slotish Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Witam Wczoraj zlałem moje polskie ale na drożdżach wlp029 Koelsch. Warka była klarownie czysta, co mnie bardzo cieszyło, dzisiaj nabieram wątpliwości. Zawsze po jednym dniu siedzenia w butelkach piwo mętniało a na dnie zbierała się warstwa drożdży, tym razem jest inaczej. Teraz gdy myślę o całej sprawie wydaję mi się, że mogłem popełnić błąd przenosząc fermentor do piwnicy. Podczas upałów było tam 20 stopni, ale przedwczoraj temperatura spadła na jeden dzień i być może to sklarowało piwo. Co mogę zrobić jeśli piwo nie ruszy w butelkach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Nawet jak piwo jest klarownie czyste jest w nim dośc drożdży żeby nagazowac zawartość. RDWHAHB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 pomijając oczywiście czas potrzebny do nagazowania. Gdy w butelce mam tyle drożdży, że po wyklarowaniu robi się tylko lekka mgiełka, piwo i po miesiącu jest kiepsko nagazowane, gdy osadu jest ok niecałego milimetra (w rogu między ścianką i dnem) piwo po tygodniu jest nagazowane. To oczywiście nie reguła tylko moje obserwacje. Znaczenie ma też temperatura przevhowywania butelki Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Można się martwić jak się klarowało piwo przez miesiąc w 0°C, ale nie 1 dzień w 19°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz tak na spokojnie myślę, że rzeczywiście spanikowałem - bo przecież nawet żelatyna nie zapobiegnie nagazowaniu się piwa. Czy zatem sensowne jest po skończonej cichej przenieść piwo na 2 dni do piwnicy aby drożdże opadły na dno i maksymalnie wyklarować piwo? To takie pytanie na przyszłość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now