coder Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Ostatnio dałem 120 g glukozy/20L i Bitter wyszedł trochę przegazowany. Teraz chciałbym przeliczyć naukowo kalkulatorem nagazowania: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?9717715#tag Ale on mi proponuje zero gram - twierdzi, że piwo w 15°C będzie już nagazowane do 1 volume. W to raczej nie uwierzę. Ile proponujecie dać, myślę o 80g glukozy/20L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Ostatnio dałem 120 g glukozy/20L i Bitter wyszedł trochę przegazowany. Teraz chciałbym przeliczyć naukowo kalkulatorem nagazowania: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?9717715#tag Ale on mi proponuje zero gram - twierdzi, że piwo w 15°C będzie już nagazowane do 1 volume. W to raczej nie uwierzę. Ile proponujecie dać, myślę o 80g glukozy/20L ? No jeśli podstawi się Twoje dane, to kalkulator dla dolnego przedziału dla Pale Ale daje 40g, a nie 0g. Myślę, ze w 15°C może mieć ten 1 volume, tylko kwestia ile się odgazuje przy rozlewie. Zależy ile chcesz mieć? Przedział jest 1,5-2,3 jeśli weźmiemy średnią, to będzie 1,9 i wtedy kalkulator zaleca 68g. Czyli możesz dać 80g, możesz dać 70g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Przedział jest 1,5-2,3 jeśli weźmiemy średnią, to będzie 1,9 i wtedy kalkulator zaleca 68g. Czyli możesz dać 80g, możesz dać 70g. Wg powyższej strony, dla Ordinary Bitter jest przedział 0,75-1,3. Faktycznie jakieś strasznie niskie te wartości wychodzą. Nawet jak się wpisze temperaturę 25C i 1,3 jednostki to z kalkulatora wychodzi 40g. Ja na 18l dałem w przeliczeniu 90g (50g glukozy + 0,5l brzeczki) i po miesiącu jest nagazowane wg mnie słabo. Ale może właśnie tak powinien być nagazowany bitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Przedział jest 1' date='5-2,3 jeśli weźmiemy średnią, to będzie 1,9 i wtedy kalkulator zaleca 68g. Czyli możesz dać 80g, możesz dać 70g.[/quote']Wg powyższej strony, dla Ordinary Bitter jest przedział 0,75-1,3. Faktycznie jakieś strasznie niskie te wartości wychodzą. Nawet jak się wpisze temperaturę 25C i 1,3 jednostki to z kalkulatora wychodzi 40g. Ja na 18l dałem w przeliczeniu 90g (50g glukozy + 0,5l brzeczki) i po miesiącu jest nagazowane wg mnie słabo. Ale może właśnie tak powinien być nagazowany bitter. Ja patrzyłem na Pale Ale, stąd pewnie nasze niezrozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 No to dałem 80g glukozy/20L, ale mam słaba powtarzalność efektu. Jeden Bitter po miesiącu jest nagazowany dobrze. Nawet troszkę za dobrze. Drugi stoi już tydzień i nie ma gazu prawie wcale. Chyba te ESB są trochę powolne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 No to dałem 80g glukozy/20L, ale mam słaba powtarzalność efektu. Jeden Bitter po miesiącu jest nagazowany dobrze. Nawet troszkę za dobrze. Drugi stoi już tydzień i nie ma gazu prawie wcale. Chyba te ESB są trochę powolne... No tu mnie trochę zaskoczyłeś - piwowar z takim doświadczeniem, a ma wątpliwości, że 4 tygodnie to więcej czasu na nagazowanie w porównaniu do 1 tygodnia. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 No to dałem 80g glukozy/20L' date=' ale mam słaba powtarzalność efektu. Jeden Bitter po miesiącu jest nagazowany dobrze. Nawet troszkę za dobrze. Drugi stoi już tydzień i nie ma gazu prawie wcale. Chyba te ESB są trochę powolne...[/quote']No tu mnie trochę zaskoczyłeś - piwowar z takim doświadczeniem, a ma wątpliwości, że 4 tygodnie to więcej czasu na nagazowanie w porównaniu do 1 tygodnia. :rolleyes: No, bez przesady, jestem solidnie obryty teorią, ale doświadczenie praktyczne mam wciąż niewielkie. A postępem nagazowania jakoś nigdy się specjalnie nie interesowałem - wkładam butelki do piwniczki i degustuję po miesiącu - dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 No masz rację za teorię bardzo Cię cenię , ale widzę, że skromność Twoja jest przesadna. Te pierwsze miejsca to raczej praktyka. a może bardziej teoria połączona z praktyką . JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się