabrać się za taki zestaw https://browamator.pl/ba-pale-ale-11-zestaw-na-20-l-piwa-z-zacieranie,3,37,948 Czy dobrym pomysłem jest, by dodać do zacieru jeszcze dodatkowo 1kg slodu pale ale w celu podbicia mocy piwa? Moim zdaniem może być trochę za cienkie. Zastanawiam się też nad dodaniem 30g Marynki na goryczke oraz 30g citry pod koniec na 5 minut. Piwo zamierzam zlac w keg 19l cornelius. Można, po prostu będziesz miał mocniejsze piwo. 30g marynki to może być trochę za dużo - wrzuć cały chmiel w jakiś kalkulator i policz ibu. Citra - to jest zestaw na "brytyjskie" pale ale, nie amerykańskie. Wg mnie trochę bez sensu, jeśli chcesz mocniejszego aromatu, to dokup wilamette/fuggles/ekg, ewentualnei kup zestaw american pale ale i wtedy dorzuć citrę kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 6 godzin temu, kokesz43 napisał: Moim zdaniem może być trochę za cienkie. Każdy robi to co lubi. Ja akurat lubię takie cienki angielskie piwka. Wrzuć sobie wszystko w jakiś kalkulator i tam otrzymasz wszystkie odpowiedzi. Polecam następnym razem zakup zestawy na Eipa, lub Aipa i nie będziesz miał takich dylematów, ja natomiast zrobił bym to piwko zgodnie z tym co jest. Będzie dobrze. Tylko obniżył bym temperatury fermentacji w stosunku do tych z przepisu. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Piwko zrobione, stoi już w fermentorze. Pierwsze piwo z zacieraniem poszło o dziwo bez żadnych komplikacji, tylko wynik końcowy trochę się rozchodzi. Po dodaniu dodatkowego 1 kg slodu pale ale, razem 4,8 kg wyszło mi dopiero 11 blg,czyli tyle ile w przepisie a miało teoretycznie być bardziej ekstraktowe. Zastanawiam się czy popełniłem jakiś błąd czy może te zestawy trochę są obliczone na zbyt duża wydajność warki. Ktoś robił z tego piwa ogólnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 14 minut temu, kokesz43 napisał: Zastanawiam się czy popełniłem jakiś błąd Tak. Prawdopodobnie wysładzanie. Albo za szybko, albo gdzieś woda kanalikowała. 20 litrów 11blg z 4,5 kg słodów powinieneś otrzymać bez problemu. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) 19 minut temu, kokesz43 napisał: Ktoś robił z tego piwa ogólnie? Robiłem z dokładnie tego samego zestawu. Końcowej brzeczki wyszło mi 20 litrów o 12.5 BLG. Także miałem ok. 19 litrów gotowego piwa. Pewnie gdybym chciał 20 litrów piwa, to byłoby to opisowe 11BLG z jakimś hakiem. Edytowane 22 Marca 2020 przez tortoise kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Znaczy, koniec końców to wyszło mi w końcowej fazie 16 l dużo mocniejszej brzeczki, już po gotowaniu. Przed miałem 20-21l czyli podobnie jak pisało w instrukcji. Dodałem pod koniec 3 litry mineralnej z butelki i dopiero otrzymałem te 11 blg. Wysladzalem do jakiś 3-4 blg. Faktycznie coś szybko leciało przez ten sracz wężyk, starałem się to spowolnić zmniejszając fi wężyka. Generalnie wyszło tak jak z przepisu tylko litr niecały mniej i z użycie 1kg slodu więcej niż w zestawie. Edytowane 22 Marca 2020 przez kokesz43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 28 minut temu, kokesz43 napisał: Znaczy, koniec końców to wyszło mi w końcowej fazie 16 l dużo mocniejszej brzeczki, już po gotowaniu. Przed miałem 20-21l czyli podobnie jak pisało w instrukcji. Dodałem pod koniec 3 litry mineralnej z butelki i dopiero otrzymałem te 11 blg. Wysladzalem do jakiś 3-4 blg. Faktycznie coś szybko leciało przez ten sracz wężyk, starałem się to spowolnić zmniejszając fi wężyka. Generalnie wyszło tak jak z przepisu tylko litr niecały mniej i z użycie 1kg slodu więcej niż w zestawie. Zawsze możesz też przykręcić kranik podczas wysładzania. Jeśli chcesz uzyskać 20l w wiadrze, to potrzebujesz wysłodzić jakieś 25l brzeczki - 2-3l odparuje i ze 2-3 litry strat w osadach i chmielinach. Zrobisz kilka-kilkanaście warek i będzie lepiej kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Teraz, punix napisał: Teraz, punix napisał: Zawsze możesz też przykręcić kranik podczas wysładzania. Jeśli chcesz uzyskać 20l w wiadrze, to potrzebujesz wysłodzić jakieś 25l brzeczki - 2-3l odparuje i ze 2-3 litry strat w osadach i chmielinach. Zrobisz kilka-kilkanaście warek i będzie lepiej Jak na pierwszy raz z zacieraniem to i tak ładnie poszło. Więcej komplikacji miałem gdy ostatnio z ekstraktów warzylem dubel belgijski. Whirlpool tym razem zadziałał idealnie, dłużej poczekalem aż to opadnie i w tym był problem. Mam jeszcze dylemat czy zostawić je w pomieszczeniu 15 stopni plus minus 1-2 czy 21 stopni plus minus 1-2. Ostatnie dwie warki robiłem w tej wyższej i niby było wszystko ok, piwo jakoś źle nie smakowało ale bałem się, że jednak za wysoka. Tam z drugiej strony niska ale narazie stoi w 15 i chodzi ładnie. Zostawić tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 22 minuty temu, kokesz43 napisał: Początek zdecydowanie w tych 15° - S-04 w wyższych temperaturach dadzą nieprzyjemną alkoholowość. W fermentorze będziesz miał pewnie w okolicy 17-18°. Jak fermentacja będzie się kończyć, o ile masz możliwość, warto przenieść do tych 21, żeby drożdże spokojnie dokończyły i posprzątały po sobie. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 No właśnie w tamtych taki lekki posmak alkoholowy i aromat jakby się wdał, niby nic strasznego czy odrzucającego ale trochę czuć. Coś podobnego jak w tańszych piwach, stąd też pomysł aby od niższej zaczynać. W takim razie już póki co wszystko wiem. Dzieki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 59 minut temu, kokesz43 napisał: No właśnie w tamtych taki lekki posmak alkoholowy i aromat jakby się wdał, niby nic strasznego czy odrzucającego ale trochę czuć. Coś podobnego jak w tańszych piwach, stąd też pomysł aby od niższej zaczynać. W takim razie już póki co wszystko wiem. Dzieki za pomoc ! Zdecydowanie w niższej zaczynaj, bo s-04 w wyższych potrafią smrodzić. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się