Jump to content

Drożdże z belgijskiej butelki


Recommended Posts

@Nazwa użytkownika Tak to jedna z metod. Czasem też dodaje się zupełnie inny szczep saccharomyces. Kilkukrotnie próbowałem namnażać drożdże z butelek. Trzeba mieć przede wszystkim wiedzę, jakim szczepem była fermentowana brzeczka i czy tak jak powyżej nie dodano innego szczepu na refermentację. 

Tutaj masz link ze sprawdzonymi piwami. Zdecydowana większość to piwa dzikie, ale takie eksperymenty są najciekawsze. Większość tych piwa raczej trudno dostępna u nas, natomiast piwa z Brouwerij Boon czy 3 Fonteinen można kupić w lepszych sklepach z kraftami. Ja ostatnio nabyłem w miarę świezego Orvala i z nim będę się bawić. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.