Łukasz Kola Kolasiński Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Cześć. Zbieram informacje na temat podwójnego chmielenia w domu. Chciałbym pierwszą porcję chmielu dać w czasie burzliwej, a drugą - standardowo - na cichą. I tu, przy pierwszej porcji, pojawia się wszędzie 'high krausen'. Wysoka piana, wysokie krążki... Czyli kiedy? ? Kiedy jest szczyt fermentacji burzliwej, czy kiedy powoli przygasa? Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? A pewnie macie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar SKILL Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Cześć. Ja bym dawał tak w drugim, może trzecim dniu burzliwej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Kola Kolasiński Posted April 19, 2020 Author Share Posted April 19, 2020 3 minuty temu, Browar SKILL napisał: Cześć. Ja bym dawał tak w drugim, może trzecim dniu burzliwej Uwarzyłem w piątek wieczorem. Fermentacja ruszyła w sobotę popołudniu. Czyli jutro wieczorem możnaby chyba sypnąć, nie? Chcę włożyć chmiel do pończochy, przewiązać sznurkiem i zatopić. Po trzech dniach wyjmę ponczochę (dlatego sznurek) i dam jeszcze kilka dni na dofermentowanie. Później zleję na cichą. Trzyma się to kupy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANowak Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Ja daję w okolicach 3 dnia jeśli piwo jest dość lekkie i 5 dnia jak jest mocne. Zawsze wychodzi super, nawet powiedziałbym, ze lepiej niż jak chmielenie na cichej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Kola Kolasiński Posted April 19, 2020 Author Share Posted April 19, 2020 Teraz, ANowak napisał: Ja daję w okolicach 3 dnia jeśli piwo jest dość lekkie i 5 dnia jak jest mocne. Zawsze wychodzi super, nawet powiedziałbym, ze lepiej niż jak chmielenie na cichej Trzeciego dnia od zadania drożdży czy startu fermentacji? U mnie 16blg. Czyli chyba takie po środku trochę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANowak Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Teraz, Łukasz Kola Kolasiński napisał: Trzeciego dnia od zadania drożdży czy startu fermentacji? U mnie 16blg. Czyli chyba takie po środku trochę ? Od zadania. Jeśli się wydłuża lag powyżej jednego dnia (miałem tak tylko na imperialnej NEIPIE 20.5BLG), to daję dzień później Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Kola Kolasiński Posted April 19, 2020 Author Share Posted April 19, 2020 Teraz, ANowak napisał: Od zadania. No to u mnie wypada akurat jutro. I tak właśnie planowałem zrobić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Nie lepiej by było dać ten chmiel na ostatnie dni fermentacji? Ile dni chcesz chmielić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Kola Kolasiński Posted April 19, 2020 Author Share Posted April 19, 2020 Teraz, Nazwa użytkownika napisał: Nie lepiej by było dać ten chmiel na ostatnie dni fermentacji? Ile dni chcesz chmielić? Planuję dać na 3 dni w czasie burzliwej i na 3 ostanie dni cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Jaki to ma dać efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Kola Kolasiński Posted April 19, 2020 Author Share Posted April 19, 2020 2 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: Jaki to ma dać efekt? Mitycznej biotransformacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted April 20, 2020 Share Posted April 20, 2020 Jeśli ma to być biotransformacja to chmiel dodaj na początku fermentacji. Łukasz Kola Kolasiński 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted April 20, 2020 Share Posted April 20, 2020 19 godzin temu, Łukasz Kola Kolasiński napisał: Mitycznej biotransformacji. Czemu mitycznej? W USA jest sporo badań na ten temat, takich laboratoryjnych, a nie ze ktoś uwarzył 100 takich samych warek. Ze znanych to Stan Hieronymus, m. in. się tym zajmuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now