slotish Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Witam Wczoraj zlałem moje polskie ale na drożdżach wlp029 Koelsch. Warka była klarownie czysta, co mnie bardzo cieszyło, dzisiaj nabieram wątpliwości. Zawsze po jednym dniu siedzenia w butelkach piwo mętniało a na dnie zbierała się warstwa drożdży, tym razem jest inaczej. Teraz gdy myślę o całej sprawie wydaję mi się, że mogłem popełnić błąd przenosząc fermentor do piwnicy. Podczas upałów było tam 20 stopni, ale przedwczoraj temperatura spadła na jeden dzień i być może to sklarowało piwo. Co mogę zrobić jeśli piwo nie ruszy w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Nawet jak piwo jest klarownie czyste jest w nim dośc drożdży żeby nagazowac zawartość. RDWHAHB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 pomijając oczywiście czas potrzebny do nagazowania. Gdy w butelce mam tyle drożdży, że po wyklarowaniu robi się tylko lekka mgiełka, piwo i po miesiącu jest kiepsko nagazowane, gdy osadu jest ok niecałego milimetra (w rogu między ścianką i dnem) piwo po tygodniu jest nagazowane. To oczywiście nie reguła tylko moje obserwacje. Znaczenie ma też temperatura przevhowywania butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Można się martwić jak się klarowało piwo przez miesiąc w 0°C, ale nie 1 dzień w 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz tak na spokojnie myślę, że rzeczywiście spanikowałem - bo przecież nawet żelatyna nie zapobiegnie nagazowaniu się piwa. Czy zatem sensowne jest po skończonej cichej przenieść piwo na 2 dni do piwnicy aby drożdże opadły na dno i maksymalnie wyklarować piwo? To takie pytanie na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się