Jump to content

Zbyt wysokie BLG po zacieraniu


Recommended Posts

Cześć, warzę póki co z gotowych zestawów słodów i chmieli, właśnie skończyłem warzyć Saisona i dość mocno niepokoi mnie BLG jakie uzyskuje po wysładzaniu. Na każdym z piw było ono wyższe o ok. 2 stopnie niż przewidywane BLG w recepturze i tak dziś zamiast 20l 14 BLG mam 20l 16 BLG. Sprawdzałem zarówno na balingometrze jak i refraktometrze (kalibrowany na 90g wody, 10g curku, waga jubilerska).

Co może być tego przyczyną?

Zostawić tak jak jest i mieć Saisona ~7% czy lepiej dolać 2 litry wody? 

Link to comment
Share on other sites

Lej wody i miej więcej piwka default_smile.png ja też ostatnio zacieralem i zamiast 50l 12blg miałem 48l 16blg ale testowałem nowy sprzęt i wiem że wydajność jest inna niż w programie w którym recepturę układałem

 

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, ohdesu napisał:

Co może być tego przyczyną?

 

Dobra wydajność. Tylko się cieszyć.

43 minuty temu, ohdesu napisał:

Zostawić tak jak jest i mieć Saisona ~7% czy lepiej dolać 2 litry wody? 

Jak wolisz. Ja preferuję lżejsze piwa. 

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, ohdesu napisał:

 Na każdym z piw było ono wyższe o ok. 2 stopnie niż przewidywane BLG w recepturze

Nic tylko się cieszyć. 

Sklepy przygotowujące zestawy biorą pod uwagę jakąś tam wydajność podczas zacierania. Wynika z tego że masz ogarnięty proces i wydajność masz wyższą niż ta zakładana w zestawie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.