Skocz do zawartości

DDH w domu.


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Zbieram informacje na temat podwójnego chmielenia w domu. 

 

Chciałbym pierwszą porcję chmielu dać w czasie burzliwej, a drugą - standardowo - na cichą. 

 

I tu, przy pierwszej porcji, pojawia się wszędzie 'high krausen'. Wysoka piana, wysokie krążki... 

 

Czyli kiedy? ? Kiedy jest szczyt fermentacji burzliwej, czy kiedy powoli przygasa? Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? A pewnie macie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Browar SKILL napisał:

Cześć. Ja bym dawał tak w drugim, może trzecim dniu burzliwej

Uwarzyłem w piątek wieczorem. Fermentacja ruszyła w sobotę popołudniu. Czyli jutro wieczorem możnaby chyba sypnąć, nie? 

 

Chcę włożyć chmiel do pończochy, przewiązać sznurkiem i zatopić. 

Po trzech dniach wyjmę ponczochę (dlatego sznurek) i dam jeszcze kilka dni na dofermentowanie. Później zleję na cichą. 

Trzyma się to kupy? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, ANowak napisał:

Ja daję w okolicach 3 dnia jeśli piwo jest dość lekkie i 5 dnia jak jest mocne. Zawsze wychodzi super, nawet powiedziałbym, ze lepiej niż jak chmielenie na cichej

 

Trzeciego dnia od zadania drożdży czy startu fermentacji? U mnie 16blg. Czyli chyba takie po środku trochę ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Łukasz Kola Kolasiński napisał:

 

Trzeciego dnia od zadania drożdży czy startu fermentacji? U mnie 16blg. Czyli chyba takie po środku trochę ?

Od zadania. Jeśli się wydłuża lag powyżej jednego dnia (miałem tak tylko na imperialnej NEIPIE 20.5BLG), to daję dzień później

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Łukasz Kola Kolasiński napisał:

 

Mitycznej biotransformacji. 

Czemu mitycznej? W USA jest sporo badań na ten temat, takich laboratoryjnych, a nie ze ktoś uwarzył 100 takich samych warek. Ze znanych to Stan Hieronymus, m. in. się tym zajmuje. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.