siemaeniu500 Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Witam, Jutro dotrze do mnie zamówiony starter z browamatora z dołączonym brew kitem Finlandia Premium Lager. Będzie to moja pierwsza warzona warka. Po prześledzeniu tutoriali - nasuwa mi się pytanie w jakiej temperaturze mam przeprowadzać fermentację burzliwą oraz cichą. Czytałem wątki forumowe i tak naprawdę w każdym jest inaczej. A więc jakich zakresów temperatur mam się w końcu trzymać. Czy przeprowadzić proces wg. deklaracji producenta w 18-22 C lub jesli jest to piwo lager to od razu ładować do piwnicy i trzymać w mniejszym zakresie temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Cześć, też nie dawno robiłem ten brewkit. Jesl i chodzi o temperatury wyglądało u mnie to tak: 1-6 dzień temp 17-18 st. C - temp. otoczenia 157-9 dzień temp 16-17 st. C - temp. otoczenia 1510- do butelkowania temp. otoczenia 20 st. C. Nie przelewałem na cichą.Obecnie refermentuje.Ja użyłam drożdży s04 bo te z zestawu nie ruszyły mi Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka siemaeniu500 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Godzinę temu, siemaeniu500 napisał: jesli jest to piwo lager to od razu ładować do piwnicy i trzymać w mniejszym zakresie temp? Czy to lager czy nie zależy od tego jakich drożdży użyjesz. Zalecana temperatura fermentacji wskazuje że jest to Ale. Dostosuj temperaturę fermentacji do drożdży które będą to fermentować zaczynają najlepiej od dolnego zakresu ich pracy. siemaeniu500 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemaeniu500 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 @Update Piwo po 9 dniach fermentacji przelałem do butelek (zeszło do 3 blg) dodając 4g cukru to każdej butelki. Minęło już 6 dni refermentacji. Otworzyłem dzisiaj butelkę żeby sprawdzić czy trochę się nagazowało - niestety tak nie jest. Czuć mocno nuty bimbrowe i znikome nagazowanie. Piwo refetmentuje w 17 stopniach w piwnicy. Drożdże to S-04 i brewkit finlandia bitter od browamatora. Co mam robić? Czy po prostu czekać? A może przenieść do wyższej temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 3 godziny temu, siemaeniu500 napisał: @Update Piwo po 9 dniach fermentacji przelałem do butelek (zeszło do 3 blg) dodając 4g cukru to każdej butelki. Minęło już 6 dni refermentacji. Otworzyłem dzisiaj butelkę żeby sprawdzić czy trochę się nagazowało - niestety tak nie jest. Czuć mocno nuty bimbrowe i znikome nagazowanie. Piwo refetmentuje w 17 stopniach w piwnicy. Drożdże to S-04 i brewkit finlandia bitter od browamatora. Co mam robić? Czy po prostu czekać? A może przenieść do wyższej temperatury? A fermentacja w jakiej temperaturze? Chociaż skoro czuć nuty bimbrowe, to oczywiste że w za wysokiej. Po 9 dniach już butelkować, odważnie, szczególnie że to S-04. Czekać i najlepiej przenieść gdzieś gdzie jest ok. 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemaeniu500 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) 34 minuty temu, skazi napisał: A fermentacja w jakiej temperaturze? Chociaż skoro czuć nuty bimbrowe, to oczywiste że w za wysokiej. Po 9 dniach już butelkować, odważnie, szczególnie że to S-04. Czekać i najlepiej przenieść gdzieś gdzie jest ok. 20 stopni. Fermentacja w temp 15-17 stopni, zaciemnione miejsce. Wątpię żeby to była za wysoka temp, ale bimber był wyczuwalny przez cały etap fermentacji. Czemu odważnie? Odfermentowało do 3blg, niżej się nie spodziewałem. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez siemaeniu500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 W dniu 6.06.2020 o 21:56, siemaeniu500 napisał: Czemu odważnie? Odfermentowało do 3blg, niżej się nie spodziewałem. Nie powinno się butelkować, jeśli nie ma się pewności, że fermentacja ustała. Jeśli zostaną cukry, to drożdże przejedzą je w butelkach i może zakończyć się niebezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Na początku pisałeś o Finlandii lager post wyżej że to bitter. Mój Finlandia lager na początku też nie był nagazowany dopiero gdzieś po 2 tyg. refermentcji piwo było finalnie nagazowane i smak zadowalający jak na brewkit. 5 dni trzymałem w temp 15-16 resztę czasu w temp. Pokojowej Jak butelkowałem to moje piwo miało 2BLG (Z 10BLG). Cukru do refermentacji dałem 131g (19.5L piwa) i piwo jest mocno nagazowane. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemaeniu500 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 19 minut temu, PanJaqb napisał: Na początku pisałeś o Finlandii lager post wyżej że to bitter. Mój Finlandia lager na początku też nie był nagazowany dopiero gdzieś po 2 tyg. refermentcji piwo było finalnie nagazowane i smak zadowalający jak na brewkit. 5 dni trzymałem w temp 15-16 resztę czasu w temp. Pokojowej Jak butelkowałem to moje piwo miało 2BLG (Z 10BLG). Cukru do refermentacji dałem 131g (19.5L piwa) i piwo jest mocno nagazowane. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Przepraszam pomyliłem się, chodziło mi o bittera. Tak więc pozostaje czekać. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się