godal07 Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Czołem! Zamierzam uwarzyć swojego pierwszego milk stouta. Jednak jestem jeszcze raczkującym piwowarem, w związku z czym prosiłbym Was o weryfikację poniższego zasypu (planowany na 20l). Czy jeśli wrzucę prażony jęczmień i słód barwiący na ostatnie 5-10 minut zacierania to nie wyjdzie zbyt mocna paloność? Nie chciałbym, aby była ona zbyt intensywna, wychodząc na pierwszy plan. Pale Ale - 3,5kg Strzegom karmelowy 150EBC - 0,8kg Pszeniczny - 0,5kg Płatki owsiane - 0,5kg Prażony jęczmień - 0,25kg Barwiący - 0,25kg + Laktoza - 0,6kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Godzinę temu, godal07 napisał: Czołem! Zamierzam uwarzyć swojego pierwszego milk stouta. Jednak jestem jeszcze raczkującym piwowarem, w związku z czym prosiłbym Was o weryfikację poniższego zasypu (planowany na 20l). Czy jeśli wrzucę prażony jęczmień i słód barwiący na ostatnie 5-10 minut zacierania to nie wyjdzie zbyt mocna paloność? Nie chciałbym, aby była ona zbyt intensywna, wychodząc na pierwszy plan. Pale Ale - 3,5kg Strzegom karmelowy 150EBC - 0,8kg Pszeniczny - 0,5kg Płatki owsiane - 0,5kg Prażony jęczmień - 0,25kg Barwiący - 0,25kg + Laktoza - 0,6kg Osobiście wrzucałbym od początku, w końcu to ma być stout. Do tego masz laktozę i płatki, które wygładzą to piwo. Ale jeśli chcesz mieć niższą paloność, to oczywiście można wrzucić na koniec zacierania, albo i na sam wygrzew. Zastanowiłbym się też, czy nie zmniejszyć ilości karmelu - z laktozą może wyjść lekko ulepowate. Jakie drożdże i temperaturę fermentacji przewidujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Wywal słód barwiący i zastąp go czekoladowym jasnym, super robote w moich odczuciach robi pale chocolate od fawcetta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) 14 godzin temu, punix napisał: Osobiście wrzucałbym od początku, w końcu to ma być stout. Do tego masz laktozę i płatki, które wygładzą to piwo. Ale jeśli chcesz mieć niższą paloność, to oczywiście można wrzucić na koniec zacierania, albo i na sam wygrzew. Zastanowiłbym się też, czy nie zmniejszyć ilości karmelu - z laktozą może wyjść lekko ulepowate. Jakie drożdże i temperaturę fermentacji przewidujesz? Dzięki za uwagi! Do ilu byś zmniejszył karmel? 0,5-0,6kg byłoby ok? Drożdże suchary, S-04. Co do temperatury to operuję jedynie styropianową lodówką, więc temperatury mogą się nieznacznie wahać, ale planuję zacząć fermentację w 17 i stopniowo podnosić do 20. Godzinę temu, Juniorek napisał: Wywal słód barwiący i zastąp go czekoladowym jasnym, super robote w moich odczuciach robi pale chocolate od fawcetta Właśnie widziałem sporo pozytywnych opinii nt. pale chocolate, jednak sklep, w którym chciałem się zaopatrzyć mam pod ręką, ale oferuje praktycznie tylko viking malt i cały powyższy zasyp miałbym dostępny, natomiast pale chocolate musiałbym zamówić oddzielnie, płacąc dodatkowo za przesyłkę ? więc już go sobie odpuściłem Edytowane 24 Maja 2020 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 5 minut temu, godal07 napisał: Dzięki za uwagi! Do ilu byś zmniejszył karmel? 0,5-0,6kg byłoby ok? Drożdże suchary, S-04. Co do temperatury to operuję jedynie styropianową lodówką, więc temperatury mogą się nieznacznie wahać, ale planuję zacząć fermentację w 17 i stopniowo podnosić do 20. Właśnie widziałem sporo pozytywnych opinii nt. pale chocolate, jednak sklep, w którym chciałem się zaopatrzyć mam pod ręką, ale oferuje praktycznie tylko viking malt i cały powyższy zasyp miałbym dostępny, natomiast pale chocolate musiałbym zamówić oddzielnie, płacąc dodatkowo za przesyłkę ? Osobiście w ogóle bym nie dawał, ale oczywiście każdy stawia na inny efekt Celowałbym w okolice 5-10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Od biedy daj czekoladowy jasny z Vikinga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 2 godziny temu, Juniorek napisał: Od biedy daj czekoladowy jasny z Vikinga A czy jeśli wymienię barwiący na jasny czekoladowy to nie stracę za mocno na barwie? Brewness podpowiada, że spadnie ona w okolice 25 SRM, choć nie wiem na ile mu ufać. 2 godziny temu, punix napisał: Osobiście w ogóle bym nie dawał, ale oczywiście każdy stawia na inny efekt Celowałbym w okolice 5-10%. Ok, zmniejszę do 0,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się