grzesiuu Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) Dla tych co im nie wystarcza picie piwa i chcą także je jeść (hehe) to podaje przepis znaleziony w internecie Składniki dla 2-4 osób piersi kurczaka, 2 szt. czosnek, 3 ząbki cebula, 1 szt. olej, 15 łyżek mąka, 1 i 1/2 szkl. jajka, 4 szt. jasne piwo, 1/2 butelki masło, 4 łyżki sól, pieprz, Opis przygotowania czas przygotowania: do 20 min 1. Piersi pokroic w szerokie paski. Cebulę i czosnek posiekac, wymieszac z mięsem, przykryc i wstawic do lodówki. 2. Mąkę połączyc z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem, solą, pieprzem i dokładnie wymieszac. Do ciasta dodac piwo (ma powstac gęsta, jednolita masa). Ciasto wstawic na godzinę do lodówki. Następnie dodac ubitą z białek pianę, delikatnie wymieszac. Mięso zanurzac w cieście i kłaśc na rozgrzany olej. Smażyc na rumiano. 3. Przykro mi, ale nie pamiętam skąd mam ten przepis. Fotka I tu mistrzostwo świata! Składniki dla 2-4 osób kurczak, 1 szt piwo w butelce, 1 szt pieprz, sól, papryka w proszku, do smaku Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min 1. Kurczaka umyć, przyprawić, nadziać na otwartą butelkę (pełną) piwa. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220), piec w zależności od wielkości kurczaka ok 2 godziny. 2. Jest smaczny i soczysty z chrupiącą skórką. Główna zaleta - nie trzeba zaglądać, podlewać itd. Rada: na blaszkę na której stoi butelka wlać wodę, wtedy kapiący tłuszcz nie będzie się przypalał i łatwo umyć blachę. Pozdrawiam! Jeśli pieczecie z szyją, pamiętajcie, żeby zrobić dziurę na szyjkę butelki. Tu na zdjęciu wariant tak zwany "kurczak na Lechu" Aż mi się słowa same wyrywają KURCZE PIECZONE Edytowane 23 Lipca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 a te parujące piwko nie powinno iść w kurczaka i jego nawilżać od środka ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Z tego co widziałem w innych przepisach to powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) Z tego co widziałem w innych przepisach to powinno. Czyli bez dziury lepiej?! Ono chyba po czasie zaczyna się gotować i kipieć. Wiecie co dziś kupuje jednego jutro aż z chęcią przetestuje. Dodam że pasowało by też etykietę usunąć i klej wyszorować! Ta farba to nie wiadomo co to za trutka. Z tego co poszukałem w necie to jedni robią tak inni tak. Piszą że i wino można użyć zamiennie. Moja mama przyniosła ten przepis(chociaż w sumie przepis to za dużo powiedziane, po prostu wskazówkę) kiedyś od jakieś koleżanki. Jakiś czas temu Mężczyzna rzucił stanowczym tonem ?zrobimy kurczaka na puszce z piwem?. Lekkie sugestie, że może by to była jednak butelka i że zadzwonię po wskazówki do domu nie pomogły. Kurczak wyszedł mocno spieczony. Wskazówki z domu przyszły jednoznaczne. Ma być butelka i jej szyjka ma wychodzić górą kurczaka po to by piwo polewało kurczaka. Tak macie posadzić kurczaka na butelce i w takiej pozycji go wstawić do piekarnika. Zdecydowanie warto. Kurczak ma genialnie chrupiącą skórkę, jest soczysty i co dla niektórych jest szalenie istotne, skoro ma coś w sobie piwo to musi być dobre Całym przygotowaniem kurczaka zajmował się Mężczyzna Dodam że zrobię go na swoim piwku... chmielowy kurczaczek mmm palce lizać w sam raz do piwka Edytowane 23 Lipca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 No a przed chwilą rozmawiałem z małżonką jak zrobić kurczaka i wspomniałem jej u butelkowej wersji. I masz tu hop! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 a te parujące piwko nie powinno iść w kurczaka i jego nawilżać od środka ?? Zdecydowanie. Rok temu próbowaliśmy wiele odmian tej metody, a praktycznie u nas nie znanej. Kierowałem się wtedy postami Scoobiego http://www.piwo.org/forum/t496-BBQ-.html Smakowo super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Tak jak napisałem różnie to ludzie robią. Jedni wkładają do środka w wersji amerykańskiej inni na zewnątrz w wersji krajowej. Trzeba by było 2 kurczaki zrobić i tak i tak i wtedy można by się pokusić o porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 (edytowane) Poprawka. Jestem właśnie po konsumpcji kuraka sposobem krajowym. Jakie nasuwają mi się wnioski? 1. Piwo powinno być swojskie bo te koncernowe typu Tyskie z Poznania nie mają chmielu. Dla koneserów już mówię; Piana zerowa wyczuwalne nuty chmielowe nieprzechodzące w goryczkę. 2. Wyparowało mi 1/3 z butelki pieczone 220 przez 90min. Z moich obserwacji wynika jednoznacznie że nieważne jest czy szyja jest w środku czy na zewnątrz. Parujące piwo a może raczej alkohol z estrami robi "mikroklimat" w piekarniki nie powodując wysuszania się mięsa jednocześnie skórka jest chrupiąca. Czy bym polecił "chmielowego kuraka" OCZYWIŚCIE A jak miałbym wybrać to sposobem krajowym. Wychodząca piana wysusza się na skórce tworząc małe "rodzynki" podczas degustacji dania. A jak ktoś chce już super efekt to połowę butelki ulewamy i smarujemy lub polewamy nią kurczaka podczas pieczenia. To już chyba powiedziałem sedno sprawy Aaa zapomniałem jeszcze dodać kropkę nad i - smak piwa po pasteryzacji - jak nie chcecie sobie smaku popsuć to lepiej nie próbować! Wszystko najcenniejsze już zdążyło wyparować he he Edytowane 24 Lipca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Ja połowę piwa zostawiłem w butelce, drugą podlewałem kurczaka, a na deser wylałem na niego jeszcze całego weizena. Jaki efekt? Nie wiem. Później spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Zastanawiałem się jeszcze nad taką wersją żeby np. udka po prostu wcześniej wymoczyć, odsączyć i na brytfankę. Też niegłupi pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Ja połowę piwa zostawiłem w butelce, drugą podlewałem kurczaka, a na deser wylałem na niego jeszcze całego weizena. Jaki efekt? Nie wiem. Później spróbuję. I co z tym efektem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 świetny! Zwłaszcza górna część, która polewana była piwem. Ładnie spieczona, przeszła aromatem chmielu zdecydowanie mocniej niż pałki. Zdziwiłem się, bo smakowało nawet mej małżonce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Dla tych co im nie wystarcza picie piwa i chcą także je jeść (hehe) to podaje przepis znaleziony w internecie Składniki dla 2-4 osób piersi kurczaka, 2 szt. czosnek, 3 ząbki cebula, 1 szt. olej, 15 łyżek mąka, 1 i 1/2 szkl. jajka, 4 szt. jasne piwo, 1/2 butelki masło, 4 łyżki sól, pieprz, Opis przygotowania czas przygotowania: do 20 min 1. Piersi pokroic w szerokie paski. Cebulę i czosnek posiekac, wymieszac z mięsem, przykryc i wstawic do lodówki. 2. Mąkę połączyc z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem, solą, pieprzem i dokładnie wymieszac. Do ciasta dodac piwo (ma powstac gęsta, jednolita masa). Ciasto wstawic na godzinę do lodówki. Następnie dodac ubitą z białek pianę, delikatnie wymieszac. Mięso zanurzac w cieście i kłaśc na rozgrzany olej. Smażyc na rumiano. 3. Przykro mi, ale nie pamiętam skąd mam ten przepis. Dziś zrobiłem. Całkiem dobre. Ciasto wyszło bardzo puszyste. Uwaga: ciasta było zdecydowanie za dużo. Została mi połowa choć nie żałowałem go. Edytowane 28 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Ja zrobiłem w sobotę i miałem 2 razy więcej piersi a ciasta i tak ostało. Również polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Ja zrobiłem w sobotę i miałem 2 razy więcej piersi a ciasta i tak ostało.Również polecam. Teraz właśnie piekę z pozostałego ciasta naleśnikowate ciasteczka. Fajnie pachnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Uwaga: ciasta było zdecydowanie za dużo. Została mi połowa choć nie żałowałem go. Ja zrobiłem w sobotę i miałem 2 razy więcej piersi a ciasta i tak ostało.Również polecam. Bo wszystko zależy od tego czy kurczak poddał się plastyce piersi, czy pozostał w naturalnym rozmiarze A w ogóle wszyscy korzystacie z przepisu, a fabiansowi plusa nie dajecie... Edytowane 28 Lipca 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się