Jump to content

Utlenienie w czasie procesu gorącego?


Recommended Posts

Cześć, 

W dwóch ostatnich warkach (obie to IPA) mam ten sam problem. Już przy przelewaniu na cichą, po powiedzmy 16 dniach, widzę że piwo znacznie zmieniło kolor. Jest dużo ciemniejsze. Dodatkowo nie pachnie zbyt ładnie - trochę miodem, trochę starą skarpetą, trochę karmelem. Tak, jak typowo utlenione piwo. Czy to wina właśnie utleniania w czasie warzenia? Czy może jakaś infekcja, spowodowana na przykład bakteriami w fermentorze? Oczywiście dezynfekcja, te sprawy wszystko jest... 

Obie warki chmieliłem na 60' a później na hopstand. No i na zimno. Ale przy butelkowaniu, 150g chmielu z whirlpoola i 150g na zimno, na 20l też zostało przykryte przez niechciane aromaty. 

Co to może być? 

Link to comment
Share on other sites

Ze starego słodu nie będziesz miał aromatów utlenienia. Co najwyżej stęchłe. To o czym mówisz, czyli miód, skarpeta, karmel to jest podręcznikowe utlenienie i nie może wynikać z infekcji.

 

Z mojego doświadczenia natlenienie po gorącej stronie procesu w skali domowej nie istnieje. Przed chmieleniem na zimno już to zauważasz? IPA potrafią się mega szybko utleniać, ale to już trochę przesada. Wrzuć całą recepturę.  

Link to comment
Share on other sites

W dniu 8.06.2020 o 00:54, Oskaliber napisał:

Ze starego słodu nie będziesz miał aromatów utlenienia. Co najwyżej stęchłe. To o czym mówisz, czyli miód, skarpeta, karmel to jest podręcznikowe utlenienie i nie może wynikać z infekcji.

 

Z mojego doświadczenia natlenienie po gorącej stronie procesu w skali domowej nie istnieje. Przed chmieleniem na zimno już to zauważasz? IPA potrafią się mega szybko utleniać, ale to już trochę przesada. Wrzuć całą recepturę.  

 

Tak, przed chmieleniem na zimno. A nie otwierałem fermentora, nie dotykałem go nawet :) Stoi w boxie styropianowym.

Samo przelewanie na cichą też robię bardzo delikatnie. do tego stopnia, że utrzymuję pusty fermentor 'na kancie', żeby tam zebrało się trochę brzeczki i w niej od razu zanurzam końcówkę wężyka, do momentu aż poziom brzeczki będzie wystarczający na tyle, by móc postawić fermentor na płasko z zanurzonym wężykiem.

 

Surowce:

Słód Pilzneński 5kg

Słód Żytni 1kg

Słód Karmelowy 500g

 

Zacieranie:

66C - 60'

72C - 10'

79C - mashout

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

50g Chinnok - 60'

50g Mosaic  - hopstand 

50g Citra - hopstand

50g Galaxy - hopstand

50g Mosaic - na zimno 3 dni

50g Citra - na zimno 3 dni

50g Galaxy - na zimno 3 dni

 

Drożdże US-05 Gęstwa

Link to comment
Share on other sites

W dniu 8.06.2020 o 01:09, PazdziochTom napisał:

A jak chmieliles na zimno?? Luzem czy w skarpecie?? Ja miałem ten sam problem kiedy chmiel wrzucałem w woreczku. Od kiedy chmielę luzem problemu nie ma.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
 

 

O! Dzięki za tę wiadomość! Tak jak napisałem w pierwszym poście, takie utlenienie miałem w dwóch ostatnich warkach. Pierwsza z nich, tak jak Twoja, chmielona była w pończosze. Dwa razy. Dodatkowo, żeby "polepszyć efekt", bujałem fermentorem ze dwa razy dziennie. I tam to utlenienie było naprawdę potężne. W tej drugiej warce chmieliłem luzem. Tam było trochę lepiej. Ale w dalszym ciągu wydaje mi się, że czuć to utlenienie. Może jestem zbyt wymagający? :) A może spanikowałem po tej pierwszej utlenionej warce i teraz na siłę szukam tego aromatu i go czuję? :P 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Łukasz Kola Kolasiński napisał:

Surowce:

Słód Pilzneński 5kg

Słód Żytni 1kg

Słód Karmelowy 500g

Przy takiej ilości żyta i karmelu to posmaki miodowo-karmelowe możesz mieć po prostu z zasypu. Do tego skarpeta z niezbyt świeżego chmielu (może być niezbyt świeży już w sklepie) i masz wszystko co opisałeś. 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.