ohdesu Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Cześć, warzę póki co z gotowych zestawów słodów i chmieli, właśnie skończyłem warzyć Saisona i dość mocno niepokoi mnie BLG jakie uzyskuje po wysładzaniu. Na każdym z piw było ono wyższe o ok. 2 stopnie niż przewidywane BLG w recepturze i tak dziś zamiast 20l 14 BLG mam 20l 16 BLG. Sprawdzałem zarówno na balingometrze jak i refraktometrze (kalibrowany na 90g wody, 10g curku, waga jubilerska). Co może być tego przyczyną? Zostawić tak jak jest i mieć Saisona ~7% czy lepiej dolać 2 litry wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Lej wody i miej więcej piwka ja też ostatnio zacieralem i zamiast 50l 12blg miałem 48l 16blg ale testowałem nowy sprzęt i wiem że wydajność jest inna niż w programie w którym recepturę układałem Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka ohdesu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 42 minuty temu, ohdesu napisał: Co może być tego przyczyną? Dobra wydajność. Tylko się cieszyć. 43 minuty temu, ohdesu napisał: Zostawić tak jak jest i mieć Saisona ~7% czy lepiej dolać 2 litry wody? Jak wolisz. Ja preferuję lżejsze piwa. ohdesu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 50 minut temu, ohdesu napisał: Na każdym z piw było ono wyższe o ok. 2 stopnie niż przewidywane BLG w recepturze Nic tylko się cieszyć. Sklepy przygotowujące zestawy biorą pod uwagę jakąś tam wydajność podczas zacierania. Wynika z tego że masz ogarnięty proces i wydajność masz wyższą niż ta zakładana w zestawie. ohdesu i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się