Jump to content

American Wheat proszę o poradę


Recommended Posts

Cześć. Zacznę może nietypowo ponieważ robiąc mały porządek w swoich zapasach zostało mi trochę słodów i chmieli które chciałbym wykorzystać. Jednak jestem początkujący i budowanie własnych receptur jest jeszcze dla mnie wyzwaniem. Stąd moje pytania:

 

1. Z racji że mam płatki owsiane piwowarskie które są napoczęte czy mogę je wykorzystać?

2. Co uważacie jeśli chodzi o chmielenie?

 

American wheat "eksperyment owies"
Gęstość 11.9 BLG
IBU 29

Rozmiar warki 20l


Surowce fermentujące

Pszeniczny 2.1 kg 
Viking Pale Ale malt 1.9 kg
Płatki owsiane 0.3 kg 

 

Chmiele
Gotowanie Centennial 20 g 60 min 10.5%
Gotowanie Cascade 10 g 10 min 9 %
Whirlpool Centennial 10 g  10.5 %
ok 80°C 
Whirlpool Cascade 40 g  9 %
ok 80°C 

 

Dzięki za przeczytanie moich wypocin?

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

zerowe - mam wrażenie, że wątek bardziej do działu Piaskownica się nadaje.

Pierwsze - płatki można wykorzystać, w takim procencie raczej nie będą decydowały o charakterze piwa.

Drugie - przesunąłbym cały cascade na whirpool.

Ostatnie - jakie drożdże?

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.