Slip Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 Cześć. Zacznę może nietypowo ponieważ robiąc mały porządek w swoich zapasach zostało mi trochę słodów i chmieli które chciałbym wykorzystać. Jednak jestem początkujący i budowanie własnych receptur jest jeszcze dla mnie wyzwaniem. Stąd moje pytania: 1. Z racji że mam płatki owsiane piwowarskie które są napoczęte czy mogę je wykorzystać? 2. Co uważacie jeśli chodzi o chmielenie? American wheat "eksperyment owies" Gęstość 11.9 BLG IBU 29 Rozmiar warki 20l Surowce fermentujące Pszeniczny 2.1 kg Viking Pale Ale malt 1.9 kg Płatki owsiane 0.3 kg Chmiele Gotowanie Centennial 20 g 60 min 10.5% Gotowanie Cascade 10 g 10 min 9 % Whirlpool Centennial 10 g 10.5 % ok 80°C Whirlpool Cascade 40 g 9 % ok 80°C Dzięki za przeczytanie moich wypocin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 (edited) Cześć, zerowe - mam wrażenie, że wątek bardziej do działu Piaskownica się nadaje. Pierwsze - płatki można wykorzystać, w takim procencie raczej nie będą decydowały o charakterze piwa. Drugie - przesunąłbym cały cascade na whirpool. Ostatnie - jakie drożdże? Edited June 13, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slip Posted June 13, 2020 Author Share Posted June 13, 2020 Ok dzięki. Drożdże Nottingham danstar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now