Jump to content

Finlandia premium lager


Recommended Posts

Witam, 

 

Jutro dotrze do mnie zamówiony starter z browamatora z dołączonym brew kitem Finlandia Premium Lager. Będzie to moja pierwsza warzona warka. Po prześledzeniu tutoriali - nasuwa mi się pytanie w jakiej temperaturze mam przeprowadzać fermentację burzliwą oraz cichą. Czytałem wątki forumowe i tak naprawdę w każdym jest inaczej. A więc jakich zakresów temperatur mam się w końcu trzymać. Czy przeprowadzić proces wg. deklaracji producenta w 18-22 C lub jesli jest to piwo lager to od razu ładować do piwnicy i trzymać w mniejszym zakresie temp?

Link to comment
Share on other sites

Cześć, też nie dawno robiłem ten brewkit. Jesl i chodzi o temperatury wyglądało u mnie to tak:

 

1-6 dzień temp 17-18 st. C - temp. otoczenia 15

7-9 dzień temp 16-17 st. C - temp. otoczenia 15

10- do butelkowania temp. otoczenia 20 st. C.

Nie przelewałem na cichą.

Obecnie refermentuje.

Ja użyłam drożdży s04 bo te z zestawu nie ruszyły mi

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, siemaeniu500 napisał:

 jesli jest to piwo lager to od razu ładować do piwnicy i trzymać w mniejszym zakresie temp?

Czy to lager czy nie zależy od tego jakich drożdży użyjesz. Zalecana temperatura fermentacji wskazuje że jest to Ale. Dostosuj temperaturę fermentacji do drożdży które będą to fermentować zaczynają najlepiej od dolnego zakresu ich pracy. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@Update

 

Piwo po 9 dniach fermentacji przelałem do butelek (zeszło do 3 blg) dodając 4g cukru to każdej butelki. Minęło już 6 dni refermentacji. Otworzyłem dzisiaj butelkę żeby sprawdzić czy trochę się nagazowało - niestety tak nie jest. Czuć mocno nuty bimbrowe i znikome nagazowanie. Piwo refetmentuje w 17 stopniach w piwnicy. Drożdże to S-04 i brewkit finlandia bitter od browamatora.

Co mam robić? Czy po prostu czekać? A może przenieść do wyższej temperatury?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, siemaeniu500 napisał:

@Update

 

Piwo po 9 dniach fermentacji przelałem do butelek (zeszło do 3 blg) dodając 4g cukru to każdej butelki. Minęło już 6 dni refermentacji. Otworzyłem dzisiaj butelkę żeby sprawdzić czy trochę się nagazowało - niestety tak nie jest. Czuć mocno nuty bimbrowe i znikome nagazowanie. Piwo refetmentuje w 17 stopniach w piwnicy. Drożdże to S-04 i brewkit finlandia bitter od browamatora.

Co mam robić? Czy po prostu czekać? A może przenieść do wyższej temperatury?

A fermentacja w jakiej temperaturze? Chociaż skoro czuć nuty bimbrowe, to oczywiste że w za wysokiej.

Po 9 dniach już butelkować, odważnie, szczególnie że to S-04. Czekać i najlepiej przenieść gdzieś gdzie jest ok. 20 stopni.

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, skazi napisał:

A fermentacja w jakiej temperaturze? Chociaż skoro czuć nuty bimbrowe, to oczywiste że w za wysokiej.

Po 9 dniach już butelkować, odważnie, szczególnie że to S-04. Czekać i najlepiej przenieść gdzieś gdzie jest ok. 20 stopni.

Fermentacja w temp 15-17 stopni, zaciemnione miejsce. Wątpię żeby to była za wysoka temp, ale bimber był wyczuwalny przez cały etap fermentacji.

 

Czemu odważnie? Odfermentowało do 3blg, niżej się nie spodziewałem.

Edited by siemaeniu500
Link to comment
Share on other sites

W dniu 6.06.2020 o 21:56, siemaeniu500 napisał:

Czemu odważnie? Odfermentowało do 3blg, niżej się nie spodziewałem.

Nie powinno się butelkować, jeśli nie ma się pewności, że fermentacja ustała. Jeśli zostaną cukry, to drożdże przejedzą je w butelkach i może zakończyć się niebezpiecznie.

Link to comment
Share on other sites

Na początku pisałeś o Finlandii lager post wyżej że to bitter.

Mój Finlandia lager na początku też nie był nagazowany dopiero gdzieś po 2 tyg. refermentcji piwo było finalnie nagazowane i smak zadowalający jak na brewkit. 5 dni trzymałem w temp 15-16 resztę czasu w temp. Pokojowej

Jak butelkowałem to moje piwo miało 2BLG (Z 10BLG). Cukru do refermentacji dałem 131g (19.5L piwa) i piwo jest mocno nagazowane.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, PanJaqb napisał:

Na początku pisałeś o Finlandii lager post wyżej że to bitter.

Mój Finlandia lager na początku też nie był nagazowany dopiero gdzieś po 2 tyg. refermentcji piwo było finalnie nagazowane i smak zadowalający jak na brewkit. 5 dni trzymałem w temp 15-16 resztę czasu w temp. Pokojowej

Jak butelkowałem to moje piwo miało 2BLG (Z 10BLG). Cukru do refermentacji dałem 131g (19.5L piwa) i piwo jest mocno nagazowane.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Przepraszam pomyliłem się, chodziło mi o bittera. Tak więc pozostaje czekać. Dzięki za odpowiedź. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.