Nazwa użytkownika Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Namnażam drożdże z butelki St Feuillien Blonde, to taki mały eksperyment. Drożdże produkują aromat coś między szampanem, a winem. Czy to normalne? Gdzieś kiedyś czytałem, że Belgowie robili czy też robią piwa na blendach drożdżowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Proszę już nic nie pisać, bo się rozpisujecie że ho hooo... Odpowiedź znalazłem w innej części internetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Mogli do refermentacji dodać inne ps Przepraszam że wczoraj nie pisałem ale byłem w pracy Edytowane 28 Czerwca 2020 przez anteks buk0, majlosz i Mibor 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Podobno praktykują w ten sposób, że fermentują na normalnych drożdżach, a do refermentacji potrafią dać "szampańskie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 @Nazwa użytkownika Tak to jedna z metod. Czasem też dodaje się zupełnie inny szczep saccharomyces. Kilkukrotnie próbowałem namnażać drożdże z butelek. Trzeba mieć przede wszystkim wiedzę, jakim szczepem była fermentowana brzeczka i czy tak jak powyżej nie dodano innego szczepu na refermentację. Tutaj masz link ze sprawdzonymi piwami. Zdecydowana większość to piwa dzikie, ale takie eksperymenty są najciekawsze. Większość tych piwa raczej trudno dostępna u nas, natomiast piwa z Brouwerij Boon czy 3 Fonteinen można kupić w lepszych sklepach z kraftami. Ja ostatnio nabyłem w miarę świezego Orvala i z nim będę się bawić. Nazwa użytkownika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi