m_tur Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Szanowni Piwowarzy. Przymierzam się do pierwszego West Coasta i proszę o sprawdzenie receptury. Słody: Viking Pilsner Malt - 3 kg Weyerman Pale Ale Malt - 1,7 kg Strzegom Monachisjki I - 1 kg Zacieranie: 64 st. - 60 min 72 st.- 20 min Wygrzew Gotowanie 60 minut Chmiele: Mosaic 20 gramów 30 minut Centennial 40 gramów 15 minut Amarillo 40 gramów 15 minut Citra i Ahtanum po 20 gramów do chłodzenia Na zimno - Amarillo i Ahtanum po 40 gramów na 5 dni Ewentualnie rozważam gotowanie 90 minut i Citre i Ahtanum na przerwę chmielową przy 75 st na 45 minut. Drożdże: Gęstwa Amerykański sen 150 ml. Dodatki - mech irlandzki. BLG 14.5, IBU 64 Jestem bardzo ciekawy co o tym myślicie. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam Michał Edytowane 31 Marca 2020 przez m_tur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 2 godziny temu, m_tur napisał: Szanowni Piwowarzy. Przymierzam się do pierwszego West Coasta i proszę o sprawdzenie receptury. Słody: Viking Pilsner Malt - 3 kg Weyerman Pale Ale Malt - 1,7 kg Strzegom Monachisjki I - 1 kg Zacieranie: 64 st. - 60 min 72 st.- 20 min Wygrzew Gotowanie 60 minut Chmiele: Mosaic 20 gram 30 minut Centennial 40 gram 15 minut Amarillo 40 gram 15 minut Citra i Ahtanum po 20 gram do chłodzenia Na zimno - Amarillo i Ahtanum po 40 gram na 5 dni Ewentualnie rozważam gotowanie 90 minut i Citre i Ahtanum na przerwę chmielową przy 75 st na 45 minut. Drożdże: Gęstwa Amerykański sen 150 ml. Dodatki - mech irlandzki. BLG 14.5, IBU 64 Jestem bardzo ciekawy co o tym myślicie. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam Michał Jak to ma być WC, to zrezygnowałbym z monachijskiego i został przy samym pilzneńskim, ewentualnie pilzneński+pale ale. Tak samo porzuciłbym pomysł gotowania przez 90 minut. Nie wrzucałem w kalkulator, ale faktycznie wychodzi 64 IBU przy tej ilości chmielu na goryczkę? Osobiście na goryczkę chmieliłbym na pełne 60 minut, a te z 15 minut skrócił do 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Monach do wywalenia. Przesunąłbym trochę chmielu z 15min na końcówkę/chłodzenie. Reszta może być. I tak na marginesie - gramów, a nie gram Edytowane 30 Marca 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_tur Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 9 godzin temu, Oskaliber napisał: I tak na marginesie - gramów, a nie gram Dzięki. Już poprawione. Moja mama polonistka nie byłaby że mnie dumna ?♂️?♂️ Wyrzucilem monach. Teraz jest 4 kg pilznenskiego i 1.6 kg pale ale. Parametry bez zmian. 10 godzin temu, punix napisał: Nie wrzucałem w kalkulator, ale faktycznie wychodzi 64 IBU przy tej ilości chmielu na goryczkę? Tak mi pokazuje kalkulator. Ale one kiepsko ogarniają chmielenie po gotowaniu... Gotowanie 90 minut to była tylko opcja gdybym się zdecydował na przerwę chmielową. Generalnie planuje gotować 60 min. A co do chmielenia to wrzucam po 20 gramów Centennial i Amarillo w 15 minucie i tyle samo w 5 minucie zamiast po 40 w 15. Do schladzania zostawiam bez zmian. Bardzo dziękuję za odpowiedź i biorę się za warzenie?? Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się