Jump to content

Jaki kociołek/garnek do piwka?


ByKuuu

Recommended Posts

11 minut temu, ByKuuu napisał:

Witam, uwarzyłem z kolegą jak na razie 3 warki z Brewkitu, więc dopiero zaczynamy. 
Chcielibyśmy uwarzyć takie "prawdziwsze" piwko, i szukamy kotła 40 litrów, jesteśmy z ŁODZI. 
Znalazłem coś takiego: |
https://allegro.pl/oferta/kociolek-garnek-ocynk-40-l-polski-produkt-9193091258 
Co sądzicie ?
Pozdro ;)

 

Blacha ocynkowana zdecydowanie się nie nadaje.

Najtańsza wersja to emalia, coś w granicy 130-150zł, droższa opcja to garnek ze stali nierdzewnej.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, punix napisał:

 

Blacha ocynkowana zdecydowanie się nie nadaje.

Najtańsza wersja to emalia, coś w granicy 130-150zł, droższa opcja to garnek ze stali nierdzewnej.

 Okej dzięki wielkie za pomoc, jeszcze pozwolę sobie zadać jedno pytanie 
Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ? :)

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, ByKuuu napisał:

Chłopaki, absolutne minimum dla was godne polecenia to jest to (cena też do przełknięcia):

https://allegro.pl/oferta/garnek-emaliowany-emalia-indukcja-40l-olkusz-8177003738

Sam zaczynałem od emalii, nadal ją mam i nadal używam ;) 

Jak kiedyś byście chcieli przejść na lepszą jakość to polecam to:

https://allegro.pl/oferta/garnek-40-l-z-pokrywa-gastronomiczny-indukcja-gaz-8969745075

Choć to jest subiektywne. Dla mnie jeśli chodzi o zacieranie to nie ma różnicy, czy emalia, czy nierdzewka. Nierdzewkę można kupić myśląc przyszłościowo. Na początku możecie w niej zacierać i gotować. Ja kupiłem nierdzewkę typowo do gotowania, wspawałem mufę i wkręcam w nią grzałkę 3,4 kW. Kupując nierdzewkę, zawsze możecie w przyszłości przerobić ją na inny system, np. recyrkulacyjny, itp.

 

10 godzin temu, ByKuuu napisał:

Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ?

Spróbujcie sił w zacieraniu ;)  Sam też z brewkitów przeszedłem na zacieranie.

Link to comment
Share on other sites

 

Zacierać możesz na początek "po angielsku", w dwóch wiadrach-fermentorach, z czego jedno z podziurawionym dnem a drugie z kranem, które ma wiele zastosowań. Tylko trzeba ten kran nisko wkręcić więc nie kupuj z gotowym otworem. Owijasz kocem i działa. Jeśli kiedyś przejdziesz na ciekawszy sprzęt do zacierania, to fermentor z kranem zachowuje wszystkie użyteczne role a ten z dziurawym dnem też jeszcze wykorzystasz.

 

Warzyć na początek możesz małe warki. Kumpel do dzisiaj robi po 10l - poeksperymentuje ze stylami a w ciasnym mieszkaniu nie trzyma wielkich garów tylko z żoną kupili nieco większy (13l?) do rosołu i do wszystkiego. Taki gar zawsze warto mieć, od razu nierdzewny.

 

Dowolny gar emaliowany lub nierdzewny o wystarczającej pojemności będzie dobry. Jak chcesz tanio, to przejrzyj złomowisko. Sporo emaliowanego sprzętu tam trafia, często nieobitego, bo ktoś wymienił na nierdzewkę lub emalia straciła pierwotną ładność. Nie szedłbym w zakup nowego gara emaliowanego. Jak się przekonasz do pełnoprocesowego warzenia to emalia będzie Cię ograniczać, a jeśli stracisz zapał to zostaniesz z wielkim i delikatnym garem.

Nierdzewny jest uniwersalny, może służyć potem do wszystkiego, nie tylko do piwa. W mojej kadzi zaciernej w domu, brat parzy wędliny. Nierdzewkę łatwiej czyścić, można ją traktować ługiem  nawet wykorzstać jako komorę do traktowania ługiem pozostałego sprzętu. Da się też wspawać spust czy zaczepy na hopspider.

 

O wyborze gara nierdzewnego jest długi, stary i często odwiedzany wątek na forum.
 

Na ekstrakty przeszedłem teraz na rok, bo półtora miesiąca w ładowni statku mogłoby się okazać zabójcze dla słodu. Ekstrakty są fajne bo szybkie, warzenie dla 20-30 osób jest "ogarniable" w normalnych garach. Ostatnie 30 warek na nich zrobiłem i jescze pół roku musze na nich polegać. Ale to tak naprawdę "niechmielony brewkit".  Nie masz wpływu na fermentowalność. Nie da się z nich zrobić piw jasnych, wszystkie siłą rzeczy są trochę jak po dekokcji. Jak chcesz użyć słodów specjalnych to i tak paprzesz się z ziarnem czyli prawie jak pełny proces.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.