polishmalchik Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Cześć, Jestem w trakcie warzenia swojego drugiego piwa (pierwsze z brewkitu). Jest to Pilsner 12 BLG z Browamatora. Fermentacja ruszyła po 24-48h. Temperatura 14 stopni. Jestem w trakcie 5 dnia fermentacji burzliwej (5 blg, co prawda bez bulgania rureczki ale spada), ale po zakończonym chmieleniu w trakcie gotowania przelałem brzeczkę bezpośrednio do fermentora z garnka brz uprzedniej filtracji chmielin. Czy mogę spodziewać się jakichś negatywnych skutków już po przelaniu na fermentację cichą/butelkowanie? Chmielone 90g Willamette. Dziękuję za odpowiedź. Jeśli pytanie się pojawiło to przepraszam. Próbowałem wygooglać, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. ? Edytowane 29 Maja 2020 przez polishmalchik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeno Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 To samo zrobiłem z pierwszą warką, ponad 2 tygodnie fermentowało na burzliwej z chmielinami i cóż... Wyszło bardzo mętne, ale nie wiem czy ma to związek z chmielem, aczkolwiek w smaku jak na mój gust było bardzo dobre, a raczej jestem dość krytyczny wobec siebie. Tak że nie powinno być tragedii, możliwe że będzie bardziej gorzkie ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Chmiel w trakcie burzliwej może źle wpływać na to jak pracują drożdże, a dodatkowo z racji tak długiego kontaktu piwa z chmielem, mogą pojawić się w piwie posmaki trawiaste i ciężka zalegająca goryczka. Przelanie piwa przez cokolwiek, nawet sitko kuchenne, będzie lepsze niż kompletny brak filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Generalnie lepiej tego nie robić, ale raczej się obędzie bez tragedii. Najwięcej szkodzą świeże chmieliny z chmielenia na zimno, takie wygotowane nie mają specjalnie dużego wpływu. Na pewno dużo więcej szkody wyrządzi u Ciebie zbyt wysoka temperatura fermentacji niż ten aspekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się