ByKuuu Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Witam, uwarzyłem z kolegą jak na razie 3 warki z Brewkitu, więc dopiero zaczynamy. Chcielibyśmy uwarzyć takie "prawdziwsze" piwko, i szukamy kotła 40 litrów, jesteśmy z ŁODZI. Znalazłem coś takiego: |https://allegro.pl/oferta/kociolek-garnek-ocynk-40-l-polski-produkt-9193091258 Co sądzicie ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 11 minut temu, ByKuuu napisał: Witam, uwarzyłem z kolegą jak na razie 3 warki z Brewkitu, więc dopiero zaczynamy. Chcielibyśmy uwarzyć takie "prawdziwsze" piwko, i szukamy kotła 40 litrów, jesteśmy z ŁODZI. Znalazłem coś takiego: |https://allegro.pl/oferta/kociolek-garnek-ocynk-40-l-polski-produkt-9193091258 Co sądzicie ? Pozdro Blacha ocynkowana zdecydowanie się nie nadaje. Najtańsza wersja to emalia, coś w granicy 130-150zł, droższa opcja to garnek ze stali nierdzewnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByKuuu Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 4 minuty temu, punix napisał: Blacha ocynkowana zdecydowanie się nie nadaje. Najtańsza wersja to emalia, coś w granicy 130-150zł, droższa opcja to garnek ze stali nierdzewnej. Okej dzięki wielkie za pomoc, jeszcze pozwolę sobie zadać jedno pytanie Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 6 godzin temu, ByKuuu napisał: Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ? Ruszajcie chłopaki z zacieraniem. Nie bawcie się w ekstrakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 10 godzin temu, ByKuuu napisał: Znalazłem coś takiego: |https://allegro.pl/oferta/kociolek-garnek-ocynk-40-l-polski-produkt-9193091258 Co sądzicie ? Chłopaki, absolutne minimum dla was godne polecenia to jest to (cena też do przełknięcia): https://allegro.pl/oferta/garnek-emaliowany-emalia-indukcja-40l-olkusz-8177003738 Sam zaczynałem od emalii, nadal ją mam i nadal używam Jak kiedyś byście chcieli przejść na lepszą jakość to polecam to: https://allegro.pl/oferta/garnek-40-l-z-pokrywa-gastronomiczny-indukcja-gaz-8969745075 Choć to jest subiektywne. Dla mnie jeśli chodzi o zacieranie to nie ma różnicy, czy emalia, czy nierdzewka. Nierdzewkę można kupić myśląc przyszłościowo. Na początku możecie w niej zacierać i gotować. Ja kupiłem nierdzewkę typowo do gotowania, wspawałem mufę i wkręcam w nią grzałkę 3,4 kW. Kupując nierdzewkę, zawsze możecie w przyszłości przerobić ją na inny system, np. recyrkulacyjny, itp. 10 godzin temu, ByKuuu napisał: Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ? Spróbujcie sił w zacieraniu Sam też z brewkitów przeszedłem na zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Zacierać możesz na początek "po angielsku", w dwóch wiadrach-fermentorach, z czego jedno z podziurawionym dnem a drugie z kranem, które ma wiele zastosowań. Tylko trzeba ten kran nisko wkręcić więc nie kupuj z gotowym otworem. Owijasz kocem i działa. Jeśli kiedyś przejdziesz na ciekawszy sprzęt do zacierania, to fermentor z kranem zachowuje wszystkie użyteczne role a ten z dziurawym dnem też jeszcze wykorzystasz. Warzyć na początek możesz małe warki. Kumpel do dzisiaj robi po 10l - poeksperymentuje ze stylami a w ciasnym mieszkaniu nie trzyma wielkich garów tylko z żoną kupili nieco większy (13l?) do rosołu i do wszystkiego. Taki gar zawsze warto mieć, od razu nierdzewny. Dowolny gar emaliowany lub nierdzewny o wystarczającej pojemności będzie dobry. Jak chcesz tanio, to przejrzyj złomowisko. Sporo emaliowanego sprzętu tam trafia, często nieobitego, bo ktoś wymienił na nierdzewkę lub emalia straciła pierwotną ładność. Nie szedłbym w zakup nowego gara emaliowanego. Jak się przekonasz do pełnoprocesowego warzenia to emalia będzie Cię ograniczać, a jeśli stracisz zapał to zostaniesz z wielkim i delikatnym garem. Nierdzewny jest uniwersalny, może służyć potem do wszystkiego, nie tylko do piwa. W mojej kadzi zaciernej w domu, brat parzy wędliny. Nierdzewkę łatwiej czyścić, można ją traktować ługiem nawet wykorzstać jako komorę do traktowania ługiem pozostałego sprzętu. Da się też wspawać spust czy zaczepy na hopspider. O wyborze gara nierdzewnego jest długi, stary i często odwiedzany wątek na forum. Na ekstrakty przeszedłem teraz na rok, bo półtora miesiąca w ładowni statku mogłoby się okazać zabójcze dla słodu. Ekstrakty są fajne bo szybkie, warzenie dla 20-30 osób jest "ogarniable" w normalnych garach. Ostatnie 30 warek na nich zrobiłem i jescze pół roku musze na nich polegać. Ale to tak naprawdę "niechmielony brewkit". Nie masz wpływu na fermentowalność. Nie da się z nich zrobić piw jasnych, wszystkie siłą rzeczy są trochę jak po dekokcji. Jak chcesz użyć słodów specjalnych to i tak paprzesz się z ziarnem czyli prawie jak pełny proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByKuuu Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Dziękuje bardzo za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się