Nazwa użytkownika Posted June 27, 2020 Share Posted June 27, 2020 Namnażam drożdże z butelki St Feuillien Blonde, to taki mały eksperyment. Drożdże produkują aromat coś między szampanem, a winem. Czy to normalne? Gdzieś kiedyś czytałem, że Belgowie robili czy też robią piwa na blendach drożdżowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 28, 2020 Author Share Posted June 28, 2020 Proszę już nic nie pisać, bo się rozpisujecie że ho hooo... Odpowiedź znalazłem w innej części internetu Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 (edited) Mogli do refermentacji dodać inne ps Przepraszam że wczoraj nie pisałem ale byłem w pracy Edited June 28, 2020 by anteks majlosz, Mibor and buk0 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 28, 2020 Author Share Posted June 28, 2020 Podobno praktykują w ten sposób, że fermentują na normalnych drożdżach, a do refermentacji potrafią dać "szampańskie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 @Nazwa użytkownika Tak to jedna z metod. Czasem też dodaje się zupełnie inny szczep saccharomyces. Kilkukrotnie próbowałem namnażać drożdże z butelek. Trzeba mieć przede wszystkim wiedzę, jakim szczepem była fermentowana brzeczka i czy tak jak powyżej nie dodano innego szczepu na refermentację. Tutaj masz link ze sprawdzonymi piwami. Zdecydowana większość to piwa dzikie, ale takie eksperymenty są najciekawsze. Większość tych piwa raczej trudno dostępna u nas, natomiast piwa z Brouwerij Boon czy 3 Fonteinen można kupić w lepszych sklepach z kraftami. Ja ostatnio nabyłem w miarę świezego Orvala i z nim będę się bawić. Nazwa użytkownika 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts