sobieslaw Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 43 minuty temu, zasada napisał: Dosluchalem do 6 minuty gdy stwierdzili, że na K-97 można zrobić tradycyjnego niemieckiego weizena. Over&out. Wiesz, nie wiem, prowadzą jakiś tam mniejszy/większy browar, jakieś tam sukcesy mają... Nie próbowałem żadnego ich piwa oczywiście, ale nie próbowałem też żadnego z tutejszych domowych Moim zdaniem warto chociaż usłyszeć inne opinie, a wnioski każdy wysnuje swoje. EDIT: Nie stosowałem jeszcze K-97, ale Fermentis reklamuje je jak najbardziej do niemieckich stylów z tego, co widzę. I chyba nie zrozumiałeś do końca tego, co mówią - mówią o tradycyjnym gose, a o weizenach jako na tej "neutralnej stronie" ze zredukowanym bananem i goździkiem. Czyli nie tradycyjne weizeny. EDIT2: Inny eksperyment na W34/70: http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/ Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 46 minut temu, sobieslaw napisał: chyba nie zrozumiałeś do końca tego, co mówią - mówią o tradycyjnym gose, a o weizenach jako na tej "neutralnej stronie" ze zredukowanym bananem i goździkiem. Prawda. Odpaliłem w lepszym brzmieniu i jest tak jak napisałeś. Nie zmienia to jednak mojego sceptycznego nastawienia. Słucham dalej. PS. Pszeniczne bez goździków i bananów to jednak niespecjalnie pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 1 minutę temu, zasada napisał: Prawda. Odpaliłem w lepszym brzmieniu i jest tak jak napisałeś. Nie zmienia to jednak mojego sceptycznego nastawienia. Słucham dalej. PS. Pszeniczne bez goździków i bananów to jednak niespecjalnie pszeniczne. Oczywiście, nie można przyjmować nic za aksjomat, bo tak ktoś nagrał na youtube. Ale z drugiej strony pszeniczne niemieckie to nie tylko jeden styl... gose też jest przecież pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 W dniu 10.04.2020 o 20:09, Hanys93 napisał: Do czego daze to fakt ze kontrola spadku ekstraktu jest niesamowicie wazna dla koncowego efektu. Ma niesamowicie wielkie znaczenie czy dany szczep bedzie pracowac 3,7 czy 20 dni. A z ciekawości spytam - bo rozumiem że mierzysz Blg regularnie od początku fermentacji, co kilka dni. Co konkretnie robisz z danymi, które uzyskujesz? W jaki sposób reagujesz jeśli np. okaże się że piwo zeszło w 3 dni do końcowego Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 10.04.2020 o 20:09, Hanys93 napisał: Dokladnie, tylko i wylacznie jestes w stanie stwierdzic czy fermentacja sie skonczyla (jesli test na FG robiles). Ale czy jestes w stanie na tej podstawie wyciagnac wnioski czy fermentacja przebiegla tak jak powinna? To raczej robię na podstawie danych sensorycznych. >A to ciekawe. Wiesz na taka sytuacje moze wplynac wiele czynnikow, np. blad pomiarowy Na tej zasadzie to mogę w ogóle nie mierzyć Blg, bo przecież błąd pomiaru. Nota bene, to piwo które musiało dojść przez ostatnie kilka dni jest przepyszne, najlepsze z całego sezonu Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się