ksiegarz5 Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Cześć Na przełomie października oraz listopada zamierzam zrobić lambic'a. Drożdże których chcę użyć to Safbrew S-33 oraz Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend. I o ile te pierwsze już mam, to z tymi drugimi mam problem. Mają, bądź też mieli je, w ofercie twojbrowar.pl oraz marxam.pl. Skontaktowałem się z nimi i z tego co udało mi się ustalić, czy to z powodu koronowirusa czy obecnej pogody/pory ruku, drożdży nie mają albo mają z krótkim terminem. I w najbliższym terminie nowych dostaw mieć nie będę. Jest jeszcze sporo czasu, więc mogę się zastanowić "co dalej", ale myślę już, ewentualnie, nad alternatywą. Czy WLP653 Brettanomyces lambicus były by o.k.? Może znacie coś innego, lepszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 1 godzinę temu, ksiegarz5 napisał: Czy WLP653 Brettanomyces lambicus były by o.k.? Może znacie coś innego, lepszego? niestety nie, w blendzie Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend masz jeszcze lacto i pedio a WLP653 to same bretty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) leonzn -> Dziękuję za odpowiedź. Że bretty tam są, to wiedziałem. Liczyłem, że mimo wszystko będą się do lambic'a nadawać ... Znasz może coś innego? Od marxam.pl dostałem linka, więc tym się sugerowałem. https://www.whitelabs.com/yeast-bank?show=yeasts&type=Lambic&tid=392 Edytowane 11 Maja 2020 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 1 minutę temu, ksiegarz5 napisał: Że bretty tam są, to wiedziałem. Liczyłem, że mimo wszystko będą się do lambic'a nadawać ... moglbys zastosować Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend lub melange ale widze ze tez nie sa dostepne, nic innego nie znam ew zrobilbym tak - na wtornej sypnal lacto z jakiegos probiotyka i dodal brett np WLP653 (sam tak robilem), potem dodal dregi z jakiejs butelki po lambiku lub dolal troche młodego lub fermentującego jeszcze lambika jak Ci sie uda skądś skolowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Uuu. To na razie za wysokie progi dla mnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 1 minutę temu, ksiegarz5 napisał: Uuu. To na razie za wysokie progi dla mnie ... niestety jest problem z tymi blendami, sam kupuje kilka paczek jak tylko sie pojawiaja jesli nie mam robie jak wyzej dodaje lacto i 200-300 ml lambika ktory juz jest jakis czas na wtornej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Lambika jeszcze nie robiłem. W tym roku chcę/chciałem ruszyć z belgijskimi/pszenicznymi piwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 1 minutę temu, ksiegarz5 napisał: Lambika jeszcze nie robiłem. W tym roku chcę/chciałem ruszyć z belgijskimi/pszenicznymi piwami. to moze zacznij od piw brettowych lub jakas klasyka belgijska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Mam już wszystko oprócz drożdży na drugą fermentację oraz wiśni ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 1 minutę temu, ksiegarz5 napisał: Mam już wszystko oprócz drożdży na drugą fermentację oraz wiśni ... mozesz zrobic piwo bretowe nie bedace lambikiem ze świetnym rezultatem poczytaj ten blog http://www.beerfreak.pl/ zrob podstawkę na s33 a potem dodaj WLP653 i wisnie (min miesiac) i tez będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Musiałbym się zastanowić. Lambika piłem, piwa z brettami jeszcze nie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 9 godzin temu, ksiegarz5 napisał: Musiałbym się zastanowić. Lambika piłem, piwa z brettami jeszcze nie ... Mam nastawione piwo na wy3278. Jak zabutelkuję to mogę Ci podesłać butelczynę, to sobie odzyskasz drożdże, ale wiem tylko co z tego wyszło, bo piwo stoi drugi rok i nie zaglądałem do niego jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Gawron -> Dziękuję za odpowiedź. Jest to ciekawy pomysł. Odzyskać albo, ewentualnie, dodać całą butelkę od ciebie, razem z drożdżami. Z tego co kojarzę, jakiś browar rzemieślniczy tak zrobił w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Temat do zamknięcia. TB sprzedaje świeże drożdże i już paczkę zamówiłem. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się