esen1a Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Cześć Uwarzyłem American Wheat na kveikach FM53 (pierwsza przygoda z kveikami). Piwo jest cały czas na burzliwej od 9 dni. Zeszło z 12.9 do 3.3. Zrobiłem test FFT, który dał mi 2 BLG. Piwo fermentowało w temperaturach 21-25 st. C. FFT różnie od 23 do ponad 30. Stosowałem whirflocka. Test FFT po trzech dniach dał mi 2.2 BLG. Zostawiłem go na kolejne trzy dni na grzejniku (jeden lub dwa razy dziennie był przez 30 min ciepły) po tym czasie ten test był klarowny z delikatnym zamgleniem i wyniósł 2.0 BLG. Trochę mnie to zmieszało bo przy standardowych drożdżach do pszenicy (American nie powinien być na tych drożdżach) fermentacja główna to temperatury 19-25 st. C przez tydzień, zależy jeszcze od szczepu a druga fermentacja to np. 12 st. C przez dwa tygodnie dla sklarowania. A tutaj przy wyższych temperaturach się sklarowało. Teraz co zrobić, zostawić w temperaturze 24.3 st. C bo taka jest obecnie czy przenieść do 12 st. (bez zlewania) czy może podnieść tak jak z tym testem? Czy obniżenie lub podwyższenie nie spowoduje "siary", która już nie jest tak wyczuwalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Co wy macie z klarowniem tego piwa .. tym bardziej pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) 3 godziny temu, witur napisał: Co wy macie z klarowniem tego piwa .. tym bardziej pszenicy Sam styl American Wheat zezwala na klar - "Przeważnie blado żółty do złoty kolor. Klarowność może być w przedziale od doskonałej do mglistej wraz z drożdżami przybliżającymi styl niemieckich piw hefeweizen. Duża, długo utrzymująca się biała piana." (źródło American_Wheat_or_Rye_Beer) Jeśli chodzi o moje preferencje to nie lubię błotnistej mętności ale lubię jak piwo jest mętne z prześwitami, może być opalizujące, może być zamglone. Jeśli chodzi ogólnie o pszenicę (ciężko też uogólniać wszystkie) to skrajne wartości jak dla mnie czyli super klar i błotnista mętność są brzydkie, dla kogoś innego może być super. Z racji że to moja pierwszy przygoda z kveikami to jestem ciekawy jaką mętność uzyskam z drożdży a nie z "resztek" w piwie, jak piwo się "ułoży" Edytowane 6 Maja 2020 przez esen1a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. BROWAR KWARTA Opublikowano 7 Maja 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Mam za sobą kilkanaście warek z drożdżami FM53 i z moich obserwacji wynika, że w temperaturze fermentacji do około 25°C dają neutralne smaki, natomiast gdy podniesiesz temperaturę fermentacji powyżej 25°C to wychodzi delikatna fajna owocowość, a powyżej 30 °C jest już zecydowanie bardziej estrowe. Mi osobiście pasuje smak piwa na tych drożdżach przy temperaturze fermentacji około 25-28°C. Dla przykładu podaję parametry dla kilku piw fermentowanych na tych drożdżach: 1. temperatura fermentacji narastająco do 25°C, zacieranie 67°C, początkowe 12,2 Blg, końcowe 2,9 Blg, odfermentowanie 76,2 %, neutralne w smaku. 2. temperatura fermentacji narastająco do 28°C, zacieranie 67°C, początkowe 12,5 Blg, końcowe 3,8 Blg, odfermentowanie 69,6 %, bardzo ładnie delikatnie owocowe. 3. temperatura fermentacji narastająco do 35°C, zacieranie 67°C, początkowe 18,2 Blg, końcowe 5,0 Blg, odfermentowanie 72,5 %, za bardzo owocowe/estrowe. 4. temperatura fermentacji narastająco do 28°C, zacieranie 67°C, początkowe 12,0 Blg, końcowe 1,2 Blg, odfermentowanie 90,0 %, bardzo ładnie delikatnie owocowe. 5. temperatura fermentacji narastająco do 25°C, zacieranie 67°C, początkowe 17,6 Blg, końcowe 3,3 Blg, odfermentowanie 81,3 %, neutralne w smaku. 6. temperatura fermentacji narastająco do 25°C, zacieranie 67°C, początkowe 14,0 Blg, końcowe 1,7 Blg, odfermentowanie 87,9 %, neutralne w smaku. Odnośnie wyglądu piwa na tych drożdżach to przy piwach z pszenicą wychodziło opalizujące do lekko "mętnego", z płatkami owsianymi od dość "mętnego" do prawie błotnistego, a na słodach podstawowych idealnie klarowne. Markin, esen1a, anatom i 2 innych 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 BROWAR KWARTA dzięki, przyda się na pewno. Tak podejrzewałem że 25-30 to optymalne temperatury. Następne będę tak fermentował. Byłem ciekawy co po 30 ale już wiem, że sobie daruje. A jak z "cichą" robiłeś może w niskich czy wysokich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 14 minut temu, esen1a napisał: BROWAR KWARTA dzięki, przyda się na pewno. Tak podejrzewałem że 25-30 to optymalne temperatury. Następne będę tak fermentował. Byłem ciekawy co po 30 ale już wiem, że sobie daruje. A jak z "cichą" robiłeś może w niskich czy wysokich temperaturach? Fermentację "cichą" zazwyczaj prowadziłem w temperaturach około 20 °C, a jeżeli dodawałem chmiel na zimno to oczywiście robiłem cold crash w temperaturze 5-7 °C. esen1a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Jakby kogoś interesowało. Piwo wyszło tak: Najważniejsze: 1. Po burzliwej zostawiłem na cichą w temperaturze około 21 stopni, bez przelewania. 2. Po zabutelkowaniu i pozostawieniu w 20 stopniach osad opada i po około 2 tygodniach piwo zrobiło się klarowne. Jak piwo trafiło do lodówki na dłużej (24h) osady jakby się uniosły i piwo robi się opalizujące. 3. Zastosowałem whirfloc, Jeśli to zasługa tejże tabletki to pierwszy raz tak mam pomimo, że pH brzeczki przygotowuję pod whirfloc i zostawiam na noc do opadnięcia osadów. Zwykle piwo jest opalizujące. Inne wnioski opiszę w poście o tym szczepie drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 @BROWAR KWARTA Jeśli jesteś na facebooku i nie jesteś jeszcze grupie kveikowej, to myślę, że przydała by się tam twoja wiedza i doświadczenie https://www.facebook.com/groups/477095029612734 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheatek Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Nie chce zakładać nowego tematu o FM53 więc spytam tu. Czytałem nieco o underpitchingu w przypadku kveików, napotkałem na opinie, że można zaszczepić brzeczke prosto z fiolki, bez startera. Czy takie działanie ma sens? Lepiej zrobić starter? Jak podejść do tematu? Nie chce zmarnować drożdży i chmielu(ma być kveik NEIPA) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 1 minutę temu, Cheatek napisał: Nie chce zakładać nowego tematu o FM53 więc spytam tu. Czytałem nieco o underpitchingu w przypadku kveików, napotkałem na opinie, że można zaszczepić brzeczke prosto z fiolki, bez startera. Czy takie działanie ma sens? Lepiej zrobić starter? Jak podejść do tematu? Nie chce zmarnować drożdży i chmielu(ma być kveik NEIPA) Spokojnie możesz zadać bezpośrednio z fiolki. Cheatek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się