dori Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 A jak sobie radzą z diacetylem? Diacetylu pozbywamy sie podczas gotowania a nie leżakowania. Mógłbyś rozwinąć tą ciekawą teorię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 A jak sobie radzą z diacetylem? Diacetylu pozbywamy sie podczas gotowania a nie leżakowania. Mógłbyś rozwinąć tą ciekawą teorię? Jacer, wypij kawę, bo jeszcze śpisz. Pomyliłeś diacetyl z DMSem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Jacer, puściłeś babola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 hehe, tak później myślałem, że coś nie tak. Kawę pijam, głowa trochę ciężka od koncernowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) hehe, tak później myślałem, że coś nie tak. Kawę pijam, głowa trochę ciężka od koncernowego piwa. No to musisz złożyć samokrytykę, bo słuszna Cię spotkała kara. Edytowane 23 Lipca 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 nie było całkiem przyjemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 ostatnio wracając z wakacji zatrzymaliśmy się w małej knajpce. Jako że ja miałem jeszcze prowadzić to nie piłem, ale zobaczyłem że piwo u moich znajomych jest jakieś dziwne. Było mętne i to dosłownie tak jakby kawałki szmaty pływały w środku. Co ciekawe nikomu to nie przeszkadzało dopóki nie oznajmiłem że to piwo jest zepsute, a było z 10 osób które to piwo piły. Keg stał w pomieszczeniu w którym było 31 °C. Pani się tłumaczyła że to niemożliwe bo przecież to piwo ma tylko 4 dni.... I jeszcze jak chcieliśmy nowe to powiedziała "czemu ja mam być stratna, przecież to nie moja wina że się zepsuło" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Niekoniecznie było zepsute; słyszałem, że w wyższych temperaturach niektóre chemilkalia dodawane do piwa reagują ze sobą i wytrącają się. Nie ma to wielkiego wpływu na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 no właśnie nie był to ocet, ale do normalnej łomży trochę mu brakowało. Nawet jeśli to były chemikalia a nie infekcja to i tak takiego piwa nie powinno się dawać klientowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Mam pytanie odnośnie piwa beczkowego. Dlaczego piwo (koncernowe) w beczce podpiętej do linii po kilku dniach się psuje? Natomiast w innym wątku o kegowaniu piwa domowego były głosy, że piwo domowe może być spijane nawet przez 4 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Mam pytanie odnośnie piwa beczkowego. Dlaczego piwo (koncernowe) w beczce podpiętej do linii po kilku dniach się psuje? Natomiast w innym wątku o kegowaniu piwa domowego były głosy, że piwo domowe może być spijane nawet przez 4 miesiące. Po pierwsze zwykle nie psuje się po kilku dniach. Tylko wtedy jak ktoś ma zasyfioną instalację. Po drugie, piwo domowe w np. kegeratorze jest w całości schłodzone (beczka, przewody, itd.). W barze beczka stoi w temp. otoczenia (a może być to i 35°, czasem obok np. pieca do pizzy jeszcze więcej), a piwo jest schładzane szokowo w momencie nalewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Edytowane 28 Lipca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się