Marcel Mierzwiński Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Składniki: - Brew-kit MasterPint Pale Ale - Chmiel Citra 60 g - drożdże Fermentis US-04 - cukier puder 1 kg - Glukoza 180 g Gotowanie: - Rozpuszczenie kilograma cukru pudru w 5 l wody - Podgrzanie do wrzenia - Dolanie Brew-kitu W tym czasie rehydratyzacja drożdzy Dodawanie do fermentora: - Wlanie gotowego wywaru - Dolanie 4X5l Wody Saguaro tak żeby napowietrzyć brzeczkę (wcześniej wystawiona na balkon, żeby była zimniejsza) Fermentacja: - 3 tygodnie fermentacja burzliwa - Zlanie na fermentacje cichą - Fermentacja cicha półtora tygodnia - Dodanie 60 g Citry na ostatnie 48 h Rozlew: - Zrobienie roztworu 2 l wody do którego dodaliśmy 180 g glukozy - Przelanie roztworu do innego wiadra - Przelanie brzeczki do tego samego wiadra co roztwór nadając ruch obrotowy cieczy. - Rozlanie do 44 butelek Piwo wyszło lekko kwaskowe, według mnie Pale Ale to nie przypominało. Zakażenia nie było. Po 3 tygodniach w butelkach kwaskowy smak zszedł i był prawie nie wyczuwalny. Znajomym smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 22 minuty temu, Marcel Mierzwiński napisał: Składniki: - Brew-kit MasterPint Pale Ale - Chmiel Citra 60 g - drożdże Fermentis US-04 - cukier puder 1 kg - Glukoza 180 g Gotowanie: - Rozpuszczenie kilograma cukru pudru w 5 l wody - Podgrzanie do wrzenia - Dolanie Brew-kitu W tym czasie rehydratyzacja drożdzy Dodawanie do fermentora: - Wlanie gotowego wywaru - Dolanie 4X5l Wody Saguaro tak żeby napowietrzyć brzeczkę (wcześniej wystawiona na balkon, żeby była zimniejsza) Fermentacja: - 3 tygodnie fermentacja burzliwa - Zlanie na fermentacje cichą - Fermentacja cicha półtora tygodnia - Dodanie 60 g Citry na ostatnie 48 h Rozlew: - Zrobienie roztworu 2 l wody do którego dodaliśmy 180 g glukozy - Przelanie roztworu do innego wiadra - Przelanie brzeczki do tego samego wiadra co roztwór nadając ruch obrotowy cieczy. - Rozlanie do 44 butelek Piwo wyszło lekko kwaskowe, według mnie Pale Ale to nie przypominało. Zakażenia nie było. Po 3 tygodniach w butelkach kwaskowy smak zszedł i był prawie nie wyczuwalny. Znajomym smakowało W tym miejscu zakładamy jeden wątek dla wszystkich swoich zapisków, nie wrzucamy osobno każdego piwa. Marcel Mierzwiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Mierzwiński Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 3 godziny temu, punix napisał: W tym miejscu zakładamy jeden wątek dla wszystkich swoich zapisków, nie wrzucamy osobno każdego piwa. oki dzieki za rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się