Jump to content

Recommended Posts

Składniki:

- Brew-kit MasterPint Pale Ale

- Chmiel Citra 60 g

- drożdże Fermentis US-04

- cukier puder 1 kg

- Glukoza 180 g

 

Gotowanie: 

- Rozpuszczenie kilograma cukru pudru w 5 l wody 

- Podgrzanie do wrzenia

- Dolanie Brew-kitu

W tym czasie rehydratyzacja drożdzy

Dodawanie do fermentora: 

- Wlanie gotowego wywaru

- Dolanie 4X5l Wody Saguaro tak żeby napowietrzyć brzeczkę (wcześniej wystawiona na balkon, żeby była zimniejsza)

 

Fermentacja:

- 3 tygodnie fermentacja burzliwa

- Zlanie na fermentacje cichą

- Fermentacja cicha półtora tygodnia

- Dodanie 60 g Citry na ostatnie 48 h

 

Rozlew:

-  Zrobienie roztworu 2 l wody do którego dodaliśmy 180 g glukozy 

- Przelanie roztworu do innego wiadra

- Przelanie brzeczki do tego samego wiadra co roztwór nadając ruch obrotowy cieczy.

- Rozlanie do 44 butelek

 

Piwo wyszło lekko kwaskowe, według mnie Pale Ale to nie przypominało. Zakażenia nie było. Po 3 tygodniach w butelkach kwaskowy smak zszedł i był prawie nie wyczuwalny. Znajomym smakowało

 

96283719_653945888791541_2175606733076955136_n.jpg

90237453_1497764250392217_1363304924208693248_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Marcel Mierzwiński napisał:

Składniki:

- Brew-kit MasterPint Pale Ale

- Chmiel Citra 60 g

- drożdże Fermentis US-04

- cukier puder 1 kg

- Glukoza 180 g

 

Gotowanie: 

- Rozpuszczenie kilograma cukru pudru w 5 l wody 

- Podgrzanie do wrzenia

- Dolanie Brew-kitu

W tym czasie rehydratyzacja drożdzy

Dodawanie do fermentora: 

- Wlanie gotowego wywaru

- Dolanie 4X5l Wody Saguaro tak żeby napowietrzyć brzeczkę (wcześniej wystawiona na balkon, żeby była zimniejsza)

 

Fermentacja:

- 3 tygodnie fermentacja burzliwa

- Zlanie na fermentacje cichą

- Fermentacja cicha półtora tygodnia

- Dodanie 60 g Citry na ostatnie 48 h

 

Rozlew:

-  Zrobienie roztworu 2 l wody do którego dodaliśmy 180 g glukozy 

- Przelanie roztworu do innego wiadra

- Przelanie brzeczki do tego samego wiadra co roztwór nadając ruch obrotowy cieczy.

- Rozlanie do 44 butelek

 

Piwo wyszło lekko kwaskowe, według mnie Pale Ale to nie przypominało. Zakażenia nie było. Po 3 tygodniach w butelkach kwaskowy smak zszedł i był prawie nie wyczuwalny. Znajomym smakowało

 

 

W tym miejscu zakładamy jeden wątek dla wszystkich swoich zapisków, nie wrzucamy osobno każdego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.