Jump to content

klarowne piwo w butelce


Recommended Posts

Witam

Wczoraj zlałem moje polskie ale na drożdżach wlp029 Koelsch. Warka była klarownie czysta, co mnie bardzo cieszyło, dzisiaj nabieram wątpliwości. Zawsze po jednym dniu siedzenia w butelkach piwo mętniało a na dnie zbierała się warstwa drożdży, tym razem jest inaczej. Teraz gdy myślę o całej sprawie wydaję mi się, że mogłem popełnić błąd przenosząc fermentor do piwnicy. Podczas upałów było tam 20 stopni, ale przedwczoraj temperatura spadła na jeden dzień i być może to sklarowało piwo. Co mogę zrobić jeśli piwo nie ruszy w butelkach?

Link to comment
Share on other sites

pomijając oczywiście czas potrzebny do nagazowania.

Gdy w butelce mam tyle drożdży, że po wyklarowaniu robi się tylko lekka mgiełka, piwo i po miesiącu jest kiepsko nagazowane, gdy osadu jest ok niecałego milimetra (w rogu między ścianką i dnem) piwo po tygodniu jest nagazowane. To oczywiście nie reguła tylko moje obserwacje. Znaczenie ma też temperatura przevhowywania butelki

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz tak na spokojnie myślę, że rzeczywiście spanikowałem - bo przecież nawet żelatyna nie zapobiegnie nagazowaniu się piwa. Czy zatem sensowne jest po skończonej cichej przenieść piwo na 2 dni do piwnicy aby drożdże opadły na dno i maksymalnie wyklarować piwo? To takie pytanie na przyszłość :beer:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.