Maciek Kuchta Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Witam, jakoś na początku marca uwarzyłem pierwsze piwo w życiu: 25 l pilsa: słód pilsnerzki, monachijki, chmiel: Marynka saaz, drożdże w34/70. Początkowo 16 blg Z racji wykorzystania warunków atmosferycznych fermentacja burzkiwa przeszła w ciągu 8 dni w temp ok 10st. Jednak później z przyczyn niezależnych cicha fermentacja przebiegała i nadal przebiega w temp 17st. Moje pytanie: obecnie piwo ma 5blg i od 2 tyg nie chce zejść o pół stopnia. Czy piwo mogę już butelkować czy czekać aż się obniży do 0, wydaje mi się że może to być cukier resztkowy niefermentowany ale to tylko moje domysły. A jeśli butelkować to czy tak jak wszędzie jest napisane ok 4g cukru na 0.5L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Pils 16blg szacun, butelkuj skazi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Kuchta Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 I co 4 g cukru na butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) 36 minut temu, Maciek Kuchta napisał: I co 4 g cukru na butelkę? Policz sobie kolego: http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Ja bym dał 2,5 do 3g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się