Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Cześć. Zbieram informacje na temat podwójnego chmielenia w domu. Chciałbym pierwszą porcję chmielu dać w czasie burzliwej, a drugą - standardowo - na cichą. I tu, przy pierwszej porcji, pojawia się wszędzie 'high krausen'. Wysoka piana, wysokie krążki... Czyli kiedy? ? Kiedy jest szczyt fermentacji burzliwej, czy kiedy powoli przygasa? Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? A pewnie macie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Cześć. Ja bym dawał tak w drugim, może trzecim dniu burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 3 minuty temu, Browar SKILL napisał: Cześć. Ja bym dawał tak w drugim, może trzecim dniu burzliwej Uwarzyłem w piątek wieczorem. Fermentacja ruszyła w sobotę popołudniu. Czyli jutro wieczorem możnaby chyba sypnąć, nie? Chcę włożyć chmiel do pończochy, przewiązać sznurkiem i zatopić. Po trzech dniach wyjmę ponczochę (dlatego sznurek) i dam jeszcze kilka dni na dofermentowanie. Później zleję na cichą. Trzyma się to kupy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Ja daję w okolicach 3 dnia jeśli piwo jest dość lekkie i 5 dnia jak jest mocne. Zawsze wychodzi super, nawet powiedziałbym, ze lepiej niż jak chmielenie na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Teraz, ANowak napisał: Ja daję w okolicach 3 dnia jeśli piwo jest dość lekkie i 5 dnia jak jest mocne. Zawsze wychodzi super, nawet powiedziałbym, ze lepiej niż jak chmielenie na cichej Trzeciego dnia od zadania drożdży czy startu fermentacji? U mnie 16blg. Czyli chyba takie po środku trochę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Teraz, Łukasz Kola Kolasiński napisał: Trzeciego dnia od zadania drożdży czy startu fermentacji? U mnie 16blg. Czyli chyba takie po środku trochę ? Od zadania. Jeśli się wydłuża lag powyżej jednego dnia (miałem tak tylko na imperialnej NEIPIE 20.5BLG), to daję dzień później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Teraz, ANowak napisał: Od zadania. No to u mnie wypada akurat jutro. I tak właśnie planowałem zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Nie lepiej by było dać ten chmiel na ostatnie dni fermentacji? Ile dni chcesz chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Teraz, Nazwa użytkownika napisał: Nie lepiej by było dać ten chmiel na ostatnie dni fermentacji? Ile dni chcesz chmielić? Planuję dać na 3 dni w czasie burzliwej i na 3 ostanie dni cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Jaki to ma dać efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: Jaki to ma dać efekt? Mitycznej biotransformacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Jeśli ma to być biotransformacja to chmiel dodaj na początku fermentacji. Łukasz Kola Kolasiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 19 godzin temu, Łukasz Kola Kolasiński napisał: Mitycznej biotransformacji. Czemu mitycznej? W USA jest sporo badań na ten temat, takich laboratoryjnych, a nie ze ktoś uwarzył 100 takich samych warek. Ze znanych to Stan Hieronymus, m. in. się tym zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się